4 koruması öldü, meclis sözcüsü ağır yaralandı. Ancak muhalifler Salih'in öldüğünü iddia ediyor.
 
İsyan hareketinin aylardır devam ettiği Yemen, cumhurbaşkanlığı sarayına atılan bombayla ateş topuna döndü. ABD'nin müttefiki olarak 32 yıl boyunca koltuğunu koruyan Yemen Devlet Başkanı Ali Abdullah Salih, muhaliflerin "çekil" çağrısına kulak asmayınca ölümün eşiğine geldi. Başkent Sana'daki cumhurbaşkanlığı sarayının içinde yer alan ve Salih'in namaz kıldığı camiye havan topuyla saldırı düzenlendi. Cuma namazı esnasında düzenlenen saldırıda Salih'in hafif yaralandığı, 4 korumasının öldüğü, Başbakan yardımcısının ağır yaralandığı bildirildi. Ancak muhalif kaynaklar bu resmi açıklamayı yalanlayarak Salih'in öldüğünü iddia etti.
 
BİZİM DEVRİMİMİZ BARIŞÇIL
 
Salih'in öldüğüne dair söylenti kente hızla yayılınca muhalif aşiretlere bağlı, general Muhsin komutasındaki birlikler kentte top ve havan mermili saldırılar düzenlemeye başladı. Salih'e bağlı birlikler de karşı saldırıya geçerek ağır makineli tüfekler ve roketlerle, aşiret liderlerinin evlerine saldırdı. Hükümet karşıtı en büyük aşiret olan Ahmar aşiretinin evleri hedef alınırken kentte elektrikler kesildi, trafik durma noktasına geldi. Diğer taraftan, ülkenin birçok şehrinde halk cuma sonrası sokaklara döküldü. Taiz ve Beida şehirlerinde binlerce kişi hükümet aleyhine gösteri yaparak, Salih'in görevden ayrılması çağrısında bulundu. Sokaklara asılan dev afişlerde "Bizim devrimimiz barış içindir, savaş için değil" sloganı dikkat çekti.
 
İLK KEZ SALİH HEDEFTE
 
Ocak ayında Salih yönetimine karşı başlayan ayaklanmada son iki haftadır başkentte muhalif aşiret güçleriyle hükümet kuvvetleri arasında şiddetli çatışmalar olurken, aşiret güçleri ilk kez doğrudan Salih'i hedef aldı. Ülkede kansız bir yönetim değişikliğinin yaşanması için körfez ülkeleri, muhaliflerle Abdullah Salih arasında imzalanmak üzere bir anlaşma metni hazırlanmış, Salih'e aşamalı olarak görevi devretmesi önerilmişti. Uzun pazarlıkların ardından muhalefet imza atmış ancak Salih sözünde durmamıştı. Ülkedeki isyan bir süre sonra aşiret-devlet çatışmasına dönüşünce bu kez iç savaş korkusu baş gösterdi. Büyük kentlerde muhaliflerin safına geçen bazı aşiretler hem devlet güçleriyle hem Salih yandaşlarıyla çatışıyor. ABD ise, kadim müttefiki Salih'e çekil yönünde çağrıda bulunuyor.
 
Başkent ikiye bölündü
 
Başkent Sana dışından gelen silahlı grupların, hükümet kuvvetlerine karşı mücadele eden aşiret lideri Şeyh Sadık el Ahmar'a bağlı güçlere destek vermeye çalıştığı bildirilirken, ülke adım adım iç savaşa doğru sürükleniyor. Hükümet güçlerinin ateşi altında olan Sana'nın bazı mahallelerinin boşaldığı ve başkentlilerin daha güvenli yerlere kaçtığı gözleniyor. Başkent, güneyde hükümet kuvvetleri, kuzeydeyse isyancı askerler ve muhalefet bağlı aşiret güçleri arasında bölünmüş durumda.
 
Ses kasedi yayınladı
 
Yemen televizyonu muhaliflerin saldırısında öldüğü iddia edilen Devlet Başkanı Ali Abdullah Salih'e ait olduğu iddia edilen bir ses kasedi yayınladı. Kayıtta, saldırıdan 'yasa dışı çeteler'i ve aşiretleri sorumlu tutan Salih, halka da "Siz iyiyseniz ben de iyiyim" dedi. Kayıttaki sesin Salih'e ait olup olmadığı ise bilinmiyor.
yenişafak