İslam aleminin yeni yıl kutlamalarında sembol olarak kullanılmasını eleştirdiği Noel Baba, aslında Hristiyanlar arasında da kabul görmüyor. Avusturya'da uzun süredir yürütülen bir kampanya bununla ilgili çarpıcı gerçekleri gün yüzüne çıkardı. Ülkede yılbaşı öncesinde Noel Baba karşıtı kampanya başlatıldı. İnternet üzerinde kurdukları 100'ü aşkın grupla seslerini duyuran Noel Baba karşıtları, Hz. İsa'nın doğum günü kabul edilen Noel kutlamalarında, Almanya ve İsviçre'de uzun bir geleneğe sahip olan figür Christkind'in (sarı saçlı, kanatlı çocuk Mesih) öne çıkarılmasını istiyor.

TİCARİ AMERİKAN GELENEĞİ

Christkind taraftarları, ticari Amerikan geleneğinin bir uzantısı olarak gördükleri Noel Baba'yla ilgili ürünlerin satışını yasaklayan işverenleri ödüllendireceklerini duyurdu. Anti Noel Babacılar, ebeveynlerden, Noel akşamı çocuklarına hediyelerini verirken, hediyeleri Noel Baba'nın değil Christkind'in getirdiğini söylemeleri çağrısında da bulundu. Yıllardır bu kampanyayı yürüten "Pro-Christkind" taraftarları, bu yıl ülkede yüzde 70 oranında taraftar bulduklarını belirtti. Grup geçtiğimiz hafta, Graz kentinde Noel Baba karşıtı protesto yürüyüşü de yaptı. Viyana'da da büyük bir yürüyüş planlanıyor.


Jingle Bells de çalmayacaklar

Viyana'nın Freyung meydanındaki en eski Viyana Noel Pazarı, geleneksel olmadığı için bu yıl Noel Baba dekorasyonu satmadıklarını bildirdi. Pazarda, ünlü "Jingle Bells" ve "Last Christmas" müzik parçaları da artık çalınmıyor. Onların yerine daha otantik parçalar çalınıyor./yeni şafak