Dink öldürülecek" istihbaratını dikkate almadığı gerekçesiyle "görevi ihmalden" tutuksuz yargılanan dönemin Trabzon İl Jandarma Komutanı Albay Ali Öz"ün dün Bursa"da
savunması alındı. Öz hakkındaki iddiaları reddetti ve Hrant Dink ile cinayeti azmettirmekten yargılanan Yasin Hayal"in adını olaydan sonra ilk kez duyduğunu söyledi



Dink cinayetinin kilit ismi olarak nitelendirilen Trabzon Jandarma Alay Komutanı Albay Ali Öz, daha önce tanık olarak ifade verdiği Bursa Adliyesi"nde bu kez "sanık" olarak hakim karşısına çıktı. Cinayette ihmalleri bulunduğu gerekçesiyle haklarında dava açılan Jandarma Başçavuş Okan Şimşek ile Uzman Çavuş Veysel Şahin, Dink"in öldürüleceği yolundaki istihbaratı üstlerine bildirdiklerini, ancak amirlerinin zamanında gereğini yapmadığını öne sürmüştü. Öz, dünkü savunmasında suçlamaları kabul etmedi. Dink"in öldürüldüğü tarihte denetlemeye gelen Jandarma Genel Komutanı ile birlikte Zigana Dağı"nda bulunduğunu, cinayeti kendisini cep telefonu ile arayan Trabzon Emniyet Müdürü"nden öğrendiğini, bunun üzerine Jandarma İstihbarat Şube Müdürü Yüzbaşı Metin Yıldız"ı arayarak, olayla ilgilenmesi için görevlendirdiğini söyledi. İddia edildiği gibi Dink"in öldürülmesi ile ilgili istihbarat bilgilerinin kendisiyle paylaşılmadığını savunan Öz, bu bilgilere ulaşan kişilerin konunun eğitimini ve kursunu aldığı için bildirmesi gereken mevkilere ulaştırması gerektiğini anlattı.

"Kontrol gereği duymadım"

Kendisine verildiği ileri sürülen "Görev sonuç raporu"nu hiç görmediğini açıklayan Öz, “Görmediğim belgeyi nasıl imzalayayım? Ben her gidilen görevin görev sonuç raporlarını kontrol etmem. Bunları Bölge Jandarma Komutanı yapar. Yazanlara da "Bunu yazmayın" diye kim söylemiş?” diye sordu. Yasin Hayal"i olay öncesi tanımadığını tekrarlayan Albay Öz, Hayal"i olay sonrası medyadan tanıdığını söyledi. Öz, “Yazılmışsa bu tutanak emniyet müdürlüğünde olmalı. İstenirse oradan bakılır. Benim bu konudan haberim yok. Bu toplantılarda Yasin Hayal"in faaliyetlerinin gündeme geldiğini hatırlamıyorum. Geldiyse tutanaklarda vardır” diye konuştu. Duruşma salonunda 1.5 saatten fazla kalan Albay Öz, Hrant Dink"in öldürülmesinden 6 ay önce kendisine istihbarat Şube Müdürü Yüzbaşı Metin Yıldız tarafından konuyla ilgili istihbarat bilgisinin ulaşıp ulaşmadığına ilişkin soruya da “Bununla ilgili hiç bir şey hatırlamıyorum. Gündeme gelmesini de” karşılığını verdi. Albay Öz, kendisine yöneltilen “İstihbarat formu size getirildiğinde bu konudaki bilgiler için araştırma yaptınız mı?” sorusuna, “Elde edilen bilgi zaten Genel Komutanlığa çekilen bilgidir. İstihbarat şube müdürü kontrol etmiştir. Çok da kontrol etme gereği duymadım” dedi.

"Hayal"in adını nasıl duymadın?

Sorgulamanın sonunda söz alan Dink ailesinin avukatlarından Bahri Bayram Belen, cinayetin azmettiricisi Yasin Hayal"in olaydan daha önce Mc Donald"s"ın bombalanması olayına karıştığını, Hayal"in ikametgah adresinin jandarma sınırları içersinde bulunduğunu hatırlatarak bu gelişmelere rağmen böyle bir failin adını hatırlamadığını söylemesi, Albay Öz"ün cinayetle ilgili suç kastını gizlemenin yanında bugün bile Dink"in öldürülmesinin önemli olmadığına yönelik yanıtlar vererek aslın da suçunu ikrar ettiğini öne sürmesi ile sona erdi.


VARESTE TUTULMAK İSTEDİ

Albay Öz, duruşmadan vareste (muaf) tutulmayı talep etti ve beraatini istedi. Vareste tutulmak, duruşmalara katılmadan yargılanmak anlamına geliyor.