İngiliz The Guardian gazetesi Wikileaks"ten sızan Amerikan Dışişleri Bakanlığı belgelerine dayanarak dünyanın en büyük enerji şirketlerinden Shell"in Nijerya"da hükümetten daha güçlü olduğunu yazdı. Habere göre Shell"in, büyük petrol rezervlerinin bulunduğu Nijerya"daki en üst düzey yetkilisi Ann Pickard, her bakanlıkta adamları olduğunu, siyasetçilerin her adımını bildiklerini söylüyor. Gizli belgelerde, Hollanda-İngiltere ortaklığındaki şirketin Amerikan hükümetiyle istihbarat paylaştığı da belirtiliyor. Şirketin, militanlara destek sağladığı öne sürülen siyasetçilerin adını Amerikalı diplomatlara bildirdiği, öne sürülüyor.

NİJERYA"DAN ÇİN"E GİDEN MEKTUP

20 Ekim 2009"da Abuja"da gerçekleşen ve kaydedilen görüşmede, Ann Pickard, Nijerya Hükümeti"nin Nijer Deltası"nda açılacak petrol ihalesi için Çin"e gönderdiği mektuptan söz etti. Petrolden Sorumlu Bakan, mektubun varlığını reddetti. Ama Shell"e göre, Çin ve Rusya"yla yazışmalar yapıldı. Amerikan Büyükelçisi Robin Renee Sanders gerisini şöyle anlatıyor: “Shell sorumlusu, "Hükümet ilgili her bakanlıkta adamlarımız olduğunu unutuyor" dedi. O, bakanlıklarda olan her şeyi bildiklerini söyledi.”

HÜKÜMETTEN DAHA GÜÇLÜ

Guardian, haberinde Nijerya"nın dünyanın sekizinci büyük petrol ihracatçısı olduğunu, milyarlarca dolarlık petrol gelirlerine karşın halkın yüzde 70"inin yoksulluk sınırının altında yaşadığını belirtiyor. Action Nigeria adlı örgütün program sorumlusu “Shell her yerde. Her bakanlıkta gözü kulağı var. Her yerde maaşa bağladıkları adamları var. Bu yüzden tüm engelleri aşıyorlar. Nijerya Hükümeti"nden daha güçlüler” diyor. Nijerya hükümeti ise, şirketin hükümeti kontrolü altına almadığını savundu.

Wikileaks ordusuna 31 bin kişi katıldı

Wikileaks"ı baskı altında tutmaya çalışan devlet kurumları ve firmalara karşı kurulan "siber-ordu"ya katılım hızla artıyor. Siber saldırılara katılmak isteyenler için dağıtılan LOIC isimli "botnet iştirak" yazılımını bir kaç saatte 31 bin kişi indirdi. Katılımın bir kaç gün içinde 200 bini aşması bekleniyor.

Amazon.com"dan satılık dökümanlar

Wikileaks sitesine sunucu hizmeti vermeyi reddeden Amazon şirketi, sızdırılan dökümanları satışa çıkardı. Bununla ilgili Amazon"un İngiltere sitesinde 7.37 sterline satılan bir e-kitap konuldu. Wikileaks, Amazon.com"un siteyi sunucularından çıkarmasının ardından farklı servis sağlayıcılara başvurmuştu.

Belgelere yalanlama

İngiltere-Hollanda ortaklığındaki petrol devi Royal Dutch Shell, Wikileaks belgelerinde açıklanan, “şirketin petrol zengini Nijerya"daki ilgili bakanlıklara sızdığı” yolundaki iddianın “tamamen asılsız” olduğunu bildirdi. Şirket, söz konusu diplomatik yazışmalarla ilgili daha fazla yorum yapmayacağını bildirdi. Nijer Deltası"ndaki petrol arazisini ilk kez 1956"da bulan Shell, bu ülkedeki en etkin petrol şirketi.