Yerleşim birimlerine yakın fabrikaların, atölyelerin yarattığı sıkıntı malum... Yoğun duman, kötü koku, gürültü ve daha nice soruna neden oluyorlar, dolayısıyla da toplum sağlığını tehdit ediyorlar. Aslında yasalara bakılırsa yerleşim yerlerinin yakınında bu tür işletmelerin olmaması gerekiyor.
Gelin görün ki yasaklar, kurallar kâğıt üzerinde kalıyor. Bırakın fabrikaların semtlere yakın olmasını, bir bakmışsınız mahallenin orta yerine kurulmuşlar. Örnek mi! Buyrun Büyükçekmece Muratbey Mahallesi’ne... Bu mahalleye iki yıl önce asfalt fabrikası kurulmuş. Evlerin yanıbaşına... Tabii fabrikadan yükselen dumanlar da çevre sakinlerinin kâbusu olmuş. Peki nasıl oluyor da asfalt fabrikası mahallenin göbeğine kuruluyor? Fabrikanın açılma hikâyesi hayli ilginç...

EYLEM YAPACAKLARTEM Otoyolu’nun AvcılarÇatalca arasında asfaltlama çalışması başlatılır, asfalt üretimi için de Muratbey Mahallesi’ne fabrika kurulur. Çevre sakinleri hemen itiraz eder ama ne fayda. Fabrika faaliyete başlar. Tabii sorunlar da... Toz-duman yükseldikçe millet kapı pencere açamaz olur. Ve mahalleli fabrikanın kapatılması için mücadeleye başlar. 3 kez yıkım kararı alınmasına rağmen fabrika çalışmaya devam eder. Nitekim hâlâ da faaliyette... Evlerinin yanıbaşındaki fabrikadan yükselen zift gibi dumandan, tozdan topraktan rahatsız olan, hatta bu nedenle hasta olduklarını söyleyen mahalleli, yetkililerin bir an önce bölgedeki çevre kirliliğine ‘dur’ demesini, önlem alınmasını istiyor. Seslerini duyurmak için de eylem hazırlığı yapıyorlar.