Cumhurbaşkanı Gül"le görüşen NATO Genel Sekreteri Rasmussen, Türkiye"den Afganistan için savaşacak yeni asker istedi. Konu Brüksel"deki toplantıda da gündeme gelecek...

NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen, İstanbul"da yapılan NATO Savunma Bakanları Gayriresmi Toplantısı"nın ardından CNN TÜRK"ün konuğu oldu. Ve, Türkiye"den Afganistan için muharip güç talep ettiklerini söyledi.

Danimarka"da sözlü kavga olur

NATO toplantısı, Türkiye"nin ağır siyasi gündemi nedeniyle ikinci planda kaldı. Danimarka eski Başbakanı, NATO Genel Sekreteri Rasmussen, CNN TÜRK"te Mehmet Ali Birand"ın konuyla ilgili sorusuna, “Danimarka"da siyasi gündem daha sakin. Fiziksel değil, sözlü kavgalar yaşanır” yanıtını verdi.

Asıl görev: Üyeleri savunmak

Rasmussen, NATO"nun geleceği ve Afganistan"daki misyonu konusunda ise, “Temel fonksiyonumuz üye devletleri savunmak. Bunun için sınır ötesi çatışmalarda yer almak zorundayız. Kendimizi savunmak için, teröristlere barınak olmaması için Afganistan"dayız. Aksine izin verirsek terör saldırılarına üs olarak kullanacaklar” diye konuştu.

Afganistan"da nihai amaç

Taliban"ın devrilmesi için Afganistan"a girildiğini söyleyen NATO Genel Sekreteri, bu misyonun şimdi siyasi alana kaydırılması için çabaladıklarını söyledi. Rasmussen, Afganistan yönetimine talip olacakların Anayasa"ya uyma, insan hakları, hukukun üstünlüğü ve kadın haklarına saygılı olma konusunda kararlı olması gerektiğini belirtti. “Çok zorlu bir süreç ama başarılı olacağız. Bunun alternatifi yok. İşimizi bitirmek için, ne kadar sürerse o kadar kalacağız” diyen Rasmussen, NATO"nun bu ülkedeki nihai amacının yönetimi Afganlara devretmek olduğunu yineledi.

Türkiye"nin katkısı ne olabilir?

Bu nedenle Afgan askerlerinin eğitilmesine büyük önem verdiklerini söyleyen Rasmussen, “Yetkinliklerinden emin olmamız lazım. Daha fazla Afgan askere ihtiyacımız var. Eğitim noktasında Türkiye"nin önemli katkısı olabilir. Çünkü Türkiye"nin kalıcı ve tarihi anlamda güçlü bağları var” dedi.

Gül ve Gönül"le ne konuştu?

NATO"nun 2010"da ülkedeki muharip güç sayısını artıracağını kaydeden Rasmussen, “Türkiye"ye bu çağrıda bulundum. Bu ziyaretimde Başbakan Erdoğan ile görüşmedim ama Cumhurbaşkanı Gül ve Savunma Bakanı Gönül"le görüştüm. Bunu olumlu bir şekilde değerlendireceklerini söylediler. Brüksel"deki konferansta da görüşeceğiz” dedi.

NATO görevi sıkıcı mı?

Rasmussen, eski bir başbakan olarak bugünkü görevini, “İşim çok ilginç ama çok da zorlu. Çok önemli bir misyon ve zor bir görev. 28 müttefik ülke karar alıyor ve bunun yanı sıra çok önemli ortaklarımız var. Çok geniş bir gündem var” diyerek değerlendirdi.