Ulusal meclisten ve senatodan geçen, "Ermeni soykırım" inkarına 1 yıl hapis ve 45 bin avro para cezası öngören yasa tasarısı, tüm siyasi partilerden oluşan 170 civarındaki milletvekili ve senatörlerin imzası ile yapılan başvuru sayesinde Anayasa komisyonu tarafından "Fransız anayasasına aykırı olduğu" gerekçesi ile sansürlenmişti.

Anayasa komisyonunun konu hakkındaki kararını açıkladığı saatlerde hükumete "yeni bir kanun tasarısı" için talimat veren Sarkozy, dün de konu hakkında görüşmek üzere Fransa Ermeni toplumu yetkilerini Elysee Sarayı'na davet etti.

Toplantıdan sonra Elysee'den yapılan resmi açıklama ile, Sarkozy'nin Anayasa komisyonu kararına rağmen "teslim olmayacağını" Fransa'da yaşayan Ermeni toplumununda "inkârcılara" karşı mutlaka bir yasa ile korunması gerektiğine inandığını belirttiği duyuruldu.

Ermeni asıllı 95 yaşındaki ikinci dünya harbi gazisi bir Ermeniye lejyon donör madalyası veren Sarkozy "Hükümetten yeni bir kanun tasarısı hazırlamasını istedim, konu hakkındaki kararlılığımı Ermeni toplumu önünde bir kere daha tekrarlıyorum. Kesinlikle planlı bir şekilde yok edilmiş aileleriniz önünde, devlet politikasına dönüşmüş inkârcılığa karşı Fransa'nın sizin yanınızda olduğunu ve inkarcılara gerekli cezanın verileceğini belirtiyorum açıklamalarını yaptı.

Fransa Türk Dernekleri koordinasyon kurulu yetkilileri ise iki toplumu ilgilendiren bir konuda Cumhurbaşkanının sadece bir tarafla bu şekilde görüşmeler yaparak diğer tarafı cezalandırma çabalarının anlaşılamadığını, bir kere daha Türk asıllı Fransızların konu ile ilgili olarak dinlenmemelerinin yanlış olduğunu belirten yetkili yaklaşan seçimlerde bu davranışın mutlaka hatırlayacağını söyledi.