Görüşülmesi ilk toplantıda ertelenen faaliyet raporu oylaması ve denetim kurulu raporunun okunması ile bazı imar konularının yer aldığı 7 maddeli toplantı, yaklaşık 3 saat sürdü. Toplantıda Kuşadası Belediye Başkanı M. Esat Altungün'ün faaliyet raporu, 7 ret oyuna karşılık 16 oyla kabul edildi. AK Parti'li meclis üyeleri Tacettin Özden ve Naile Göçen Çukurova, mazeret bildirerek toplantıya katılmadı.
2009 yılı faaliyet raporunun oylanmasıyla ilgili ilk madde görüşülmeden önce Kuşadası Belediye Başkanı M. Esat Altungün, yerini Meclis Başkan Vekili Ahmet Kireç'e bıraktı. Ahmet Kireç, ilk olarak faaliyet raporu daha önceden tüm belediye meclisi üyelerine imza karşılığı dağıtıldığı için okunmadan doğrudan görüşülmeye geçilmesini oylamaya sundu ve oybirliği ile kabul edildi. Ardından faaliyet raporu ile ilgili DSP Belediye Meclis Üyesi Yusuf Güneş söz alarak, 326 sayfalık raporun çok kalın olduğunu
söyledi. İlk bir yıllık dönemin uyum içerisinde geçtiğini vurgulayan Güneş, yine de raporun geneline bakarak ret oyu kullanacaklarını söyledi.
Söz alan diğer DSP'li Belediye Meclisi Üyesi Behçet Alp ise, yürütülen kaldırım çalışmaları için teşekkür ederek, ağaçlandırma çalışmalarının yeterli olmadığı yönünde eleştiri getirdi. Alp ayrıca, pazar yeri uygulamasının düzeltilmesi gerektiğini sözlerine ekledi.
Demokrat Partili Belediye Meclis Üyesi Halit Şakar da, pazar yerlerinin yeniden düzenlenmesinin Kuşadası esnafı açısından önemli olduğunu belirterek, genel olarak yapılan hizmetlerden memnun olduklarını söyledi ve belediye yönetimini kutladı. Şakar, faaliyet raporu için evet oyu kullanacağını açıkladı.
Olumlu eleştiriler için teşekkür eden Belediye Başkanı Altungün, seçimi kazanır kazanmaz Kuşadası'nı sezona hızlı şekilde hazırlamak için acil eylem planını uygulamaya koyduklarını belirterek, bu yıl da devam eden yol ve kaldırım çalışmalarını Kuşadası halkının takdir ettiğini ifade etti. İlk bir yıllık zaman dilimi içerisinde çağdaş, şeffaf ve katılımcı bir belediye yönetimi oluşturmak için çalıştıklarını kaydeden Başkan Altungün, "Sık sık su yüzüne çıkan ve büyük bir kirlilik oluşturan 800 metrelik
derin deşarj hattının bakım ve onarım çalışmasını yaparak, bin 300 metreye kadar uzattık. Çok önemli bir çalışmayı bitirerek, bu sorunu çözdük. Yol, kaldırım ve park çalışmaları bugüne kadar plansız ve programsız olarak yapıldığı için proje birimi kurduk. Eskiden aracınızla yol kenarına yanaştığınızda aracınızın kapısı açılmıyordu. Biz 20 yıldır olmayan bir birimi hayata geçirdik. Bu birimi, çağdaş bir turizm kenti oluşturabilmek için akılcı çözümler bulmak amacıyla kurduk" dedi.
Kriz masası kurduklarını ve İzmir Büyükşehir Belediyesi'nden aldıkları araçlarla kanal temizliklerini tamamladıklarını kaydeden Altungün, son yılların en yağışlı kışını geçiren Kuşadası'nda sel baskını yaşanmadığını ve ilkel görüntülerin oluşmadığını söyledi. Plajlar ve Nazilli pazar yeri gibi Kuşadası için önemli çalışmaları hayata geçirdiklerinin altını çizen Altungün, sözlerine şöyle devam etti:
"Katı atık tesisimizi tamamlayarak faaliyete geçirdik. Sıvı atık arıtma tesisimizi de en geç 2012 yılına kadar tamamlayarak, Kuşadası'nın tüm plajlarında mavi bayrak dalgalanmasını sağlayacağız. Tarihi Kentler Birliği çalışmaları çerçevesinde Anıtlar Kurulu'na rekor sayıda başvuru yaptık. Özellikle önümüzdeki ay açılışını yapacağımız Kız Sanat Okulumuz, Kuşadası'nın gurur duyacağı bir sanat merkezi haline geldi. Seçimi kazanır kazanmaz Köpek Rehabilitasyon Merkezimizle ilgili fotoğraf ve video ile
tespitler yaptırdım. İçler acısı bir haldeydi. Şimdi ise örnek bir rehabilitasyon merkezi oldu. Mesleki Eğitim Merkezimizi de açtık. Burası işsiz aşsız hemşehrilerimiz için çok ciddi bir işlev üstlenecek."
Belediye Başkanı Altungün'ün konuşmasını tamamlamasının ardından Meclis Başkan Vekili Ahmet Kireç oylamaya geçti. Kuşadası Belediyesi 2009 yılı faaliyet raporu, DSP grubunun 7 ret oyuna karşılık 16 oyla kabul edildi.
Daha sonra Altungün, meclis başkanlığını Ahmet Kireç'ten devraldı. Ardından gündemin ikinci maddesinde yer alan denetim kurulu raporunun okunmasına geçildi. İlk olarak DSP'li Belediye Meclisi Üyeleri Yusuf Güneş ve Behçet Alp, denetim kurulu raporlarıyla ilgili eleştirilerini sıraladı. CHP Belediye Meclisi Üyesi Ömer Günel ise, denetim komisyonu başkanı olarak eleştirilerde haksızlık yapıldığını vurgulayan bir konuşma yaptı.
Eleştirileri yanıtlayan Kuşadası Belediye Başkanı M. Esat Altungün, denetim raporunun kendi isteği doğrultusunda denetim komisyonu tarafından çağrılan profesyonellere hazırlatıldığını belirterek, "Bu rapor 1 yıldır ne kadar şeffaf bir yönetim anlayışının Kuşadası'nda hakim olduğunun göstergesidir. Bu raporu eksiklerimizi görebilmek için biz istedik. Amacımız usul hatalarını gizlemek değil, tam tersine hatalar varsa önlem almaktı" diye konuştu. Altungün ayrıca, barkovizyon eşliğinde bazı rakamlar vererek,
geçmiş dönemle yeni dönemin bir kıyaslamasını da yaptı.
Gündemin üçüncü maddesinde Fatih Çevik isimli vatandaşın Uydukent ile ilgili imar değişikliğine itirazı görüşüldü. İtiraz DSP grubunun 7 kabul oyuna karşılık, 17 oyla reddedildi. Dördüncü maddede ise Gürsel Tonbul isimli vatandaşın yeni mezarlık yeri ile ilgili itirazı görüşüldü. İtiraz, DSP grubunun 7 kabul oyuna karşılık 17 oyla reddedildi. Gündemin beşinci maddesinde Nesrin Urgancı ve İrfan Urgancı isimli vatandaşların yine Uydukent'in imar değişikliğiyle ilgili itirazları 7 kabul oyuna karşılık 17
oyla reddedilirken, gündemin altıncı maddesi ile yedinci ve son maddesinde ise Didem Yüce edzda aracınızın kapısve Mehmet Cihan Ecevit isimli vatandaşların yine mezarlık yerinin imar değişikliği görüşüldü. Her iki madde de DSP grubunun 7 kabul oyuna karşılık, 17 oyla reddedildi. Bir sonraki belediye meclisi toplantısı, 5 Mayıs Çarşamba günü saat 10.00'da yine belediye meclisi salonunda yapılacak. -iha