ABD’de sosyal eşitsizlikleri protesto amacıyla iki haftadır gösteriler düzenleyen aktivistler polisle karşı karşıya geldi. Ülkenin son 7 yıldır gördüğü en büyük toplu operasyonda 700 kişi gözaltına alındı. Ülkede 17 Eylül’de sosyal ve ekonomik eşitsizlikleri protesto amacı ile finans firmalarının yerleşim bölgesinde bulunan Zucotti Park’ta kamp kuran binlerce Amerikalı, cumartesi günü bir protesto yürüyüşü düzenlemek amacı ile parktan yola çıktı. Polis eskortunda yürüyen kalabalık Brooklyn Köprüsü’ne geldi. Bir süre sonra yaya yolundan çıkarak, araba yoluna taşan kalabalık köprünün ortasına geldiğinde, etrafını polis tarafından turuncu bir tel örgü ile çevrelenmiş buldu. Göstericilerden 700’ü orada kelepçelenip gözaltına alınarak, belediye otobüslerine bindirildi. İçlerinde ülkenin önde gelen gazetelerinden New York Times’ın bir muhabirinin de bulunduğu tutukluların bir kısmı kısa bir süre sonra serbest bırakılırken, bir kısmının mahkemeye çıkartılacağı konuşuluyor.

‘Polis bize tuzak kurdu’

Diğer yandan gösteriye katılanlar ve serbest bırakılanlar yaptıkları açıklamalarda polisin kendilerine tuzak kurduğunu iddia ettiler. Köprü yürüyüşünün planlı olmadığını söyleyen göstericilerin iddialarına göre, polis onlarla beraber köprüye girdi ve onlara eşlik etti. Bir süre sonra yaya yolu polisler tarafından daraltılınca kalabalık buraya sığamamaya başladı.

Göstericiler bu sırada ana yolda yürüyen polisleri de gördükleri için, ana yola doğru kaymakta tereddüt etmediler. Köprünün ortasında gelindiğinde ise birden kendilerini tel örgülerle sarılmış buldular. Polis ise göstericileri tuzağa düşürdüğü iddialarını reddetti ve tugözaltıların da ana yol kapatıldığı için gerçekleştirildiğini belirtti.

Biber gazına isyan ettiler

İki hafta önce başladığında çok da dikkat çekmeyen gösteriler, polisin bir grup kadına biber gazı sıktığı görüntülerin internette yayılması ile güçlendi, söz konusu polisler hakkında soruşturulma açıldı. Ekonomi politikaları, işsizlik, azınlıklara uygulanan eşitsiz muameleye dikkat çekmek isteyen göstericilerin “Amerikan Baharı” olarak tanımladıkları hareketlerine ülkenin önde gelen sendikaları ile ünlü isimler de destek veriyorlar. New York’tan sonra Los Angeles’a da yayılan harekete, Anonymous adlı aktivist hacker grubunun da destek vermesinden korkuluyor. Göstericiler ise her fırsatta demokrasi geleneği ile övünen Amerikan yönetimine karşı “Süreçlerin ekonomik güçler tarafından belirlendiği bir ülkede gerçek demokrasi olamaz” diye sesleniyor.