Aydınpost belediyelerin performansı ve seçmen gözünden partilerin durumlarını konu alan anketleri yayınlanmaya devam ediyor.

Geçtiğimiz hafta son yayınlanan anket Aydın’ın Doğu’sundaki merkezi Nazilli sonuçlarıydı.

Nazilli, üç sacayağı üzerine oturan Aydın Siyaseti’nin Efeler’den sonra ikinci güçlü ayağıdır, diğer üçüncü ayağı da Söke’dir.

31 Mart 2019 seçimlerinde kayıtlı 821 bin 282 seçmenin yaklaşık yüzde 32’si Nazilli ve çevresi ilçeler, Sultanhisar, Bozdoğan, Yenipazar, Kuyucak, Buharkent ve Karacasu’da ikamet ediyordu.

Nazilli’nin diğer bir özelliği de Haluk Alıcık (MHP), Ali Çankır(CHP), Hakan Çağlar Erürker (DEVA), Cavit Yenipazarlı (Memleket Partisi) olmak üzere dört il başkanının Nazilli’den ve Nazilli’de ikamet ediyor, olmalarıdır.

Bunlara Gelecek Partisi Kurucu İl Başkanı Ali İhsan Dilmen’i de eklersek sayı beşe çıkar.

O nedenle ister demografik, ister ekonomik ister siyasi olsun Nazilli merkezli bir hareketin etkisi yakın ilçelerde de hissedilir.

Bu etkileşimi Buharkent ve Karacasu anketleriyle konumuz Nazilli anket verileri arasındaki benzerliklerde de görmek mümkündür.

Mesela, Doğu Bölgesi’nde ankete katılanlardan kendilerini milliyetçi olarak tanımlayanlar ilk sıradadır ve Nazilli’de bu oran oldukça yüksek, yüzde 67’dir.

Buna karşılık Batı Bölgesi’nin merkezi Söke’de kendilerini Atatürkçü olarak tanımlayanlar yüzde 43’le birinci sırada, milliyetçi olarak tanımlayanlar ise ikincidir ve oranı da neredeyse yarısı, yüzde 18,9’dur.

O nedenle gerek Söke’de gerek Nazilli’de yapılan anketleri çevresinden bağımsız olarak değerlendirmemek gerekir.

***

Nazilli anketi gerek Belediye Başkanı Kürşat Engin Özcan gerek İYİ Parti gerekse Başkan’a sempati duyan seçmenler için olduğu kadar diğer partiler ve siyasi aktörler için de üzerinde düşünmeleri gereken çarpıcı veriler içeriyor.

Bu verilerden ilki de Başkan Kürşat Engin Özcan’ın performansını çok başarılı ve başarılı bulanların yüzde 55,6 gibi yüksek bir oran olmasıdır.

Kürşat Engin Özcan bu sonuçla ankete katılanlardan yüzde 54 başarı notu alan Büyükşehir Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu’nu geçiyor.

Kürşat Engin Özcan’ın bu başarısını deneklerin diğer sorulara verdikleri yanıtlar da doğrular niteliktedir.

Mesela, “Bu pazar seçim olsa Kürşat Engin Özcan da aday olduğu takdirde oy verir misiniz,” sorusuna yüzde 55,4 oranında evet deniyor.

Bunu, “Bu pazar belediye başkanlığı seçimi olsa oyunuzu hangi partiye ya da ittifakın adayına verirsiniz,” sorusunu yüzde 53,7 oranıyla: “Oyum “Millet İttifakı’nadır” yanıtı izliyor.

“Nazilli Belediyesi’nin yaptığı ve yapacağı icraata güven duyuyor musunuz”,şeklindeki bir soruya deneklerden yüzde 78,4’ünün güven duyduklarını belirten sözleri de Kürşat Engin Özcan’ın başarısını destekleyen bir diğer önemli veridir.

Ayrıca, “Çözümünü istediğiniz sorunlar nelerdir” sorusuna yüzde 36,2’lik bir kesimin sorun yok yanıtı da onun başarısının seçmen tarafından onaylandığına bir diğer göstergedir.

Bütün bu veriler bir arada değerlendirildiğinde Başkan Kürşat Engin Özcan geçen iki buçuk yıllık sürede gerçekleştirdiği başarılı çalışmalarla 31 Mart 2019’da kazandığı yüzde 48,26 oy oranını yüzde 7,14 oranında artırmış görünüyor.

İkisi de Millet İttifakı listesinden seçim kazandıkları için deneklere BŞB ile Nazilli Belediyesi’nin uyumları hakkında da bir soru yöneltilmiş.

Denekler bu soruya şekerrenk denebilecek yüzde 30,3 uyumlular, yanıtını vermişler.

***

Nazilli deyince siyasi aktörlerden ilk akla gelen mevcut MHP İl Başkanı, iki dönem Nazilli Belediye Başkanlığı yapan Haluk Alıcık olur.

Ankette tanınırlıkta yüzde 94’lük oranla birinci sırada gelmesine rağmen “Haluk Alıcık’a oy veririm,” diyenlerin oranı yüzde 18,7’de kalıyor.

Oysa “Bu pazar Nazilli Belediye Başkanı seçimi olsa hangi parti ya da ittifakın adayına oy verirsiniz,” sorusuna “MHP’ye veririm,” diyenlerin oranı ise daha yüksek yüzde 25,8...

Bu da, Kürşat Engin Özcan karşısında yüzde 3,4 gibi bir oranla seçim kaybeden Haluk Alıcık’la Nazilli seçmeninin arasının gün geçtikçe daha da soğuduğuna bir işarettir.

***

Nazilli anketinin en dikkate değer sonuçlarından bir diğeri de İYİ Parti’nin bu ilçedeki yükselişidir.

Ankete katılanlara sorulan: “Bu Pazar seçim olsa hangi partiye ya da ittifaka oy verirsiniz, sorusuna kararsızlar dağıtıldıktan sonra verilen yanıtta:

Cumhur İttifakı Partileri: AK Parti’ye veririm, yüzde 25+MHP’ye veririm yüzde 8,8=Toplam yüzde 33,8,

Millet İttifakı Partileri: CHP’ye veririm yüzde 22+oyum İYİ Parti’yedir, yüzde 30+Saadet Partisi’nedir yüzde 1=Toplam yüzde 53,

HDP’ye veririm yüzde 5,1…

Bir de 24 Haziran 2018 Milletvekilliği seçimleri Nazilli sonuçlarını hatırlayalım:

AK Parti, yüzde 34,1, CHP Yüzde 30,3, İYİ Parti yüzde 17,7, MHP yüzde 8,9, HDP yüzde 7,3…

Tablo 24 Haziran 2018 seçimleriyle karşılaştırıldığında anket verilerine göre AK Parti -yüzde 9,1, CHP -yüzde 8,3, HDP –yüzde 2,2 oy kaybetmiş görünüyor.

Kaybedenlere karşılık MHP oyunu korurken İYİ Parti 24 Haziran 2018’deki yüzde 17,7 oyunu yüzde 30’a yükseltmiş gözüküyor.

Bu durumda AK Parti ve CHP’den eksilen oyların önemli bir kısmının İYİ Parti’ye gittiğini varsaymak mümkündür.

Geri kalan kayıp oyların da yine anket sonuçlarına göre Memleket Parti’sine(yüzde 3,8), DEVA Partisi’ne(yüzde 1,5) gittiğini oranlar bize gösteriyor.

Sonuç olarak anket verilerine bakıldığında Belediye Başkanı Kürşat Engin Özcan ve üyesi olduğu İYİ Parti Nazilli’de yükselirken yenilerden hem Memleket Partisi hem DEVA Partisi bu ilçede Gelecek Partisi ile birlikte taban oluşturmaya çalışıyor.

Karşılığında da AK Parti ve CHP eriyor.

Not: Bütün gönül dostlarının Kurban Bayramı’nı kutluyor, herkese sağlıkla sürdüreceği bayram tadında bir ömür diliyorum.