Değerli okuyucularım, Aydın’da 29 Ekim Kutlamalarında bulundum. Bu kutlamalarda, Atatürk’ümüzün Cumhuriyeti ilan etmesiyle Türk Ulusunun Cumhuriyeti ne kadar benimsediği bu bayramda bir kere daha görülmüştür. Kim ne yaparsa yapsın kim ne söylerse söylesin Türk Ulusunun Cumhuriyet’ten vazgeçmesi mümkün değildir.

  

Çünkü Cumhuriyet ile herkes kendi düşüncelerini rahatlıkla söylemektedir.

İşte bunun için Atatürk’e minnettarız.

Aydın’da Cumhuriyet’in 98. Yıldönümü Aydın Valiliği, Aydın Büyükşehir Belediyesi ve ilçe belediyelerinin düzenlediği etkinliklerle yürekten kutlandı.

Aydın Zeybekgücü Spor da Cumhuriyet Bayramını kutladı

29 Ekim gecesi kutlamalarında Aydın Valiliği’nin ve CHP’nin düzenlediği kutlamalar güzeldi.

En güzeli halkın kendi parası ile gönülden yaptığı kutlamalardı.

Aydın amatör spor kulübünün kutlaması benim için çok önemliydi.

ZEYBEKGÜCÜSPOR’lular ve onlarla birlikte CUMHURİYET BAYRAMINI kutlamaktan çok mutlu oldum. Çünkü halkın içindeydim ve kendi paraları ile bir amatör spor kulübü kurmuşlardı. Ve bu geceyi düzenliyorlar, yüzlerce çocuğu spora yönlendiriyorlardı.

Başkan Ahmet Pehlivan, Asbaşkan Dr. Betül Akçanal, kendisi Aydın İYİ Parti’nin il Başkanlığı yapmış, 2019 yerel seçimlerinde Demokrat Parti’den meclis üyesi adayı da olmuştu.

***

NAZİLLİ İL OLMALI ve ARPAZ KALESİ.

Değerli okuyucularım, Aydın Büyükşehir yaklaşık doğudan batıya tam 170 km mücavir alana sahip. Karacasu’nun dağ köyleri Kuyucak dağ köyleri Bozdoğan dağ köylerini ve Didim dağ köylerini de ilave ederseniz geçmişte yazdım doğudan batıya baktığınızda İstanbul’dan daha büyüktür.

Sonuçta Aydın Büyükşehir Belediyesi’nin bu bütçesi ile bu kadar büyük ve uzun mücavir alanın iyi yönetilebilmesi pek mümkün görünmemektedir. İyi yönetiliyor demek için şu anda Aydın ilinin Milli Gelir’den aldığı payı düşünmek yeterlidir.

Bu Durumda Aydın Büyükşehri de suçlamamak gerekir, çünkü gerçekçi olmamız lazım.

Aynı şekilde geçenlerde Sn. Aydın Valisi ile Nazilli Sümer Üniversitesi’nin kurulması ile ilgili yaptığımız toplantıda Adnan Menderes Üniversitesi de aynı şekilde 180 km bu mücavir alanın içine dağılmış fakülteleri ve yüksekokulları ile bu kampüste ADÜ’nün hizmetlerinde ve veriminde faydalı olamadığı ortaya çıkmıştır.

Buharkent Belediye Başkanı Sayın Mehmet Erol ile konuşmamızda Ahmet Ağabey sana samimi itirafta bulunayım, “Buharkent halkından Aydın iline gitmeyen bir sürü insanım var” demesi gerçekçi ifadeydi.

Herkes 20 km’deki Denizliğe gidiyor derken, Aydın ilinin hantallığını ortaya koyuyordu.

***

BENCE NAZİLLİ VİLAYET OLMALI…

Aydın İl Kültür ve Turizm Müdürü Sayın Doç. Dr. Umut Tuncer’in daveti üzerine Nazilli Kültür Merkezindeki 29 Ekim kutlama programına katıldım.

Bütün gün Nazilli şehir merkezini Yukarı Nazilli Aşağı Nazilli ve Çapa Hasanı dolaştım. Nazilli’deki hareketlilik inanın Efeler’de yok. Nazilli Yukarı Nazilli ve Aşağı Nazilli parkları yolları, çevre dokusu ile yıllar önce kuruluşu sebebiyle 20 yıl evvelki durumu neyse bu şirin şehre hayran olmamak mümkün değil.

Nazilli adeta uyuyan bir dev. Sümer Üniversitesi eski Sümerbank tesislerine kurulur ise Nazilli uçar ve Efeler’i ve diğer ilçeleri katlar.

 

 

Yıllardan beri ihmal edilen bir türlü ayağa kaldırılamayan KÜLTÜR MERKEZİ devletin büyük katkılarıyla harika bir tesis olmuş.

Etkinlikte Aydın Valisi Sn. Hüseyin Aksoy’un yıllar evvel Atatürk’ün kurduğu Sümer fabrikası içinde bulunan konser ve sosyal tesisleri yerine Nazilli’ye bu güzel eseri kazandırdık demesi çok hoştu.

BURADA ÇOK İLGİNÇ ÇOK GÜZEL DİYOLOGLAR GÖRDÜM…

Aydın Valisi Sn. Hüseyin Aksoy, AK Parti Milletvekili Sn. Kuvvet Erim, Nazilli Kaymakamı Sn. Sedat Sırrı Arısoy, Nazilli Belediye Başkanı Sn. Kürşat Engin Özcan, İl Turizm Kültür Müdürü Doç. Dr. Sn. Umut Tuncer çok güzel diyalog içindeydi.

 

Sayın Valimiz Nazilli’deki bu etkinliğe katılması Nazilli Belediye Başkanının ve AK Parti Milletvekili Kuvvet Erimin arasındaki samimi diyaloğun şahidiyim.

Mesela Aydın Büyükşehir Belediye Başkanı ile AK Parti Milletvekilleri bir araya gelseler Aydın’a havalimanı yapılmaz mı?

Bayburtlu bir dostum, Bayburt Havalimanı ile ilgili bakın ne anlattı:

Bayburt'ta 300 milyon dolar bütçe ile havalimanı yapılacak ve merkeze 1 saat mesafede olacakmış!

İşin enteresan tarafı 1 saat ötesinde 2 ilin havalimanı var.

Trabzon ve Erzurum.

Daha enteresanı Bayburt’u nüfusu 82 bin.

Daha da enteresanı nüfusun tamamına yakını icralık.

Biraz daha enteresanı,

Bayburt en fazla işsizi olan ilimiz.

Az bişe daha enterasanı,

Bayburt'ta çok az kişide uçak bileti alacak para bulunur.

Hadi biraz daha enteresan olsun,

Bu havalimanına 2 milyon yolcu garantisi verilmiş!

Ama en enteresanı ise Bayburt politikacılarında birlik beraberlik var.

Reise beraber gidiyorlar beraber hareket ediyorlar.

Sayın Özlem Çerçioğlu ile Ak Parti Milletvekilleri birlikte hareket etse Aydın ili uçar ama yapılmıyor, çok üzücü.

Nazilli’deki 29 Ekim etkinliğinden sonra, Sn. Aydın Valisi Hüseyin Aksoy, Sn. AK Parti Milletvekili Kuvvet Erim, Nazilli Belediye Başkanı Sn. Kürşat Engin Özcan, Sn. İl Turizm Kültür Müdürü Doçent Umut Tuncer ve Nazilli Kaymakamı Sn. Sedat Sırrı Arısoy ile Nazilli Belediyesi mülkiyetinde olan ARPAZ KALESİNE gittik.

Aydın AK Parti Milletvekili Sn. Kuvvet Erim, Nazilli Belediyesi’ne bu eseri kazandırmak için adeta savaşıyor.

Nazilli’de hedef bu eserin UNESCO mirasına girmesini sağlamak.

Nazilli Belediye Başkanına, Aydın Valisine baskı yapıyor gel bu işte parti önemi yok önemli olan bu eserin kazandırılması diyor.

Ben bunlara şahit oldum, Vali Bey de aynı düşüncede Kültür Turizm Müdürü de Nazilli Kaymakamı da.

Nazilli Belediyesi mülkiyetinde bulunan bu esere 15 yıldır Aydın Büyükşehir Belediyesi niye sahip çıkmamış anlaşılır gibi değil.

Bu eserin UNESCO tarihi mirasında yer alması için Aydın AK Parti Milletvekili, İYİ Partili Belediye Başkanına “Kardeşim benden ne istiyorsun bak Vali bey burada devletten ne istiyorsan yapalım” diyor.

Nazilli Belediye Başkanı Kürşat Engin Özcan da konuya sıcak bakıyor konuşmamızda “Ahmet abi ben bu işe 6 milyon ayırdım, yapacağız” diyor.

Eğer bu eser ortaya konursa Birgi’deki Çakırağa Konağı gibi yüzbinlerce turist çeker Esenköy de bir turizm merkezi olur köylü esere şu anda sahip çıkıyor.

Nazilli bu eser ile turizm merkezi olur.

Burada Aydın Büyükşehir Belediyesi’ne çok iş düşüyor.

Arpaz kalesi onun himayelerini bekliyor, aynı Arap Apıştı kanyonuna verdiği destek gibi.

Arpaz kalesini size anlatayım…

Bu yapı Nazilli Esenler Mahallesinde,

Aydın'daki Arpaz Kalesi adeta bir şaheser. Burası hem kale, hem konak. Mimari yapısı,  ile bir konak ve incelikle düşünülmüş bir kule.

Arpaz Kalesi, heybetli görünüşüyle, 400 yıllık tarihi eser.

Unesco dünya mirası listesine girmesi gerekirken kenarda bir mücevher olarak duruyor.


Eser Osmanlı döneminde Rodos'a sürülen Arpazlı Hacı Hasan Bey, dönüşünde Rodos'tan getirdiği yapı ustalarına Aydın'ın Nazilli ilçesine bağlı Esenköy'de, Arpaz Kulesi ve Arpaz Konağını yaptırmış.


Karya kenti Harpasa Kalesinin eteklerinde, Arpaz beylerinin yaşaması için yapılan konak, ahşap işçiliğindeki motifleri, ahşap cumbaları, tavanda çarkıfelek işlemesi, odalardaki kapak işlemeli dolapları ile kalabalık bir aile için her şeyin düşünüldüğü bir yapı.

  

Bitişiğinde misafirhane, hamam, ambar, müştemilat, ahırı ile bir yaşam alanı yer alıyor. Bahçesinde zeytin sıkmak için taş değirmen, küçük süs havuzu ve çeşme bulunuyor.


SAVUNMA KULESİ
Konağın hemen yanı başında ise dört katlı, ince işçilik ile taş bir kule yükseliyor. Her katında, kuleyi çepe çevre saran sayısız tüfek mazgalları var.

BU ESER, UNESCO DÜNYA MİRASINA GİRMELİ.