SÜLEYMAN Demirel Üniversitesi (SDÜ) Mühendislik- Mimarlık Fakültesi Jeofizik Mühendisliği Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd.Doç.Dr. Ümit Yalçın Kalyoncuoğlu, Isparta, Burdur ve Antalya Körfezi'nin bulunduğu fay hattında 100 yıllık süreçte 6.5 ve üzeri büyüklükte bir depremin olacağını ileri sürdü.

TMOBB Mimarlar Odası Isparta Şubesi'nin düzenlediği `Deprem ve Yapılaşma Sorunları' başlıklı forumda konuşan SDÜ Mühendislik- Mimarlık Fakültesi Jeofizik Mühendisliği Anabilim Dalı Öğretim Üyesi ve eski Deprem Araştırma Merkezi Müdürü Yrd.Doç.Dr. Yalçın Kalyoncuoğlu, `Isparta ve Deprem Riski' başlıklı sunumunda Isparta, Antalya ve Burdur'un büyük bir deprem riski altında olduğunu söyledi. Akdeniz'in 50 kilometre derinliğinde meydana gelebilecek bir depremin Fethiye, Burdur, Antalya ve Isparta'da büyük hasara yol açacağını kaydeden Yrd.Doç.Dr. Kalyoncuoğlu, tam aktif bir sistem üzerinde bulunan Isparta, Antalya ve Burdur'da 100 yıllık süreçte 6.5 büyüklüğünde bir depremin gerçekleşme ihtimalinin yüzde 85 olduğunu söyledi.

EN RİSKLİ BÖLGE ISPARTA
Batı Akdeniz coğrafyasında en riskli bölgenin Isparta olduğuna işaret eden Yrd.Doç.Dr. Kalyoncuoğlu, M.Ö. 53'ten 2009'a kadar gerçekleşen depremleri analiz etti. Bu veriler ışığında Isparta, Antalya ve Burdur'da 100 yıl içerisinde 6.5 büyüklüğünde bir depremin gerçekleşme ihtimalinin yüzde 85 olduğuna işaret eden Yrd.Doç.Dr. Kalyoncuoğlu, herkesi sağduyulu olmaya davet etti.

Yrd.Doç.Dr. Kalyoncuoğlu, bölgede gerçekleşen küçük depremlerin faydalı olduğunu söylerken, şunları kaydetti:

"Küçük depremler faydalıdır. Keza küçük depremler inşaat kalitesine daha fazla önem verilmesine işaret eder. 750 milyon yıldır dünya hareket halinde. 750 milyon yıldır deprem oluyor. Dünya hareket ettiği sürece de depremler hayatımızda olacak. Biz bölgede 3'lük ve 3.9'luk depremlerle sarsılıyoruz. Son 2 yıldır Batı Akdeniz Bölgesi bu tür depremler yaşıyor. Panikliyoruz. Ama bir düşünün 6 şiddetindeki bir depremi. 6 şiddetindeki bir deprem, 56 bin ton dinamit patlatılmasıyla eşdeğer bir etki yaratıyor. Dünyada yılda can ve mal kaybına yol açan 700 deprem oluyor. Türkiye'de büyük yıkıma neden olan 1999 Marmara Depremi'nin maliyeti 20 milyar dolar" diye konuştu.

Isparta, Antalya ve Burdur'un kendi afet planlarını hazırlamak zorunda olduğunu kaydeden Yrd.Doç.Dr. Kalyoncuoğlu, "Bölge olarak büyük bir risk altındayız. Bölgemizde büyük bir enerji yığılması var. Ve Isparta bu yığılan enerjinin tam da üzerinde duruyor. Isparta, Antalya ve Burdur bir an önce kendine, yerel dokusuna özgü afet planları hazırlamalıdır" dedi.