Aziz Nesin'in "Yaşar ne yaşar, ne yaşamaz" adlı romanı Kars'da gerçek oldu. Yaşlılık maaşı alırken hastane raporu ile öldüğü iddia edilen 67 yaşındaki Zeynep Çıra, "Eşim bana gelip sen ölmüşsün deyince önce şaşırdım, sonra güldüm" dedi.

Yaklaşık bir yıl önce yaşlılık maaşı bağlanan 67 yaşındaki eşi Zeynep Çıra'nın birikmiş maaşlarını almak için eşi Arslan Çıra, Ziraat Bankası Kars Şubesine gitti. Maaşı henüz gelmediği söylenince, bu defa postaneye koşan Arslan Çıra, oradan da aynı cevabı alınca Emekli Sandığını telefonla aradı. Erzurum'daki bir hastane tarafından düzenlenen raporla eşi Zeynep'in yaşamadığı iddia edilince, ilgili makamlara itirazda bulunmak için arzuhalciye koşarken yaşadıklarını şöyle anlattı:

"Arzuhalci Zeki Özer Beye gittim ve benden nüfus kayıt örneği getirmemi istedi ve orada da gördüm ki, eşim Zeynep ölü olarak gözüküyor. Bu kayıtlara göre ben 1 yıl 20 günden beri yaşayan bir ölü ilke birlikte yaşıyormuşum. Yani ölü bana yemek yapıyor ve birlikte yiyormuşuz."

Erzurum Araştırma Hastanesi'nden 20.08.2008 tarihli verilen raporda Zeynep Çıra'nın kalp ve solunum yetmezliği olan Kardiyopulmoner Arrest'ten öldüğü iddia edilen Zeynep Çıra eşi ile birlikte arzuhalcinin ofisine gitti. Eşi Zeynep Çıra'nın yıllardır Erzurum'a gitmediğini ve böyle bir yanlışlığın nasıl yapılmış olabileceğini bir türlü anlamadığını belirten Arslan Çıra, eşi hakkında verilen ölüm raporuna rağmen bir yıldır Sağlık Müdürlüğü'nün yeşil kart hizmetlerinden yararlandıklarını açıkladı.

Arzuhalci Zeki Özer, "Ben Kars'ta 23 yıldır arzuhalcilik yapmaktayım. Arslan Çıra da eşi ile bana geldiğinde eşinin 2022 sayılı yasadan yararlanmak istediğini ve yaşlılık maaşı almak için emekli sandığına talepte bulunduğunu söyledi. Bu nedenle başvurusundan sonrada Kars Ziraat Bankası'na birikmiş maaşları da gelmiş. Önce 5-6 aylık birikmiş maaşını almış. İkinci defa birikmiş maaşlarını almak için bankaya gittiğinde ?senin eşin ölüdür. Onun için sen maaş alamazsın' demişler. Bu nedenle bana dilekçe yazmam için başvuruda bulundular. Ben de onlardan evrakların tamamlanması için Maliye'ye gönderdim. Ardından da gidip nüfus kayıt örneği getirmeleri için Nüfus Müdürlüğü'ne gönderdim. Gelen evraka baktığımda Zeynep Çıra'nın 20.08.2008 günü Erzurum Araştırma Hastanesi'nde Kardiolopil Arest teşhisiyle ölmüş olduğunu gördüm. Ama kadın karşımda ve yaşıyordu. Bende onları mahkeme yolu ile haklarını hukuki yönden aramalarını ve yaşadıklarını ispat etmeleri yolunu gösterdim ve yaşadığını ispat edebileceklerini ve daha sonra da maaşlarını alabileceklerini söyledim. Gördüğünüz gibi de iki yaşlı insan bu kulübede yaşam mücadelesi veriyorlar ve alacakları bu yaşlılık maaşıyla da geçimlerini sürdürmeyi planlıyordular. Ninenin 1 yıl 20 gündür ölü olarak bilinen bir diri olduğunu gördük. Ayrıca ölüm kaydı verildikten sonrada kadın yeşil kartının vizesini yenilemek de başvuruda bulunmuş. Üstelik ölü olduğu halde de yine yeşil karttan da sağlık giderlerini karşılamış. Yani öldükten sonra yeşil kart almış" diye konuştu. HT