"Koruma Amaçlı İmar Planları ve Çevre Düzenleme Projelerinin Hazırlanması, Gösterimi, Uygulanması Esaslarına ait Yönetmelik" gereği; Kuşadası"nda bulunan önemli sit alanları için ön toplantı yapıldı. Bayındırlık Bakanlığı ile Kültür ve Turizm Bakanlıklarının birlikte hazırladıkları ve Resmi Gazete'de 26 Temmuz 2005 tarihinde yayınlanarak yürürlüğe giren yönetmelik kapsamında Kuşadası"nın sit alanında bulunan en önemli antik bölgeleri Neopolis ve Pygale için hazırlanan koruma amaçlı imar planları masaya yatırıldı.
2005 yılından bu yana yapılmayan toplantı için Kuşadası Belediyesi İmar ve Şehircilik Müdürlüğü"nü “ilgili meslek odalarına, sivil toplum örgütlerine, üniversitelerin ilgili bölümlerine, işyeri sahiplerine ve etkilenen kent hemşerilerine” yazılı çağrıda bulunmuştu. Kuşadası Belediyesi toplantı salonunda gerçekleşen ön toplantıya konuşmacı olarak Kuşadası Belediyesi danışmanı ve proje müellifi Uludağ Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Öğretim Üyesi Dr. Murat Özyaka katıldı. Antik dönemde Kuşadası ve çevresinin önemli bir limanı olarak bilinen Yılancıburnu"ndaki Neopolis ile 31"ler Mevkii olarak bilinen Kuştur"daki Pygela antik kent yerleşimi için “1.ve 3. derece arkeolojik SİT alanları koruma amaçlı imar planı” hazırlıklarını anlatan Dr. Murat Özyaka, “Bu çalışmalar bir prosedür gerektirmektedir. Proje, Kuşadası"nın tarihi değerlerini korumayı amaçlamaktadır “ dedi.
Koruma amaçlı imar planlarının onaylanması için izlenen prosedüre göre, projeler bu aşamada halka sunuluyor ve öneri yada itirazlar bekleniyor. Bu çalışmalar iki aşamalı toplantı sonuçlandırılıyor. Askıya asılan projeleri inceleyen hak sahipleri bir hafta içinde itiraz dilekçelerini verebilecek ve 15 gün sonra yapılacak toplantı sonrasında da projeler itiraz dilekçeleri ile birlikte onaylanmak üzere bakanlığa gönderilecek. Koruma Amaçlı İmar Planları"na kendi arazileri de dahil edilmiş olan gayrimenkul sahiplerinin konuyu yakından izlemeleri gerekiyor.
Kuşadası"nın tarihi ve antik değeri büyük iki önemli sit alanı için yapılan toplantılar sonunda; “Koruma amaçlı imar planlarının ve çevre düzenleme projelerinin hazırlanması, onaylanması, uygulaması, denetimi ile görev, yetki ve sorumluluklarına ilişkin esasların belirlenmesi” somutlanmış olacak. Bu kuralların belirlenmesi sonunda; iki önemli sit alanında her tür yapılaşma ortadan kaldırılmış ve kullanım amaçları kurallara oturtulmuş olacak. Özellikle Yılancıburnu"nda, şu an sit konumuna aykırı olarak gündeme gelen kullanım da bu biçimde engellenmiş olacak. Yine Pygela yerleşiminin Adagöl-Tusan Otel alanında, sit kurallarına aykırı biçimde Tusan Otel tarafından gündeme getirilen yapılaşma ve Adagöl"ü denize bağlayan noktadaki “hamam” alanının tahribatının engellenmesi sağlanacak.