Değerli Okuyucularım,

Atatürk, neden Sümerbank Basma fabrikasını Nazilli’de yapmıştır diye hep düşündüm. Pamuk Söke’de daha fazla yetişirken neden bu fabrikayı Nazilli’de kurmuştur?

Efe Dedem Gurbetin Ali hep şunu söylerdi,

Eğer Yunan Nazilli’yi geçseydi demiryolu ile direk Ankara’ya ulaşırdı işte. Yenipazarlı Yörük Ali Efe, Nazillili Demirci efe Yunanın Nazilli’yi geçmemesi için destansı şekilde Nazilli’yi savunmuştur. Bunun yanında Aydın’da yaşayan ileri gelenler Aydın ilini Yunan’a teslim etmişlerdir işte bu yüzden Aydın ileri gelenleri ticaret erbabı maalesef gerekli direnci göstermemişlerdir.

Sanırım Atatürk ,

Bu yiğit vatan savunmasında Yunan ve Yunan işbirlikçilerine çok büyük direnç gösterdikleri ve çalışkanlıkları sebebiyle Sümerbank fabrikasını kurarak Nazilliliyi mükâfatlandırmıştır.

İçinde fabrikası ile eczanesi ile sosyal tesisleri Nazilli merkezinden fabrikaya ulaşımı sağlayan dekovil (gıdı gıdısı) küçük treni ile bu muhteşem tesis ülkemize yıllarca hizmet etmiştir.

Bu tesis Nazilli’ye muhteşem kültür katmıştır. Şimdi bakıyorum da bu güzelim tesis yerle yeksan vaziyette.

Bu düşüncelerle Nazilli Ticaret Odası Başkanı Sn. Nuri Arslan ile röportaj yaptım.

◼ Nuri Bey, öz geçmişinizi anlatır mısınız?

Ahmet ağabey öncelikle hoş geldiniz, ben 20.12.1967 Nazilli Doğumluyum. Sümer mahallesinde annem beni dünyaya getirmiş. 5 kardeşiz, aslen Konyalıyız Babam Nazilli’ye takoz tuğla imalatı işçisi olarak gelmiştir. Bu işi Nazilli’de Konya’dan gelen insanlar yapmışlar. Ben ilkokulu Sümer’de okudum,

◼ Ortaokul ve liseyi dışarıdan bitirdim üniversite tahsilim yok. Ben ortaokulu ve liseyi, ticaret odası başkanı olduktan sonra bitirdim.

 

Ticaret odası başkanı adaylığım sırasında bu konuyu muhaliflerim çok kullandılar. Tabii üniversite bitirmek güzel ama ben bitirmedim.

Ben ilkokuldan sonra 5 yıl sanayide çalıştım. Römork imalatında 5 yıl çalıştım, bugün dahi tek başıma römork imal ederim. Bu konuda kalfalık belgesi aldım.

Ben sanayiciliğin ne olduğunu bilirim orada emek verdim.

Buradan sonra 1965’den itibaren ben hafriyat kum çakıl işleri yapmaya başladım. 1997 yılında kum eleme tesislerini kurdum. 2005 yılında hazır beton santrali kurduk. Cihan Beton olarak şu an Nazilli’ye hizmet veriyoruz. 1965’den beri çalışıyoruz Nazilli’de şirket olarak 2005’den beri sektörde bulunuyoruz.

◼ Nazilli Ticaret Odası Başkanlığı ve Nazilli Belediyespor yöneticiliği nereden ortaya çıktı?

2000’li yıllarda Esat Ergüler Belediye Başkanıydı. Nazillispor’da yönetici oldum. 10 yıl yöneticilik yaptım. 2008 yılında Küçük Sanayii Yapı kooperatifi yöneticisi oldum. Bizler iş adamıyız doğduğumuz şehre hizmet etmemiz gerekir.

2013 yılına kadar ben Nazillispor’da yöneticilik yaptım 33 yaşında idim.

2011 yılında Nazilli Küçük Sanayi Sitesi Başkanı oldum. 2011 yılanda dönemin belediye başkanı Haluk Alıcık ile rezevr alan olan çöplük gibi kullanılan arazinin protokolünü yaptık. Alt yapı ve yollarını yaptırdık bu konuda kazan kazan prensibini uyguladık. 

Ben, Nazilli Ticaret Odası Başkanıyım aynı zamanda Sanayi Sitesi Yapı Kooperatifinin de başkanıyım.

 

◼ Başkan, başkanlığını yaptığınız bu sanayi sitesi ve içinde muhteşem sosyal tesisler yapmışsınız. Aydın’daki sanayi sitelerinde böyle bir sosyal tesis yok. Bu fikirleri nerden aldınız?

Mesleğim İtibariyle ben çok gezen bir adam değildim. Ben gezmeyi Nazillispor ile edindim. Türkiye’de Nazillispor ile gitmediğim yer kalmadı. Ben işimin sevdalısıydım. Nazillili iş adamlarına hep şunu sorarım,

“Denizli’de 3 kişi bir araya gelince iş kuruyorlar Nazilli’de 3 kişi bir araya gelince neden iş kurmuyor?”

Şu anda bu bölgede teşvikler yok ama kırsal bölgelerde var biz o teşvikleri alabilseydik neler yapardık. Şimdi 10 kat misli olurduk.

Ben Ticaret Odası Başkanı olduktan sonra çevremizdeki odaları tanıyalım dedik. Aydın Ticaret Odasına gittik orası 750 m2 Nazilli 140 m2 burada kendi eksiğimizi gördük hâlbuki Nazilli birçok ilden daha büyük. Aydın Borsa binası muhteşem. Biz gittiğimiz yerlerde kendi ezikliğimizi gördük. Yönetici arkadaşlarla toplandığımızda kendi çaresizliğimizi görerek biz acilen hizmet binası yapmamız gerekir kararına vardık ve bu sosyal tesis ve hizmet binamızı yaptık.

◼ Nazilli Ticaret Odası üyeleri ne kadar ihracat yapıyor?

2021 yılı ihracatımız 300 milyon dolar 2021’de bu rakam katlamış vaziyette %40 yerli ürünler ihracatımız.

Biz Köln ve Paris’te yapılan gıda fuarlarda üreticimiz için stant açıyoruz yerel ürünlerimizle ilgili bizden başka kimse yapmıyor ege bölgesinde bu hizmeti üyelerimize. 300 milyon ihracat az bunu yükseltmek için çalışma yapmamız gerekir.

Burada şunu söylemek lazım, siz konut alacaksınız düne kadar 0,7 faiz oranı sanayici ise yüzde 1 faiz oranı burada bu doğru bir şey mi? İnsanın konuta önce ihtiyacı yok önce işe ihtiyacı var. Biz her şeyi tersten yapıyoruz.

Mesela biz organize sanayide önce fabrikaları yapıyoruz sonra alt yapıyı yapıyoruz böyle şey olur mu?

Şu an benim organize sanayide genişleme alanın 700 dönüm talep 900 dönüm yer yok. Belediye başkanları yatırımcı gelsin diyorlar yatırımcı gelmesi için onlara önce yer hazırlamamız lazım yerimiz yok ki. Bu doğru mantık değil.

◼ Nuri Bey, Nazilli yıllardan beri il olma hayalinde Nazilli il olabilir mi?

Biz bu hizmet binasını Nazilli gelecekte il olacak diye planladık. Biz olmaya hazırız. Bizim il olarak alt yapımız hazır.

Atatürk, 1937’de Nazilli il olacak demiş.

Atatürk’ümüzün her dediğine riayet ediliyor da Nazilli il olacak dediği söze niye riayet edilmiyor?

Türkiye’de birçok yer varken niye Sümerbank Nazilli’ye kurulmuş. Kurtuluş harbindeki mücadelesiyle Nazilli’ye ödül verilmiştir.

 

Nazilli’nin geri gitmesi Sümerbank basma fabrikasının kapanmasıyla başlar. Çünkü orada o yıllarda 5 bin kişi çalışıyordu şimdi olsa 20 bin kişi çalışırdı.

O zaman biz Aydın Efeler ilçesinin önünde olurduk. Biz bu açığı 20 yıldır kapamaya çalışıyoruz.

Ahmet Ağabey, benim çocukluğum Sümerbank basma fabrikasında geçti, çok üzülüyorum kapandığı için.

Sümerbank basma fabrikası, şehir olarak kuruldu oradan evlerimize elektrik alırdık hastanesi, fırını, postanesi, eczanesi, yazlık sineması her şeyi vardı, orası şehirdi.

Buranın acilen sanayi müzesine ve üniversiteye çevrilmesi lazım.

◼ Başkan, Sayın Yüksel Yalova diyor ki “Tahsis ettiğim bu araziyi kim ki burayı bir sanayiciye kiralamaya kalkışırsa kim ki orayı başka amaçlarla kullanmaya kalkışırsa karşısında Yüksel Yalova’yı görür. Çünkü Bakanlığım döneminde Nazillilere faydalı olsun diye bir kuruş para alınmadan tahsis edildi orası.” Burada Sümer Üniversitesi kurulması ile ilgili bir çalışma var. Sizin bir düşünceniz var mı konuyla ilgili?

Nazilli’ye bir çivi çakılacaksa biz o konunun yanındayız. Nazilli’de bir bağımsız üniversite olması lazım.

Burada bir olay söyleyeyim bizim ülkemizde merkeziyetçilik var, bir şey geliyor önce merkeze geliyor.

Bu durumda Nazilli’ye bir şey düşmüyor. Nazilli’de üniversite hocaları gidince bölümler kapanmış her geçen gün ADÜ burada kan kaybediyor. Sümerbank kapanırken ADÜ ile bu açık kapanması gerekirdi ama maalesef bu açık kapanmadı. Bir dönem 20 bin öğrencisi varken şimdi 7 bin öğrencisi var, bu durum çok kötü Nazilli için.

Nazilli Ticaret Odası yönetimi olarak Sümer Üniversitesi kurulması için biz elimizden geleni yaparız. Bu konu sadece bizim değil Nazilli’nin geleceği ile de ilgilidir.

Milletvekillerimizin bu konuyu takip ettiklerini biliyorum.

Büyükşehir ile bir problemimiz olunca Aydın’da Büyükşehir Belediyesinde çözeceğiz hâlbuki il olsak Nazilli’de çözmemiz daha kolay olacaktır.

Nazilli, mutlaka il olmalı, gelişmesi için.

◼ Nazilli’nin şehir olarak gelişmesinden memnun musunuz?

Şehrin konut alanlarına açılmasından memnunuz şehrin maşallah her yeri konut alanı eğer orayı söylüyorsanız ticaret alanında bizim sanayi alanlarına ihtiyacımız var. Bu alanlar olsun ki Nazillilinin karnı doysun iş sahibi olsunlar.

◼ Başkan, doların artışı için ne diyorsunuz?

Biz ekonomist değiliz. Bizdeki sorun istikrarsızlık bunun bir şekilde çözülmesi gerekir bu sonuçta devalüasyon ama fahiş iniş çıkışlar bizi çok zorluyor. İnsanlar alış satış olmuyor. Çünkü sattığını alamıyor o yüzden satmıyor. Ve Almıyor. Bu durum sancılı gelecek sene bunun neticesi ne olacak belli değil.

Burada bir oyun var. Bizim bilmediğimiz bir şey var.

◼ Başkan Ticaret Odası Başkanı ve Sanayiciler Kooperatifi Başkanı olarak ne kadar maaş alıyorsunuz?

Ahmet Ağabey, bizim Ticaret Odası Başkanlığından aldığımız bir ücret yok birçok yere kendi arabalarımızla gidip geliyoruz.

Bizim yediğimiz yemek de buna dâhildir bir kuruş harcamamız yoktur.

  

Biz bu görevi severek yapıyoruz. Sanayi kooperatifinden aldığımız çok cüzi miktar var arkadaşlarım dâhil fonda topluyoruz cebimize bir kuruş almıyoruz. İhtiyaç olduğunda o fondan harcıyoruz. Biz Nazilli sevdalısıyız beklentimiz yok 3 dönemdir bu görevi yapıyoruz. Kooperatifte 5 dönemdir görev yapıyorum.

Dışarıdan bizim bu görevlerde 15 ila 20 bin lira aldığımızı düşünebilirler biz bir lira para almıyoruz bu hizmet için.

◼ Sayın Başkan Son sözünüzü alabilir miyim?

Ahmet ağabey bize bu imkânı verdiğiniz için size ve www.aydinpost.com teşekkür ederiz, sizleri devamlı bekleriz. Daha sık görüşmek dileği ile.