Nazilli Belediye Başkanı Haluk Alıcık, 2011 yılında bakımına başlanan ve başta Nazilli’deki evlere giden çeşme suyu olmak üzere 'Nazlı Su' tesislerine giden kaynakları Kızılcabölük Belediye Başkanı Abdülkadir Uslu’ya gezdirdi.

1450 rakımlı Sinekçiler köyü yaylasında bulunan 16 adet su toplama deposunda hangi çalışmalar yapıldığını, nasıl hijyen sağlandığını basın mensuplarına yerinde gösteren Başkan Alıcık, vatandaşa içme suyunun nasıl ulaştığını anlattı. Sinekçiler köyünde 1967 yılında yapılan iyi su pınarları ve kaptajların iyileştirme çalışmalarına geçen yılın Haziran ayından itibaren Nazilli Belediyesi teknik elemanlarınca başlatılmıştı. Yapılan iyileştirme çalışmalarıyla üç kaptaj yenilenerek, suyun kapasitesi artırıldı.

Nazilli Belediye Başkanı Haluk Alıcık, Başkan Yardımcısı İbrahim Özkan ve Sinekçiler Köyü Muhtarı Dündar Balcıoğlu eşliğinde iyi su kaptajları ve su pınarlarını yerinde inceleyerek tanıttılar. Kaptajları ve çevresini gezdirerek işlev ve özellikleri hakkında basın mensuplarını bilgilendiren Belediye Başkanı Haluk Alıcık; “Göreve geldiğimiz günden itibaren kaynak suyu sorununun giderilmesi için yapılan çalışmalarımızın sonuçlarını almaya başladık. Nazilli Belediyesi olarak alt yapı sorunlarımızın yok edilmesi için elimizden geleni yaptık. Nazilli’mizin ve köylerimizin su sıkıntısı yaşamaması için en az yüz yıllık projeler üreterek Nazillinin ve çevre köylerin iyi su pınarları ve kaptajlarını iyileştirme çalışmalarını Köy muhtarlarımızın bizden istekleri doğrultusunda iptidai ve üsten kapaklı su toplama merkezlerinin tamamını elden geçirdik. Merkezlerin içi fayanslarla döşendi. Duvarların sıvaları yapılıp dış boyaları yaptırıldı. Kaptajlara girerken galoşsuz girilmiyor. Buraların temizliği ve hijyeni çok önemli. Bu çalışmaların dışında ayrıca 2 adet daha toplama merkezi yapılmasını planlıyoruz” dedi.

“NAZİLLİ’YE 28 KİLOMETREDEN İÇME SUYU GELİYOR”

Sinekçiler dağına bu yıl güzel kar yağışı olduğunu ifade eden Alıcık, “Doğal kaynaklarımız yeni yapılan 28 kilometrelik hat ile Nazilli’ye ulaştırılmaktadır. Eskiden Haziran-Temmuz aylarında Nazilli’de iyi su sıkıntısı yaşıyorduk ama şimdi sorunumuz yok. Ayrıca yeni döşenen boru hattı sayesinde de 100 yıl sorunumuz olmayacak. Borularımızı yenilemeden önce su kaçağımız fazlaydı. Şimdi boruları yenileyerek su kaçağımızı da önlerken kaynaktan akan suyun açık alanı olmadan Nazilli’ye su depolarına nakli yapılıyor. 16 adet su kaynağımız eskiden bina içerisinde değildi. Açıkta üstü kapalı kuyulardan nakli sağlanıyordu. Şimdi her kuyumuzu kapalı bina sistemi yaptık. Çünkü biz su fabrikası yaptık bunun yanı sıra Nazilli halkına buradan su sağlıyoruz. Ana suyun çıktığı yer bizce önemli ve bu suyun çıkışının daha emniyetli güvenli hale getirerek depolara naklini yapmamız önemli. Her yıl sağlık grup başkanlığından sağlık memuru arkadaşlar incelemelerini yapıyorlar. Her zaman temiz ve hijyen olmasına dikkat ediyoruz. Kaptajlarımızın kapı girişlerini dahi kilit altına alarak izinsiz girişlerin kontrollerini sağlıyoruz. Burada görevli olan Saffet arkadaşımız, hatların patlak ve su kaçıran yerlerin belirlenmesiyle kendisi ilgileniyor. Burada yapılması gereken bakım tamirat işlerini yine bu kardeşimiz yapmakta. Kendisinden Allah razı olsun diyorum. Şuan 2 kaptajımız da bitmek üzere. Bittikten sonra kaptaj sayımız 18’e çıkacak” diye konuştu.

“AKIP GİDEN PARA KASAMIZDA KALDI”

Dünya nüfusunun hızla artması nedeniyle birçok ülkenin su sıkıntısı çekmeye başladığını hatırlatan Alıcık, şunları söyledi: “Su sıkıntısı çeken yerlerin ekonomik gelişmeleri de kısıtlanmaktadır. Sürdürülebilir kalkınma politikası doğrultusunda, su kaynaklarını tasarruflu kullanma bilinci yerel, bölgesel, ulusal ve uluslararası düzeyde geliştirilmelidir. Halkımıza içilebilir kalitede ve en ucuz suyu kullandırmayı hedefliyoruz. Kaliteli, sağlıklı, ucuz ve sürekli su temini için yeni projeleri hayata geçiriyoruz. 28 kilometrelik irsaliye hattımızın borularının komple değişmesi ve Nazlı Su Fabrikası projelerimizin ilk adımı diyebiliriz. 1 milyon TL harcayarak hayata geçirdiğimiz bu projelerimiz sayesinde daha önce akıp giden parayı Nazilli halkının cebinde kalmasını sağladık ve yeni yatırımlara dönüşmesini sağlayacak adımı attık. Dünyada su kaynaklarının azalmaya başladığı bu dönemde halkımızın da su tüketimi konusunda dikkatli olması ve gerekli hassasiyeti göstermesi gerekiyor”

Basın mensupları ile birlikte su kaptajlarını inceleyen Başkan Alıcık ve beraberindeki heyet çoğu zaman patika ve yokuşlu yollarda yürüyerek incelemelerini sürdürdü.

 

aydinpost-twitter.png aydinpost-facebook.png