İşte Mayo Clinic'te yer alan altın öğütler:

1- Sabırlı olun: Sigarayı bırakmak için doğru zamanda arkadaşınızın ya da aile bireylerinin karar vermesinde sabırlı olun. Bununla birlikte hazır olduklarında desteğinizi görmeleri için açık kapı bırakın.

2. Pozitif olun: Sigarayı bırakmaktan vazgeçtiği anda, onu cesaretlendirici sözler söyleyin. Onların sarf ettiği güç hakkında neler hissettiğinize odaklanın, mutlu olduğunuzu ya da onlarla gurur duyduğunuzu bilmelerini sağlayın. Sevdiğiniz biri için çabalarının sizi pozitif şekilde etkilediğini görmek çok önemlidir.

3. Anlayışlı olun: Sigara içme alışkanlığı can sıkıntısı, stres, üzüntü ya da keyif gibi çeşitli duyguların etkisiyle kazanılmış olabilir. Sigarayı bırakmaya çalışan kişinin hayatındaki büyük karışıklığın üstesinden gelmesi önemlidir. Sevdiğiniz kişinin neler çektiğiyle ilgili empati kurmaya çalışın.

4. İnançlı olun: Arkadaşınızın ya da aile bireylerinin sigarayı bırakmadaki yeteneğini ve inancını küçümsemeyin. Onlara geçmiş başarısızlıklarını hatırlatmak yerin, onların şimdiki başarılarına odaklanın. Kendi çözümlerinden tereddüt ettikleri zaman, sizin güveniniz ve cesaretlendirmeniz hayati önem taşıyabilir.

5. Faaliyete geçin: Bırakma stratejisi ve planı hakkında sorular sorun ve yardımcı olmak için işe girişin. Örneğin, sizinle birlikte sabah yürüyüşlerine katılmasını isteyin ya da sigara içilmeyen bölümlerde bulunarak onun sigara içme planlarını engelleyin.

6. Gelişimini ödüllendirin: Gösterdiği çabanın farkına varması için arkadaşınızla ya da aile bireylerinizle özel planlar yapın. Küçük beğeni ve cesaretlendirme ifadeleriyle onu şaşırtın. Her ay ya da her hafta onun sigarayı bırakma başarısını bir yıldönümü gibi kutlayın.