19 Haziran günü 05.00 sularında Hakkari Yüksekova'daki Yeşiltaş Karakolu üs bölgesi terör örgütün saldırısına uğradı. 8 Mehmetçik şehit düştü, 19 asker yaralandı. Olayın ardından bölgeye hareket eden Genelkurmay Başkanı Org. Necdet Özel ve Kara Kuvvetleri Komutanı Org. Hayri Kıvrıkoğlu operasyonları bizzat yönetti. Dün itibarıyla ölü ele geçen terörist sayısı 31 olarak duyuruldu.
İşte o hain saldırının detayları:
 'HEMEN SALDIRIN'
 İddiaya göre saldırı o gece planlandı. Suriye uyruklu Bahoz Erdal kod adlı Fehman Hüseyin, telsizlerden 'hemen saldırın' emrini verdi. Saldırının o sabah yapılması isteniyordu. Teröristlerin de son anda haber oldu. Silahların, toprak altından çıkarılan silahlar olduğu sanılıyor. Saldırıyı düzenleyenlerin sınırı geçen değil, Yüksekova'ya yakın yerlerde konuşlu teröristler olduğu değerlendiriliyor. Bu adeta bir intihar saldırısıydı. Bazı teröristler üst bölgesine yaklaşarak el bombaları attı. Çok sayıda terörist de zaten orada öldürüldü. Güvenlik güçleri aynı hızla karşılık verdi. Büyük bir kovalamaca yaşandı. Hava destekli operasyonda örgüt çok ağır kayıplar verdi. Adli Tıp'a götürülen ceset sayısı 31. Ancak iddiaya göre kırsal bölgede pek çok terörist cesedi var. Sarp kayalıklarda 30'u aşkın ceset olduğu belirtiliyor. PKK'lılar Bahoz Erdal'ın telsizden 'Bütün kuvvetler Şemdinli ve Çukurca kırsalına gelsin' emriyle cesetleri toplayamadan kaçtı. Bazı PKK'lılar ise çobanlarla haber göndererek teslim oldu.
 İÇ KAVGA KIZIŞTI
 İlk analizlere göre örgütteki liderlik kavgası Dağlıca'yla iyice gün yüzüne çıktı. Çözüm tartışmaları, Leyla Zana'nın çıkışı ve son olarak Öcalan'a ev hapsinin bile konuşulur hale gelmesi saldırının şifrelerini veriyor. İstihbarat birimlerine göre Murat Karayılan'ın saldırıdan net bilgisi yoktu. Bahoz Erdal da bu saldırıyla liderliğini ilan etmiş oldu. Saldırı, örgütte moralleri bozdu. Terör örgütünde 60'ı aşkın kayıp var. Teröristler Bahoz'un kendilerini adeta intihara sürüklediğini düşünüyor. Örgüt, daha kalabalık olduğu Şemdinli ve Çukurca'dan saldırmak yerine Bahoz'un emriyle Dağlıca'yı tercih ederek ağır kayıplar verdi. Avaşin-Basyan kampı önünde bile ölen teröristler var. Örgüt Bahoz'un eylemlerini tartışıyor.
 ANİDEN EMİR VERMİŞ
 Bahoz Erdal, Yeşiltaş saldırısının emrini bir anda verdi. Plan yoktu. Suriye uyruklu teröristin 19 Haziran sabahındaki ısrarının nedeni inceleniyor. Önceki saldırılara bakıldığında haftalarca plan ve keşif yapan örgüt, Dağlıca'da birkaç saat içinde toplanıp saldırdı.
 PKK'NIN 5 MİLYONU KAYBOLDU
 PKK'nın vatandaştan zorla topladığı 5 milyon lirayı toprak altına saklayan teröristler öldü, paranın yeri bilinmiyor. Emniyet raporlarına göre, yaşanan durum 'Bahoz Erdal' kod adlı Fehman Hüseyin ile sözde Diyarbakır sorumlusu arasındaki konuşmalarla ortaya çıktı. Bahoz, haraç parasının artık direkt Irak'ın Kuzeyine gönderilmesini istemiş.


 İkinci Dağlıca denemez
 GENELKURMAY, kalleş saldırıya ilişkin 18 maddelik bir açıklama yaptı, özetle şu bilgileri verdi:
 - Yeşiltaş Güçlendirilmiş Jandarma Karakolu, 3 Mayıs 2012'de İçişleri Bakanlığı'nın oluru ile Jandarma Genel Komutanlığı tarafından kapatıldı.
 - Bahar-Yaz döneminde Yüksekova-Dağlıca yolunun güvenliği ve teröristlerin geçiş güzergahını kontrol altına almak için eski Yeşiltaş Jandarma Karakolu binası ana üs bölgesi olarak kullanılmak suretiyle bölgede bir piyade taburu 12 Mart'tan itibaren görevlendirildi.
 - Bu piyade taburu, Mart 2012'den itibaren bir komando bölüğü ile takviye edildi. Birliğin, personel ve her türlü silahı tam. İki tank, altı havan, iki Kobra ve iki Kirpi zırhlı aracı da bulunmakta.
 - Saldırıya uğrayan yer, sabit bir karakol değil. Yeşiltaş ana üs bölgesinin hemen güneyinde, Dağlıca ana ikmal yolu-piyade taburunun emniyetini sağlayan, 52 personel ve bir tankın görev yaptığı geçici üs bölgesi.
İSTİHBARAT ALINDI, UYARI YAPILDI
 - Birlik, gece görüş vasıtalarıyla tespit edilen teröristlere ateş açtı, 15 terörist ölü olarak geçirildi.
 - Saldırı sonrası teröristlerin kaçış bölgelerine Özel Kuvvetler Taburu ile Jandarma Özel Harekat Taburu indirildi. 11 terörist daha öldürüldü. 21 Haziran'da 5 terörist etkisiz hale getirildi. Toplam 31 terörist ölü ele geçirildi, 1 terörist ise yakalandı. Hava Kuvvetleri de Irak'ın kuzeyindeki hedefleri başarıyla vurdu.
 - Saldırı olayında bir ihmalin bulunmadığı, birliğin kahramanca mücadele ederek 15 teröristi etkisiz hale getirdiği belirtildi.
 - Olay sırasında Çukurca bölgesinde görev yapan TSK insansız hava aracı hemen intikal ettirildi.
 - Saldırıya uğrayan noktanın Dağlıca'daki üs bölgesine 10 km uzakta olduğu vurgulandı, ikinci Dağlıca olayı gibi göstermenin doğru olmadığı belirtildi.
 - 'Her gün çok sayıda duyum alınmaktadır. Bu duyumlar değerlendirilerek istihbarat haline dönüştürülmektedir. Duyum ve istihbarat bilgileri tüm kullanıcılara gecikmeksizin bildirilmektedir. Bu saldırı olayında da gerekli ikazlar yapılmış ve birlik tarafından güvenlik tedbirleri gözden geçirilerek teyakkuz durumu artırılmıştır' denildi.

 BBP ziyareti ortalığı karıştırdı
 BBP lideri Mustafa Destici, önceki gün Genelkurmay Başkanı Org. Necdet Özel'i ziyaret etti. Ziyaret sonrası Özel'in, Destici'ye 'Kandil'e girmemiz için 3 şart var. Devlet kararı gerekiyor. Uluslararası boyutu da var. ABD oradan çekilmiş olsa da hamilik durum var. Ağır kayıplar olabilir, kamuoyu hazırlıklı olmalı. Uludere'de ölenler arasında teröristler de vardı' dediği iddiaları ortaya atıldı. Destici dün 'Benim açıklamalarım Sayın Genelkurmay Başkanı Özel'in açıklamaları gibi sunulması bizi de rahatsız etmiştir'' dedi. Destici, Habertürk'te yaptığı açıklamada Kandil'e ilişkin konuşmaları doğruladı, Uludere'ye ilişkin sözlerin ise Özel'e değil kendisine ait olduğunu belirtti. TSK'dan yapılan açıklamada ise 'Ziyarette görüşülen konuların farklı anlamlar yüklenerek değişik söylem ve ifadelerle medyada yer alması üzüntü ile karşılanmıştır' denildi.

Kaynak: Özkan TAMİRAK/Akşam