Çağdaş Romanlar Derneği’nin öncülüğünde başlayan kursa katılan 30 Roman vatandaşının, kendi işlerini kurarak hayatlarını kazanmak istediklerini ifade eden Dernek Başkanı Doğan Argün; “Toplumun bir parçası olarak hayatımızı kazanmak için Halk Eğitim merkezimizde talep ettiğimiz makine nakışı kursu ile geleceğimize yön vereceğiz. 3 buçuk ay sürecek olan kurs sonunda vasıflı birer elaman olarak kendi işyerimizi açacağız veya tekstil atölyelerinde çalışacağız” dedi.

Geçtiğimiz yıl açılmış olan giyim kursunda 20'den fazla Roman vatandaşın kursu başarıyla tamamlayarak çoğunun iş sahibi olmalarının ardından bu yıl da düzenlenen makine nakışı kursuna ilgi arttı. Halk Eğitimi Merkezinde açılan kursa katılan ve ağırlığını bayanların oluşturduğu kursta kursiyerlere eğitim veren Hazır Giyim Öğretmenliği Mezunu Ayşen Tutar; “15’i sabah 15’i öğleden sonra olmak üzere 30 kursiyerimiz haftada 30 saat kurs görüyor. Kursumuzda yorgan dikimi, nevresim dikimi ve hurç dikimi öğretiyoruz. 3 buçuk ay sürecek kursumuzda dikiş makinasını dahi bilmeyen kursiyerler, sanayi dikiş makinası kullanmayı da öğrenmiş oldular. Bu sayede hem dikiş yapmasını, hem makine kullanmasını öğrenmiş oluyorlar. 3,5 ay sonra bir atölye açarak hizmet verebilecek düzeye gelecekler. Kursiyerlerimizden çok memnunuz. Roman vatandaşlarımız beklediğimizin çok üstünde bir yetenek ve performans sergilediler” dedi.

“BİZ DE BU TOPLUMUN PARÇASIYIZ”

Çağdaş Romanlar Derneğinin öncülüğünde başlayan kursa katılan 30 Roman vatandaşının kendi işlerini kurarak hayatlarını kazanmak istediklerini ifade eden Dernek Başkanı Doğan Argün; “Toplumun bir parçası olarak hayatımızı kazanmak için Halk Eğitim merkezimizde talep ettiğimiz makine nakışı kursu ile geleceğimize yön vereceğiz. 4 ay sürecek olan kurs sonunda vasıflı birer elaman olarak kendi işyerimizi açacağız veya tekstil atölyelerinde çalışacağız. Bizler dışlanan insanlar olmak istemiyoruz. Ekmeğimizi çalışarak kazanmaya çalışan insanlarız. Herkes gibi yaşamaya, çalışmaya ve kazanmaya hakkımız var” dedi.

“ROMANLAR YETENEKLİ İNSANLARDIR”

Başkan Argün, Roman vatandaşların çok yetenekli insanlar olduğunu da ifade ederek; “Açtığımız kursa ilk olarak Turan Mahallesinde ikamet eden 30 kursiyerimiz katıldı. Bu roman vatandaşlarımız bugüne kadar Müzikten başka hiçbir sanatta çalışmamış. Başka yeteneği olmayan insanlardı. Biz bu kursları açarak onlara yeni bir iş imkanı yeni bir zanaat kazandırmaya çalıştık. Bundan sonra roman halkının müzikte, dokumada, sanayide yani bütün işlerde çalışabileceğini göstermek istedik. Roman vatandaşlarımıza her zaman iş noktasında yardımcı olunmamış. Şu anda Nazilli Kaymakamımız Mehmet Okur ve Belediye Başkanımız Haluk Alıcık bizlere çok destek sağlıyor. Bizde onları utandırmamak için böyle çalışmalara yöneldik. Önümüzdeki günlerde ilk olarak yabancı dil ve müzik eğitimi almak istiyoruz. Korolar, gruplar oluşturarak müzik evleri oluşturmak istiyoruz. Bugüne kadar roman halkına destek verilmediği için şuanda romanlarda işsizlik hat safhada. Bu kursları açarak bizde kalifiye eleman haline getirmeye çalışacağız. Bize ilgili kurumların destek vermesini istiyoruz, Nazilli Kaymakamlığımız veya özel girişimcilerin kuracağı atölyelerde çalıştırarak evine ekmek götürecek düzene getirebiliriz. Şu an roman halkı yasalara göre göçmen olarak kabul edildi. Biz romanlar olarak TBMM’den küçük roman mahallesi gibi konut ihtiyacının karşılanması ve atölyeler açılarak evlerine ekmek götürmelerine destek olunmasını istiyoruz” diye konuştu.

“YETER Kİ İMKAN VE OLANAK VERİLSİN”

28 yıldır Müzikle uğraştığını ifade eden 52 yaşındaki Recep Demir ise, sosyal güvencelerinin olmadığını ve yeşilkart ile yaşama tutunduklarını söyledi. Bu tarz kursların açılarak devam etmesini isteğini söyleyen Demir, sürekli olarak gelir getirecek iş aradıklarını belirterek; “Müzisyenlik yapıyoruz ama işlerimiz düzensiz olduğu için geçinmekte zorlanıyoruz. Bu kurs açılınca hemen katıldık ve çok iyi oldu. Bu kurslara gelmeden önce dikiş, nakış diye bir şey bilmiyordum ama şuanda yastık kılıfı, minder gibi şeyler dikebiliyorum. Bu işlere yönelmemiz hem müzik piyasasının bittiğini hem de roman vatandaşların ekmeklerini kazanmaları için her işi yapacaklarının göstergesidir. Yeter ki bizlere imkan ve olanak verilsin. Bizler çalışarak, anlımızın teri ile para kazanmaya hazırız” ifadelerini kullandı.

 

aydinpost-twitter.png aydinpost-facebook.png