İzmir’in Seferihisar ilçesi Doğanbey mevkisinde gerçekleştirilen Efes 2012 Müşterek Fiili Atışlı Tatbikatı’nın seçkin gözlemci günü, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel, Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Hayri Kıvrıkoğlu, Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Emin Murat Bilgel, Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Mehmet Erten, Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Bekir Kalyoncu ve ordu komutanlarının katılımıyla yapıldı.

Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel, 30 Nisan’da başlayan Efes 2012’nin sona ermesinin ardından yaptığı konuşmada, tatbikatın dünyada icra edilen en büyük milli, fiili tatbikatlardan biri olduğunu söyledi.

Orgeneral Özel, “Türkiye’nin içinde bulunduğu coğrafya ve enerji kaynaklarına yakın olması gibi nedenlerle çok değişik ve çatışmaya dönüşme ihtimali yüksek risk ve tehditlerle karşı karşıyadır. Türkiye, aynı zamanda sert ve yumuşak gücü ile bölgesinde ve ötesinde istikrarı sağlamaya ve refah düzeyini artırmaya çalışan bölgesel bir aktördür” dedi. Tatbikatı 28 ülkeden 31 askeri ataşe izledi. 8 bin askerin katıldığı tatbikatta 52 uçak, 33 helikopter, 45 gemi, 656 zırhlı ve tekerlekli araç, 40 hücumbot kullanıldı.