İngiliz bilim adamları, soğuk algınlığı ve mide-bağırsak iltihabı gibi hastalıkların tedavisinde önemli bir keşfe imza attı. Buna göre, antikorlar virüsle birlikte hücreye girerek, virüsleri yok eden TRIM21 adlı proteini harekete geçiriyor

İngiliz bilim adamları, soğuk algınlığından mide iltihabına kadar birçok hastalığın tedavisinde çığır açabilecek bir keşfe imza attı.
9 kez Nobel ödülü kazanan Cambridge Moleküler Biyoloji Laboratuvarı"nda yapılan araştırmalar, virüslerle savaşan antikorlarla ilgili olarak bugüne kadar bilinmeyen bir gerçeği ortaya çıkardı. Bugüne kadar, antikorların virüslerle ancak dolaşım sistemindeyken savaşabildiği, virüs hücreye girdikten sonra antikorların etkili olamadığı sanılıyordu. Bu nedenle, virüsün hücreye girdikten sonra yok edilmesinin tek yolunun hücrenin öldürülmesi olduğu düşünülüyordu.
Ancak, “Proceedings of National Academy of Sciences” tıp dergisinde yayımlanan son araştırmaya göre, antikorlar virüsle birlikte hücreye girerek, virüsleri yok eden TRIM21 adlı proteini harekete geçiriyor. Bu bulgunun, gelecekte soğuk algınlığı ve mide-bağırsak iltihabı gibi hastalıkların tedavisinde yeni ve daha etkili ilaçların geliştirilmesine yol açacağı belirtiliyor.
Araştırma ekibinin lideri Dr. Leo James, “Doktorların elinde bakterilerle savaşmak için çok sayıda antibiyotik var ama çok az virüs ilacı var. Keşfettiğimiz savunma mekanizmasının bütün virüslere karşı etkili olup olmadığını henüz bilmesek de bulgularımızın yeni virüs ilaçları geliştirilmesini sağlayabileceğini düşünüyoruz” dedi. Dr. James, bu mekanizmayı temel alan ilaçların iki yıl içinde hayvanlar üzerinde denenebileceğini ancak insanların tedavisinde kullanılması için en az 10 yıl gerekeceğini söyledi.