Gayrimenkul sektörünün önde gelen kuruluşlarından Sinpaş GYO, gelecek 5-6 yılda 10 bin adet konut daha satışa sunarak 6 milyar TL ciro ve 1 milyar 580 milyon TL kar hedefliyor.

Sinpaş'tan yapılan açıklamada, 2011"de dört yeni proje başlatılacağı, yabancıları hedefleyen Marmaris"te de büyük bir proje hazırlığı yapıldığı kaydedildi.

2010 yılı faaliyetlerini değerlendirmek ve geleceğe yönelik hedeflerini duyurmak üzere İstanbul"da düzenlenen basın toplantısı, Sinpaş Grup Yönetim Kurulu Başkanı Avni Çelik ve Sinpaş GYO İcra Kurulu Başkanı Ömer Faruk Çelik"in katılımıyla gerçekleşti.

-“KENDİMİZLE YARIŞIYORUZ”-

Sinpaş Yönetim Kurulu Başkanı Avni Çelik, Sinpaş GYO olarak şu anda 6 bin adet konut ürettiklerini belirterek, “11 projede 9 bin 400 adet daha konut üreteceğiz. Önümüzdeki 6 yıl içinde 15 bin adedin üzerinde konut üretecek arazi stokumuz var. Bu hedefleri daha kısa bir zaman diliminde ve daha hızlı gerçekleştirebiliriz. Ancak markamıza ve projelerimize güveniyoruz ve doğru zamanda doğru işler yapmak istiyoruz” dedi.

2010 yılında 1080 ev sattıklarını ve 434 Milyon TL ciro elde ettiklerini açıklayan Avni Çelik, “Ortalama ev satış fiyatımız 400 Bin TL olarak gerçekleşti. Eğer evlerimiz ortalama 200 Bin TL olsaydı 2 bin ev satmış olurduk. Ki bu fiyatlara ev satıyor olsaydık 2 bin değil, 5 bin ev de satardık zaten. Ancak biz nitelikli projeler üretme hedefindeyiz. Satış endişesi içinde değiliz. Yeniyi, farklıyı ve daha iyiyi yapmak, ülkeye ve kente değer katmak arzusundayız. Arkamıza dönüp baktığımızda yine kendimizi görüyoruz. Kendimiz ile yarışıyoruz” diye konuştu.

-“GELECEK 1O YILDA 7 MİLYON KONUTA İHTİYAÇ VAR”-

Toplantıda basın mensuplarına ve analistlere şirketin mali performansı ve projeler hakkında değerlendirmeler yapan Sinpaş GYO İcra Kurulu Başkanı Ömer Faruk Çelik, Türkiye"de konut stokları ile ilgili bilgi verirken, TÜİK"in 2000 yılı verilerine göre Türkiye genelinde bulunan 15 milyon adet konutun yüzde 10"nunun kapsamlı tadilata veya yıkılıp yeniden yapılmaya ihtiyaç duyduğunu, yine tüm konutlardan yüzde 11"inin 50 yaşın üstünde fiziki ömürlerini tamamladığını vurguladı. Türkiye genelindeki konutların yüzde 24"ünde kiracıların oturduğunu belirten Çelik, GYODER"in araştırmasına göre Türkiye"de gelecek 10 yılda toplamda 7 milyon konuta ihtiyaç duyulduğunu söyledi.

Yapı ruhsatlarına da değinen Çelik, TUİK verilerine 2010 yılı haziran ayı itibariyle verilen yapı ruhsatının 318 bin"lere düştüğüne dikkat çekerek, “Hep dile getirdiğimiz gibi bu düşüşü önlemek için gayrimenkul sektörüne kısa vadeli teşvikler değil, otomotiv sektörüne yapıldığı gibi uzun vadeli çözümler lazım” dedi.

Konut kredi faizlerine de değinen Çelik, “Biliyorsunuz 2002 yılında konut kredi faizleri yüzde 4 ten yüzde 1"lere doğru düşerken, konut kredileri 3-5 milyardan 55 milyara kadar yükseldi. Krediler 2005 sonu itibariyle 39 milyar TL iken bugün 55 milyar TL"ye ulaştı. Konut satışları yüzde 35 düşüyor, faizler yüzde 1"in altında, satışlar ve faizler düşerken ilginç bir şekilde krediler büyüyor” dedi.

Çelik konuşmasına şöyle devam etti:

“Konut satışları 2009 yılına göre düşerken, TUİK verilerine göre de, 2010 2. Çeyrek verilerine göre de inşaat sektörü yüzde 21 büyüdü. İnşaat sektöründe, özel sektör harcamaları nerdeyse 2007 yılı sektörün en başarılı yılı ile eşdeğer noktada. Buradan biz şunu anlıyoruz, enerji yatırımları, barajlar, yollarda bu verinin içinde yer alıyor. Bu yatırımlar arttıkça inşaat sektörü büyüyor, ancak konut sektörü küçülüyor. Burada sektörleri ayırmak ve konut sektörlerinin problemlerini ayrıca çözmek gerekebilir.”

-“İMARDA MÜKTESAP HAK TARTIŞILMALI”-

Konuşmasında KDV ve mütekabiliyet yasası konusundaki görüşlerini de aktaran Çelik, sektörün daha önce gündeme getirmediği imar durumu ve inşaat ruhsatı sorununa dikkat çekti.

Çelik bu konuda şu görüşleri ifade etti:

“Sektörün büyümesini, yerli yabancı yatırımcının artmasını istiyoruz. Fakat 50-60 yıllık İmar Kanunu ile de şehirlerimizi planlamayı ve imar uygulamalarını yapıyoruz. Yeni arazilerin geliştirilmesi ve çarpık yapılaşmayı çözmek içinde kentsel dönüşüm planları yapılıyor. Yeni yapılan tüm imar planlarına da, Odalar davalar açıyor ve süreçler uzuyor. Biz sektör firmaları olarak veya yatırımcılar veya vatandaşlar bir arsa veya arazi almaya karar veriyoruz. Belediyeden mevcut imar durumunu alıyoruz. Arazi üzerine yapılacak inşaata göre fizibilite yapıp, satın alıyoruz. Bu arazi üzerine projeler çalışıyor ve hatta ruhsatlar alıyoruz. İnşaatımıza başlıyoruz. Fakat bu yaptığımız işlerin ve süreçlerin hiçbirisi bize müktesep hak sağlamıyor. İmar kanunu diyor ki; kamu idaresi yani, bakanlık ve belediyeler, kamu yararı, ulaşım ağları yetersizliği, nüfus yoğunluğu vs. gerekçelerle her zaman yeni planlar yapabilirler diyor. Yani siz binanızı yapıp, iskan da almamışsanız, aldığınız imar durumu veya inşaat ruhsatınızın hiçbir hükmü kalmıyor. Yeni imar planı ne diyorsa onu yapmak zorundasınız, eski plan sizin satın alırken yaptığınız fizibilitenin hepsi çöpe gidiyor. Kimse de bundan sorumlu değil.

Biraz abartılı da olsa bir örnek vereyim, 1 milyon veya 100 milyona aldığınız bir arsa, yeşil alan olabilir, emsali düşebilir, yani her şey olabilir, birden yüzde değer kaybedebilir. Sanki buna bir çözüm gerekiyor gibi. Belki araziyi aldığımızdaki mevcut imar hakları malik için müktesep hak olsa, kamu yine istediği zaman plan yapsa, malikin rızasını almak şartıyla eğer imar hakkı azalıyor ise malikin zararını çözecek enstrümanlar oluştursa, gayrimenkulün değerini arttırıyor ise, buradan bir pay alsa, ama ne olursa olsun bizlerin satın aldığı günkü imar hakları müktesep hak olsa diye düşünüyorum. Bunu biraz tartışmak lazım.”

-TOPLAM 2 BİN 150 KONUTLUK 4 YENİ PROJE-

Bu yıl Kasım ayı itibariyle devam eden projeleri Lagün, Bursa Modern, Bosphorus City, İstanbul Sarayları ve Aquacity 2010"da toplam 1080 adet konut sattıklarını kaydeden Ömer Faruk Çelik, “Kasım 2010 itibariyle 434 milyon TL"lik satış gerçekleştirdik. Halka açıldığımız 2007 yılından bu yana ise krize rağmen iyi bir satış grafiği yakalayarak toplam 4 bin 682 konut satarak 1 milyar 676 milyon TL ciro elde ettik. Önümüzdeki 5-6 yılda 10 bin adet konut daha satışa sunarak 6 milyar TL ciro ve 1 milyar 580 milyon TL kar hedefliyoruz” dedi. 2011 yılında Bursa Modern ve İstanbul Sarayları"nın üçüncü etaplarını satışa sunacaklarını belirten Çelik, toplam 2 bin 150 konutluk 4 yeni projeyi de hayata geçireceklerini vurguladı. Çelik projelerle ilgili şu bilgileri verdi:
“İstanbul"da Bosphorus City ve İstanbul Sarayları"na komşu Halkalı İstanbulpark, Şişli Bomonti Tower ve Samandıra"da Troya projelerimizin, Ankara"da Büyükesat projemizin satış ve üretim planlamasını yaptık. Rakam verecek olursak üretimi devam eden 859 bin 933 metrekare, üretimi planlanan 1 milyon 268 bin 99 olmak üzere toplam 2 milyon 147 bin 637 metrekarelik inşaat alanımız var. Tüm bu devam eden projeler, yeni satışa çıkacak etaplar ve lansmanını yapacağımız yeni projelerle birlikte 2011 yılında 1800"den fazla konut satarak, 793 milyon TL satış hasılatı hedefliyoruz.”

Çelik ayrıca, 2010 yılında708, 2011 yılında 915, 2012 yılında 774 adet ev teslim edeceklerini belirtti.

-“NASIL İSTERSEN PROJESİYLE TABULARI YIKACAĞIZ”-

2011 satış ve pazarlama stratejilerini de anlatan Sinpaş GYO İcra Kurulu Başkanı Ömer Faruk Çelik, yeni satış kampanyaları “Nasıl İstersen”i de ilk kez toplantıda tanıttı. 2011 yılında uygulayacakları satış ve pazarlama stratejisiyle sektördeki tüm tabuları yıkacaklarını söyleyen Çelik, “Ev almak isteyen ama kafasında soru işaretleri olan, keşke şöyle olsa da ev alabilsem diyen herkese biz de Sinpaş GYO olarak “Nasıl İstersen” diyoruz. Peşinatı olmayan, ara ödemelerini kendine göre ayarlamak isteyen, hap gibi minik minik ödemek isteyen ya da iki odasını birleştirip tek oda yapmak isteyen bu kampanyada aradığı her şeyi bulabilecek. Tüm müşterilerimiz evine, dekorasyonuna, ödemesine nasıl isterse öyle karar verecek. İster dekorasyonlu, ister dekorasyonsuz satın alacak. İster banyosunu, isterse salonunu değiştirecek. Hatta istediği metrekareye ve oda sayısına kendisi karar verecek. Peşinatını, taksitini, ara ödemesini kendisi belirleyecek. Sinpaş GYO olarak herkes hayalindeki eve kavuşsun diye tüm tabuları yıkıyor ve sektörde bir ilke daha imza atıyoruz. Müşterimizin iç sesine kulak vererek bu kampanyayı hazırladık. Çok ses getireceğine inanıyoruz” dedi.

Sinpaş GYO"nun yeni satış kampanyası “Nasıl İstersen” 4 Aralık Cumartesi günü başlayacak. Kampanya mevcut Sinpaş GYO Projelerinden Bosphorus City, İstanbul Sarayları, Aqua City 2010, Lagün projelerinde geçerli olacak.