29 Ekim Cumhuriyet Bayramı, Anadolu toprakları üzerinde yaşayan herkes için varoluşun, insanca yaşamanın, çağdaş demokratik sistemin yani Cumhuriyetin simgesidir.

29 Ekim 1923 tarihinde Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde yapılan bir anayasa değişikliğiyle Türkiye’nin yönetim biçimi Cumhuriyet olarak belirlenmiştir. Mustafa Kemal Atatürk’ün gelecek nesillere bıraktığı mirasın önemi son derece büyüktür. Bu topraklar üzerinde yaşayan herkes bunun farkındadır.

Geçtiğimiz hafta Nevşehir’de ilginç bir olay yaşandı.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Nevşehir İl Başkanlığı, Nevşehir Valiliği’ne 23 Ekim’de sunduğu dilekçeyle, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı nedeniyle, 29 Ekim günü saat 14.00’da yürüyüş yapmak isteğini bildirdi.

Nevşehir Valiliği, 25 Ekim’de dilekçeye yanıt vererek “Ülkemizin içinde bulunduğu hassas durumdan dolayı milli güvenlik, kamu düzeni, suç işlenmesinin önlenmesi, başkalarının hak ve özgürlüklerinin korunması amacıyla, yürüyüşün yapılması uygun görülmemiştir.” şeklinde açıklama yaptı.

Nevşehir Valiliği’nin 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı nedeniyle CHP tarafından yapılmak istenen yürüyüşe neden izin vermediğini anlamakta zorlanıyorum.

Nevşehir Valiliği’nin red gerekçesinde;

1-Milli güvenlik,

2-Kamu düzeni,

3-Suç işlenmesinin önlenmesi,

4-Başkalarının hak ve özgürlüklerinin korunması amacıyla yürüyüşün yapılmasının uygun görülmediği belirtilmiştir.

Her yönüyle zor günler geçirdiğimiz bir dönemde, insanların Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunu simgeleyen Cumhuriyet Bayramı’nda kenetlenmesi, bir arada olması, birlik vurgusunun öne çıkarılmasının önemi aklı başında olan herkes tarafından kabul edilecektir. Bugün de parti ayrımı gözetmeden herkesin ellerine bayrağı alarak yürümesi kadar normal bir şey olamaz. Bu nedenlerle Nevşehir Valiliği’nin Cumhuriyet Bayramı yürüyüşüne izin vermemesi son derece yanlıştır.

Fakat Nevşehir Valiliği’nin kararında başka bir husus dikkatimi çekti. Nevşehir Valiliği “…başkalarının hak ve özgürlüklerinin korunması amacıyla, yürüyüşün yapılması uygun görülmemiştir.” şeklinde açıklama yapmıştır.

Hemen şu soru akla geliyor.

Nevşehir Valiliği “…başkalarının hak ve özgürlüklerinin korunması amacıyla, yürüyüşün yapılması uygun görülmemiştir.” ifadesiyle ne demek istedi?

Nevşehir Valiliği, 29 Ekim 2019 günü Cumhuriyet Bayramı yürüyüşüne izin vermeyerek kimlerin hak ve özgürlüklerinin korunmasını amaçlamış olabilir?

29Ekim Cumhuriyet Bayramınızı yürekten kutluyorum.

 

 

nevsehir-valiligi.jpg

Aydınpost ANDROID'de TIKLA YÜKLE! Aydınpost APPSTORE'da TIKLA YÜKLE!