Her kademedeki çoğu siyasetçinin umursamazlığı sayesinde Aydın kalkınmada nasıl ki, yıldan yıla seviye kaybetmeye devam ediyorsa aynı şekilde kurumlar da bu gerilemeden paylarına düşeni alıyor.

Bunların başında da asli görevi Aydın’ın kalkınmasına öncülük olan ama ne hazindir ki, son iki dönemdir aşırı siyasallaşmaya dayalı iç kavgalarla bu özelliğini yitirmiş olan Adnan Menderes Üniversitesi geliyor.

Onun içindir ki, üniversite bu gün akademik eğitim yapan bir üniversal kurum mu yoksa İŞ KUR benzeri bir iş başvurma merkezi mi belirsiz.

Yapılan araştırma sonuçlarına bakılırsa ikinci şık daha ağır basıyor.

Üniversite Araştırma Laboratuarının (ÜniAr) organizesinde gerçekleşen “Türkiye Üniversiteleri Memnuniyet Araştırması 2020 Raporu”(Tüma) bu durumu açıkça ortaya seriyor.

Görende bu sonuçlar “ADÜ ölmüş de meğerse haberimiz yokmuş” dedirtecek derece vahim duygulara yol açıyor.

Araştırmada 125 devlet, 67 vakıf olmak üzere toplam 192 üniversitede öğrenimlerini sürdüren 39 bin 386 öğrenciye 6 konuda sorular yöneltilmiş.

Her başlığa verilen yanıtlar sonucunda üniversiteler arası sıralama tablosu yeniden yapılmış.    

ADÜ hakkındaki bu çıktıları incelerken kuruluş tarihleri, bölgesel şartları ve imkânları aynı Muğla Sıtkı Koçman, Denizli Pamukkale ve Manisa Celal Bayar Üniversitelerinin verilerini ADÜ ile birlikte ele almayı uygun gördük.

Anketin ana başlıkları ve ADÜ’nün sıralamadaki yerleri ise şöyle:

BİR: Öğretim deneyiminin tatminkârlığı, derslerin ve içeriklerinin, öğretim elemanlarının ilgisinin, sınavların geçerliliğinin, öğrenci odaklı iklimin, sınıflardaki öğretim yöntem ve tatminkârlığı konusunda Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi 30, Manisa Celal Bayar Üniversitesi 57, Denizli Pamukkale Üniversitesi 69, ADÜ ise 106. sıradadır.

İKİ: Yerleşke yaşamı ve ortamının çekiciliği, sosyal tesisleri, yurt imkânları ve kalitesi, ulaşım rahatlığı, güvenlik, fiziki mekânların estetik ve kullanışlılığı, yerleşkenin konumlandığı çevre konusunda Sıtkı Koçman Üniversitesi 19, Pamukkale Üniversitesi 23, Celal Bayar Üniversitesi 83, ADÜ ise 93. sırada kendine ancak yer bulabilmiş.

ÜÇ: Akademik destek ve ilgi, öğretim elemanları ve danışmanlara ulaşabilirlik, öğrenim güçlüğü durumunda yardımcı bulabilme, öğrencinin akademik soru ve sorunlarına duyarlılıkta Sıtkı Koçman Üniversitesi 42, Pamukkale Üniversitesi 61, Celal Bayar Üniversitesi 91, ADÜ ise 112. sırayı işgal ediyor.

DÖRT: Kurumun yönetim ve işleyişinden memnuniyet, öğrenci işleri, sınav programları, akademik takvim, yönetime katılım, yöneticilere erişimde Sıtkı Koçman Üniversitesi 29, Celal Bayar Üniversitesi 55, ADÜ 86, Pamukkale Üniversitesi 113.dür.

BEŞ: Öğrenme imkânı ve kaynak zenginliği, kütüphane, araştırma kaynakları, laboratuarlar, merkezler, araştırma imkânları, özel çalışma alanları, akademik destek birimleri konularında Sıtkı Koçman Üniversitesi 28, Pamukkale Üniversitesi 46, ADÜ 68, Celal Bayar Üniversitesi 72.dir.

ALTI: Kişisel gelişim ve kariyer desteği, sertifikalar, kişisel yetkinlik, araştırma faaliyetleri, öğrencilere yönelik kurslarda Sıtkı Koçman Üniversitesi 26, Celal Bayar Üniversitesi 69, Pamukkale Üniversitesi 73, ADÜ ise kendine 99. sırada yer bulabilmiştir.

Görüldüğü üzere ADÜ’nün 6 başlıktan hiçbirinde birinciliği olamaması yanında sadece ikisinde sondan ikinci, diğerlerinde ise sonuncudur.

192 Üniversite arasındaki genel sıralamadaki ADÜ’nün işgal ettiği yerle olumsuzlukta öncekilerle arasında pek fark yok.

Sıtkı Koçman Üniversitesi 22, Pamukkale Üniversitesi 60, Celal Bayar Üniversitesi 67, Adnan Menderes Üniversitesi ise 94. sıradadır.

125 Devlet Üniversitesi arasındaki sıralamada ise Sıtkı Koçman Üniversitesi 10, Pamukkale Üniversitesi 36, Celal Bayar Üniversitesi 39, Adnan Menderes Üniversitesi’nin yeri ise sonuncu, 55. sıradır.

Adnan Menderes Üniversitesi’nin öğrenci gözündeki 2020 yılı çıktısı bu…

Rektör Prof.Dr. Osman Selçuk Aldemir bağlı kurumlara tebdili kıyafet ederek 4. Muratvari baskınlarla gündem oluşturma çabalarına rağmen…

Basın karşısında aynı amaca yönelik başarı dolu öyküler anlatmasına rağmen…

Bu çıktı ya da karne ne çalışanlara ne vergileriyle ADÜ’yü ayakta tutan Aydın halkına ne de adını taşıdığı merhum Başbakan Menderes’e yakışıyor.

Ne yazık ki, iki dönemdir ADÜ başarılarıyla değil bu sonucun çıkmasında etkisi kaçınılmaz olan skandal haberleriyle gündeme gelir oldu.

Oysa gençlerin iş bulmasında birinci derecede etkili olan faktörlerin başında bitirdiği üniversitenin geldiği bir devirde üniversitelerin genel sıralamadaki yerleri son derece önemlidir.

O nedenle eğer bir kurum kamu kaynaklarını kullanıyorsa yetkililer olumlu icraatlarıyla övündükleri kadar olumsuzlukların hesabını da vermekle yükümlüdürler.

Fakat bizde sıra hesap vermeye gelince sorumlular her başarısızlığa bin bir kılıf uydurmada bütün hünerlerini sergilerler ancak ne var ki, devlet çözüm üretme yerdir.

Fakat ADÜ’lü yetkililerin sorunlara çözüm üretmedeki yeteneksizliği üç ilin üniversitesi ile ADÜ karşılaştırıldığında kendiliğinden ortaya çıkıyor.

Bunun da temelinde yeteneksiz muhterislerin koltuk çekişmesini kan davasına dönüştürmekten kaynaklanan çıkar kavgası yatıyor.

Bunun bir sonucu saç saça, baş başa bir birine giren yetkililer rakiplerine giydirecek şeytan pabucu dikmekten ne bilimsel çalışmalara destek akıllarına geliyor ne de akademisyenlerin ürettikleri projelere kafa yoracak vakit bulabiliyorlar.

Öğrenci sorunlarının ise akıllarının ucundan geçmediğini araştırma sonuçları zaten açıkça ortaya koyuyor.

Sonuç olarak şartları ve imkânları aynı dört ilden en geri üniversitesi olanın Aydın olması kaçınılmaz bir sonuç oluyor.

Yazık, yazık ki, hem de ne yazık.