Emekli-Sen Nazilli Şube Başkanı Hüseyin Taş ve yönetim kurulu üyeleri 28 Haziran-4 Temmuz tarihleri arasında kutlanan ‘Emekliler Haftası’ dolayısıyla bir açıklama yaptı.

Şube Başkanı Taş, yaptığı açıklamada; "28 Haziran-4 Temmuz tarihleri arasındaki hafta Türkiye’de Emekliler Haftası, 30 Haziran günü ise Emekliler Günü olarak kutlanmaktadır. Maalesef emekliler günü bu yıl da; önceki yıllarda olduğu gibi, emeklilerin sıkıntılarının artarak devam ettiği, ülkeyi yönetenlerin emeklilerin yaşadıkları bu sıkıntıları görmezden geldikleri ve çözüm için herhangi bir adım atmadıkları bir gün olarak kutlanmaktadır. Bugün hangi devlet yetkilisine veya siyasi parti liderine emeklilerle ilgili bir soru sorsanız, size kulağa hoş gelen cevaplar vereceklerdir. Bugün emeklilere methiyeler dizen hamasi nutuklar atılacak ve emeklilerin hakkının ödenmesinin mümkün olmadığı söylenecektir. Ancak emeklilerin içinde bulunduğu çağ dışı yaşam koşullarının sorumluluğu ise başkalarına mal edilecektir. Konfederasyonumuz DİSK-AR’ın yaptığı son araştırmaya göre Türkiye’de dört kişilik bir ailenin sağlıklı beslenebilmesi için yapması gereken mutfak harcaması yani açlık sınırı bin 47 TL giyim, kira, elektrik, ulaşım, eğitim ve sağlık gibi diğer zorunlu harcamalarında dahil olduğu yoksulluk sınırı ise 3 bin 312 TL ortalama emekli maaşı ise 900 TL’dir. Yani emeklilerin büyük bölümü açlık sınırı adlında maaş almaktadır. Bu durumun düzeltilmesi, sahte değil, gerçek bir ‘İntibak Yasası’ ile mümkün iken, seçim dönemlerinde muhalefet partilerinin İntibak yasası çıkaracağız vaatlerinden dolayı sıkışan iktidar sihirbazlık yaparak verdiği sözü basit bir iç düzenlemeyle geçiştirdi. Emekli sandığı emeklilerin maaş artışı, Kamu çalışanlarına verilen yüzdelik rakamlara, SSK ve BAĞ-KUR emeklilerin maaş artışları ise yılda iki defa bir önceki 6 ayda gerçekleşen TÜFE artışına bağlandı. Dolaysıyla, Hükümetin övünme kaynağı olarak kullandığı büyümeden emeklilere pay verilmiyor. Bu artışlar nedeniyle emekli maaşları sürekli eriyor. Bu erimeye karşı, emekliler bankalara borçlanarak, yaşamlarını sürdürmeye çalışıyorlar” dedi.

“EMEKLİLERİN BİR ÇOK SORUNU VAR”

Yılardır ülkede uygulanan ekonomik ve sosyal politikalar sonucu emeklilerin zor duruma düştüğünü iddia eden Taş; “Bu nedenle uluslararası sözleşmeler ile anayasanın 90. maddesinin açık hükümlerine ve sağladıkları yasal güvencelere rağmen, sendikamız kapatılmaya çalışıldı. Ama ne yaparlarsa yapsınlar biz ‘Özgürlük ve Demokrasi mücadelesinden asla emekli olmayacağız’ Anayasanın 17. maddesi ‘Herkes yaşama, maddi ve manevi varlığını koruma ve geliştirme hakkına sahiptir’ diyor. Kuşkusuz bu hakka ulaşmak gerçek bir örgütlüğe sahip olmakla mümkündür. Dolaysıyla sendika hakkımızı kullanmamızın önündeki tüm engellerin kaldırılmasını talep ediyoruz. Evet bugün emeklilerin günü emeklilerin bir çok sorunu var bunları defalarca açıkladık ve gündeme getirdik ancak Devleti yönetenler sesimizi duymadılar. Sesimizi duyuruncaya kadar Emeklilerin sorunlarıyla ilgili mücadelemiz devam edecektir” şeklinde konuştu.

 

aydinpost-twitter.png aydinpost-facebook.png