ABD Başkanı Barack Obama, Pazar gecesi yaptığı açıklamada El Kaide lideri Usame Bin Ladin’in nasıl öldürüldüğünü kısa ve öz bir şekilde anlattı. Ancak bu açıklamayı takip eden günlerde, Beyaz Saray’dan yapılan çelişkili ve hatalı açıklamalar, kafaları karıştırıyor.

Pazartesi günü yapılan açıklamaya göre, bin Ladin operasyon sırasında karısını canlı kalkan olarak kullanmıştı. Ancak ertesi gün, Beyaz Saray bu açıklamayı çürüttü: Bin Ladin karısını kalkan olarak kullanmamış, dahası kadın ölmemişti.

Bu durum, ABD'nin Bin Ladin'i korkmuş gibi göstermek istediği ve bu amaç için onun bir kadının arkasına sığındığı izlenimini uyandırmaya çalıştığı düşüncesini doğurdu.

Bir başka çelişkili açıklama ise bin Ladin’in silahlı olup olmadığı ve çatışmaya girip girmediğiyle ilgiliydi.

İlk ifadelerde bin Ladin’in çatışmaya girdiği ve silahlı olduğu söylenmişti. Ancak daha sonra Beyaz Saray, ne şekilde olduğunu belirtmeden bin Ladin’in direndiğini ancak silah taşımadığını açıkladı.

Obama, Beyaz Saray’da yaptığı açıklamada, özel birliklere mensup az sayıdaki komandonun bin Ladin’in malikanesine operasyon düzenlediğini ve “çıkan çatışmanın ardından bin Ladin’i öldürüp cesedi ele geçirdiklerini” söyledi. Aynı gece ABD’li yetkililerin verdiği ek bilgiler de Obama’nın açıklamasıyla uyuşuyordu.

Pazartesi günü ise adını vermek istemeyen Pentagon yetkililerinden biri, bin Ladin’in bir kadını kalkan olarak kullandığı iddiasını ilk kez ortaya attı.

“SİLAHI VAR MIYDI” ÇELİŞKİSİ

Bin Ladin’in ölümü hakkındaki çelişkiler, Beyaz Saray terörle mücadele danışmanı John Brennan’ın aynı gün gazetecilere yaptığı açıklamayla da kendini gösterdi.

Brennan, “Bin Ladin’in silahlı çatışmaya girdiğini biliyorum ancak ateş edip etmediğini bilmiyorum” dedi. “Silahlı çatışmaya girmek” ifadesi El Kaide liderinin silahlı olduğu imasını taşıyordu. Ancak daha sonra bunun doğru olmadığı ortaya çıktı.

Brennan, ayrıca bin Ladin’in bir kadının arkasına saklandığını ifade etti ve kadını El Kaide liderinin “karısı” olarak tanımladı.

Ancak Salı günü, Beyaz Saray sözcüsü Jay Carney, “Bin Ladin’in karısının bacağından vurulduğunu ancak ölmediğini” söyledi. Carney, “Önce bin Ladin’in karısının kurşunların hedefi olduğunu, daha sonra ise kendisinin vurularak öldürüldüğünü ve silah taşımadığını” ifade etti. Carney, “direniş göstermek için silaha gerek olmadığını” savundu.

FOTOĞRAFI YAYIMLAMA TARTIŞMASI

Beyaz Saray’ın günlük basın toplatısında konuşan Carney, Bin Ladin’in öldürülmesine yönelik fotoğrafların yaymlanıp yayımlanmayacağı hakkında değerlendirme aşamasında bulunduklarını belirtti.

Carney, Bin Ladin'in ölü haldeki fotoğrafının "korkunç" göründüğünü ve yayımlanması halinde "tahrik edici" olabileceğini belirtti. Beyaz Saray Söcüzü, Obama'nın fotoğrafların yayımlanması konusuna müdahil olup olmadığı yönündeki soruya, “Obama'nın konunun her yönüne dahil olduğunu” söyledi.

Guardian