Budapeşte Merkez Soruşturma Savcılığı tarafından bugün ifadesi alınan 97 yaşındaki Laszlo Csatary'nin gözaltına alındığını açıklayan Macar yetkililer, Csatary'nin mahkemeye çıkarılacağını kaydettiler.

Dünyadaki eski Nazileri bulup yargı önüne çıkaran Simon Wiesenthal Merkezi, Budapeşte'de yaşadığına inanılan Laszlo Csatary konusunda harekete geçmesi için yaklaşık 5 günden bu yana Macaristan hükümetine yaptığı baskı netice verdi.

İngiliz bulvar gazetesi Sun, dünyada yaşayan en çok aranan savaş suçlularının başında gelen Csatary'i geçtiğimiz hafta afişe etmişti.
Csatary'nin Budapeşte'deki bir apartmanda yaşadığını tespit eden İngiliz gazetesinin muhabiri, söz konusu daireye gidip zanlının geçmişi hakkında sorular sormuş, ancak Csatary suçlamaları kabul etmemişti.

Laszlo Csatary'nin eskiden Macar yönetimi altında olan Slovak kenti Kosice'de üst düzey emniyet görevlisi olarak çalıştığı, 300 dolayında Yahudi'nin Kosice'den Ukrayna'daki Kamenetz-Podolsk'a gönderilmesinde rol oynadığı belirtiliyor. Söz konusu Yahudilerin hemen hepsi 1941 yazında öldürülmüştü.

Csatary, 2. Dünya Savaşı'ndan sonra Kanada'ya kaçmış, ancak 1997 yılında Kanada vatandaşlığından çıkarılması ardından ortadan kaybolmuştu.