Yapılan araştırmalara göre bu poşetlerdeki cıva ve kurşun gibi maddeler gıdaya geçerek kansere neden olabiliyor

Yeni nesil naylon poşetler olarak kamuoyuna sunulan doğada çabuk çözüldüğü için çevreye zarar vermediği iddia edilen naylon poşetlerin hiç de çevre dostu olmadığı belirlendi. Bu poşetlerdeki aflatoksin adlı maddenin gıdalara teması halinde kansere yol açan cıva, kurşun ve kadmiyum gibi zararlı maddelerin de yiyeceklere geçtiği belirtildi. İngiltere'deki Loughborough Üniversitesi bilim adamları, söz konusu naylon poşetlerin ölüm saçtığını raporlarla ortaya koydu.

Kirliliği daha da artırıyor

Türk bilim insanlarıda bu görüşe destek veriyor. Fatih Üniversitesi Çevre Mühendisliği Bölüm Başkanı Dr. Sami Gören, çevre dostu poşetlerin kanserojen etkiye sahip olduğunu söyledi. Gören, "Yapım aşamaları ve hammaddesi göz önüne alındığında bütün naylon poşetler kanserojen etkiye sahip. Hatta güneş ışınlarıyla bozunmaya ve parçalanmaya başlayınca kirlilik etkileri daha da artıyor" dedi.

Gıdalarla temas etmemeli

Çevre dostu poşetlerin aflatoksin içerdiğini dile getiren Memorial Hastanesi Biyokimya Uzmanı Dr. Nilgün Tekeşin "Bu madde gıdalara temas edince kansere yol açan cıva, kurşun, kadmiyum gibi zararlı maddeler de yiyeceklere geçiyor. Özellikle gıdalar naylonlarda uzun süre saklanırsa bu insan sağlığını tehdit eder, hatta kansere yol açar" dedi.

Üretimine sınırlama getirilmeli

Naylon poşetlerdeki tehlikeyi "Naylon Aşkı Öldürür" adlı kitabıyla anlatan Dicle Üniversitesi'nden Prof. Dr. Hamdi Temel bu tip poşetlerin üretimine sınırlama getirilmesini öneriyor. Çevre Bilincini Geliştirme Derneği Kurucu Başkanı da olan Temel, konuyla ilgili şunları söyledi: "Naylon poşet kullanımını ülke genelinde azaltacak önlemler alınmalı. Örneğin, naylon poşetler üzerinde tanıtım mesajlarının yer almasına izin vermemeli. Kağıt veya kumaş gibi diğer alternatif ürünlerin kullanımı teşvik edilmeli. Şık naylon poşetlerin kullanımına özel vergiler konulmalı. Tüketiciye ücretsiz naylon poşet verilmesi engellenmeli." Temel, pu poşetlerin doğada söylenildiği gibi çözünmediğini de belirterek Naylon poşetlerin imhası sırasında çok tehlikeli gazların açığa çıkıyor. Bunlar toprağa suya karışıyor. Yani durum daha tehlikeli oluyor" dedi.

bugün