İki dil konuşmanın beynin temel fonksiyonlarını geliştirdiği bildirildi. The Newsweek, araştırmanların düzenli, yüksek düzeyde birden daha fazla dil konuşmanın aslında erken beyin gelişimini ilerletebileceğini öne sürdüğünü belirterek, “Beyin için gerçek süper gıda yeni dil öğrenmek” ifadesini kullandı.

The Newsweek Dergisi, çok dil bilmenin bir avantaj olduğunu belirterek, araştırmaların düzenli, yüksek düzeyde birden daha fazla dil konuşmanın, aslında erken beyin gelişimini ilerletebileceği gibi mantıklı bir neden sunduğuna işaret etti.

Birkaç farklı araştırmaya göre, iki ya da daha fazla dile hakim olmanın, dikkat dağınıklığıyla karşılaşıldığında odaklanma, iki seçenek arasında karar verme ve konu dışı bilgileri önemsememe yeteneğini desteklediği vurgulanıyor.

Söz konusu bu temel becerilerin beyinde “yönetici fonksiyonlar” olarak adlandırıldığı ifade edilerek, araştırmaların çok dil konuşan çocuklarda bu yeteneklerin zamanından önce geliştiğini ve 3 ya da 4 yaşlarındaki çocuklarda orta çıktığını öne sürdüğü belirtiliyor.

-“HANGİ DİLİ KULLANACAĞINI SEÇMEK BEYNİ GÜÇLENDİREBİLİR”-

Şuana kadar iki dil kullanmanın beynin gelişimini nasıl güçlendirdiğinin tam olarak belirlenemediği ifade edilirken, ancak beynin gelişiminde iki dil kullanan kişilerin hangi durumda hangi dili seçeceğine karar vermeye ihtiyacının olmasının etkili olabileceği görüşüne yer veriliyor.

Toronto York Üniversitesi’nde görev yapan ve alanda önde gelen araştırmacılardan Profesör Ellen Bialystok’un ise, konuşurken sürekli olarak seçim yapma sürecinin beyin için güçlü bir egzersiz olduğunu ve tek dil konuşmak için gerekli olandan daha fazla zihinsel işlem gerektirdiğini söylediği belirtiyor.

-“ÇOK DİL KULLANMAK KÜRESEL BİR BİLİNÇ KAZANDIRIYOR”-

Ayrıca, birden daha fazla dil konuşmanın bir kültür ya da yaşam tarzından daha fazlasına karşı açık görüşlü yaparak küresel bir bilinç kazandırdığı ifade edilerek, aynı zamanda iki dil kullananların tek dil konuşanlara göre yeni dil öğrenme konusunda daha iyi oldukları görüşüne yer veriliyor.

-“TEK DİL KONUŞANLARIN KELİME DAĞIRCIĞI DAHA ZENGİN”-

Öte yandan, Tolstoy’u Rusça okuyamayan çocukların aileleri için bazı araştırmaların teselli sunduğu belirtilerek, San Diego California Üniversitesi’nde Profesör Tamar Gollan’ın sadece bir dil konuşan ve birden fazla dil kullanarak büyüyen çocuklar arasında kelime zenginliğinde bir fark olduğunu bulduğuna dikkat çekiliyor.

Ortalama, ne kadar çok dil konuşulursa bilinen kelimenin daha az olduğu ifade edilerek, Gollan’ın araştırmasının bu farkın çocuklar büyüdüğünde azalsa da tam olarak kapanmadığını öne sürdüğü belirtiliyor. (ANKA)