İsrail basınında yer alan haberlere göre, ABD'nin Polonya'nın başkenti  Varşova'da 13-14 Şubat tarihlerinde düzenleyeceği ve birçok Arap dışişleri  bakanının da katılacağı "Orta Doğu ve İran yayılmacılığı" konulu zirveye İsrail  Başbakanı Netanyahu'nun davet edildiği belirtildi.

Haberlerde, Netanyahu'nun Varşova'da ABD tarafından düzenlenecek İran  karşıtı zirveye katılmasının beklendiği kaydedildi.

İsrail'in Kanal 10 televizyonunun haberinde ise Netanyahu'nun iki  hafta önce katılım daveti aldığı ancak zirveye katılıp katılmayacağına dair net  bir durumun olmadığı ifade edildi.

ABD Dışişleri Bakanı Pompeo, Polonya'da İran'ın bölgedeki  faaliyetlerinin ele alınacağı uluslararası Orta Doğu zirvesi yapılacağını  duyurmuştu.

Pompeo Mısır'da yaptığı açıklamada, Polonya'da 13-14 Şubat'ta Orta  Doğu temalı, özellikle de İran'ın bölgedeki "istikrarsızlaştırıcı"  faaliyetlerinin ele alınacağı, dünyanın dört bir yanından ülkelerin katılacağı  zirve gerçekleştireceklerini belirterek, "Onlarca ülke, Orta Doğu'da istikrar,  barış, özgürlük ve güvenlik konusunda, özellikle de İran'ın bölgede  istikrarsızlaştırıcı nüfuzunu önlemek hedefiyle bir araya gelecek." demişti.

Zirveye tepki gösteren İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif,  "Polonya, alnına sürülen bu utanç lekesini temizleyemez." ifadesini kullanmıştı.

Zarif, İran'ın 2'nci Dünya Savaşı'nda Polonyalıları kurtardığını ancak  bu ülkenin şimdi "İran karşıtı umutsuz bir 'sirke' ev sahipliği yaptığını"  vurgulayarak, "Polonya, alnına sürülen bu utanç lekesini temizleyemez."  değerlendirmesinde bulunmuştu.

ARAP ÜLKELERİNİN İSRAİL'LE NORMALLEŞME SÜRECİ DEVAM EDİYOR

Başta Körfez olmak üzere Arap ülkelerinin, özellikle son yıllarda  resmi yollarla ve aleni bir şekilde, tarihinin en sağcı hükümetinin iktidarda  olduğu İsrail ile ilişkilerini normalleştirmek için adeta birbirleriyle yarıştığı  görülüyor.

Bölge halklarının "Filistin ve diğer Arap topraklarının işgalcisi"  olarak gördüğü İsrail'le, Arap ülkelerinin normalleşme sürecinin, özellikle son  üç yılda davetler, ziyaretler, toplantılar, bildiriler ve etkinlikler  aracılığıyla hızlanması dikkati çekiyor.

İsrail Başbakanı Netanyahu geçen ay yaptığı bir açıklamada, Filistin  ile herhangi bir diplomatik süreç gerçekleştirmeksizin Arap ülkeleriyle  normalleşme sürecinin devam ettiğini belirtmişti.

Dışişleri Bakanlığında İsrailli diplomatlara hitap eden Netanyahu,  "Halihazırda olan şudur, biz Arap dünyasıyla bir normalleşme süreci içindeyiz ve  bu süreç Filistinlilerle de herhangi diplomasi yürütmeden gelişiyor." ifadesini  kullanmıştı.