Mısır'ın başkenti Kahire'de düzenlenen Arap Birliği Dışişleri  Bakanları Olağanüstü Toplantısı'nda konuşan Abbas, İsrail Başbakanı Netanyahu'nun  barışa inanmadığını ve barış için Filistinli bir ortak bulunmadığını öne  sürdüğünü söyledi.

"İsrail aramızda imzalanan tüm anlaşmaları yok saydı."  diyen Abbas, ayrıca İsrail'in 1947'den bu yana hiçbir uluslararası kararı  uygulamadığının altını çizdi.

ABD'nin Filistin'e yönelik tutumunu da eleştiren Abbas, "ABD yönetimi,  bize vadettiklerinin tersine hareket etti. Uluslararası kanunları çiğneyen  kararlar aldı ve Kudüs'ü İsrail'in başkenti ilan etti." ifadelerine yer verdi.

Arap ülkelerinin dışişleri bakanları Filistin'in talebi üzerine  Filistin'deki son gelişmeleri ve ABD'nin "Yüzyılın Anlaşması" planını görüşmek  üzere toplandı.

"Yüzyılın Anlaşması"

ABD Başkanı Donald Trump'ın İsrail-Filistin meselesinin çözümü  konusunda öne sürdüğü, Suudi Arabistan, Birleşik Arapları Emirlikleri (BAE) ve  Mısır'ın da destek verdiği belirtilen "Yüzyılın Anlaşması" planının, Filistin  devletini kurmak için Sina topraklarının bir bölümünün alınmasını öngördüğü ileri  sürülüyor.

Planın, Kudüs'ün tamamının İsrail'e bırakılması ve Batı Şeria'daki  yasa dışı Yahudi yerleşim birimlerinin büyük bölümünün varlığını sürdürmesi gibi  Filistinlilerin aleyhine maddeler içerdiği de belirtiliyor.

İsrail tarafından yerlerinden edilen 6 milyona yakın Filistinli  mültecinin geri dönüş hakkı konusuna yer verilmediği kaydedilen planda, Filistin  tarafına bazı maddi yardımlar ile Kudüs'ün kenar mahallelerinden birinin başkent  olarak önerildiği ifade ediliyor.