Toplumun çeşitli kesimlerinde zaman zaman “Ne iş olsa yaparım” talebini ya da “Herkes her işi yapıyor” eleştirileri duyuluyor. İşinin erbabı olmayan kişilere, uzmanlık gerektiren görevlerin teslim edilmesinden yakınıyor. İşin olması gerektiği gibi gerçekleşmemesinden muzdarip olunuyor.
Toplumdaki bu şikayetlere son vermek için çalışan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Türkiye’de kalifiye işgücü yetiştirilmesini sağlamayı amaçlıyor. Bu amaç doğrultusunda mesleki eğitimin ihtiyaçlara göre gelişimine önderlik edecek bir kurum olan Mesleki Yeterlilik Kurumu oluşturuldu.
Mesleki Yeterlilik Kurumu (MYK), ulusal yeterlilik sistemini kurmak amacıyla kuruldu. MYK, sınav ve belgelendirme sistemi ile bireyin yetkinliğinin şeffaf, güvenilir ve uluslar arası kıyaslanabilir şekilde tespit edilip, belgelendirilmesini sağlıyor. Türkiye’de Ulusal Meslek Standartlarının belirlenmesine ilk defa 2009 yılında başlanıldı. MYK, kuruluşundan bu yana 143 meslek standardı hazırlanarak yayınlandı.
Uluslararası kalite güvence sistemi dahilinde işgücünün mesleki yeterliliğini ölçüp değerlendiren “Sınav ve belgelendirme” sistemi kuruldu. Bu alanda pilot uygulamalar başarıyla gerçekleştirildi ve Mesleki Yeterlilik Belgeleri verildi. Sınav ve belgelendirme faaliyetleri yaygınlaştırılarak sürdürülüyor.