Hazreti Peygamber ile ilgili sözleri ile büyük tepki çeken CHP'li Önder Sav, İzmir'de partilelere konuşurken Cuma Selası okununca mikrofonı bırakınca işler karıştı.

Ankara'nın Elmadağ ilçesinde hacca gitmek isteyen bir partiliyle ilgili sözleri nedeniyle eleştiri alan Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Sekreteri Önder Sav, bu sefer de ezan ile selayı karıştırdı.

İzmir'de Karabağlar Belediyesi hizmet binası açılışına katılan Sav, sela okununca konuşmasına ara verdi. Protokolde oturanlar, partililerden birinin "Sayın Genel Sekreterim bu ezan değil, ezana daha var" diye uyarıda bulununca Sav, bıraktığı mikrofonu tekrar aldı. Sav, "Ezana yetişiriz." diyerek konuşmasını sürdürdü. Konuşmasında AK Parti'yi eleştiren CHP Genel Sekreteri, 29 Mart yerel yeçimlerinde Karabağlar ilçesinde anketlere göre yüzde 12 AK Parti'nin gerisinde olmalarına rağmen yüzde 10 fark atarak seçimi kazandıklarını ifade etti.

İzmir'in yeni ilçelerinden Kabağlar Belediyesi hizmet binasına kavuştu. Açılış töreninde karmaşa yaşandı. Protokol ile konuşmaların yapıldığı kürsü arasını anonslara rağmen partililer boşaltmadı. Saat 11.00 olarak duyurulan açılış töreni Önder Sav'ın gelişiyle 11.30'da başladı. Açılış töreninin günün en sıcak saatlerine denk gelmesi sebebiyle katılımcılar gölgelik yer aradı. Törene getirilen ilköğretim çağındaki Karabağlar Spor Okulu öğrencileri, sıcak sebebiyle zor anlar yaşandı. Yetkililerin uyarılarına rağmen protokolde oturan partililer yerlerinden kalkmayınca milletvekilleri ve belediye başkanlarına oturmaları için uzun süre yer arandı. Bu sıkıntı, protokol tribününe getirilen ek sandalyelerle çözüldü.

Karabağlar Belediye Başkanı Sıtkı Kürüm, yaptığı konuşmada, "Başkanlığa aday olmak için Ankara'da Sayın Sav ile görüştüğümde bana 'ne yapacaksın adaylığı, AK Parti önde kazanma şansın yok' demişti. Yüzde 10 farkla seçimi kazandık." diye konuştu.

Önder Sav ise kürsüde açılış konuşmasını yaptığı sırada Cuma namazından bir saat önce okunan selayı ezan zannederek konuşmasına ara verdi. Protokolde oturanların uyarısı üzerine konuşmasına başlayan Sav, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın İzmir'i çok istemesine rağmen seçimi kazandıklarını belirterek, "'Lafla peynir gemisi yürümüyor, eyleme, icraata insanlar oylarını veriyor. Her ne kadar İzmir'i hafif dalga geçerek, hafif ötelemeye çalışarak, gavur İzmir nitelemesi yapılmışsa da İzmirli onlara efe İzmir cevabını verdi. 29 Mart 2009 seçimlerinde bu tür düşünenlere okkalı bir şamar indirdiler, eline koluna sağlık İzmir, çok da güzel yaptınız." dedi.

Türkiye'nin sıkıntılı bir dönemden geçtiğini anlatan Sav, siyasal iktidarı bilerek ya da bilmeyerek ABD'nin uyduluğuna kapıldığını ve IMF'nin kuyruğuna takılmak istendiğini iddia etti. Sav, hükümet, AB istiyor diye ülke çıkarlarına ters düşecek uygulamaları yaptığını savundu. Önden Sav, bugünün basında sansürün kaldırılışının 101. yıldönümü olduğunu, ancak örtülü bir sansür uygulandığını savundu. Önden Sav, bugün ayrıca Lozan Barış Antlaşması'nın 86. yıl dönümü olduğunu hatırlattı.

Ergenekon sokağında CHP olarak tutarlı bir politika izlediklerini belirten Sav, "Kırmızı çizgimizden dolayıdır ki İrtica İle Mücadele Eylem Planı yutturmacasının arkasına takılmadık, bizi darbelerin hamisi sayanlara, öyle göstermek isteyenlere sırtımızı dönerek yolumuza devam ettik." diye konuştu.

CHP'nin, Meclis'in zabıtlarına darbelere karşı olduğunu geçirtmiş tek parti olduğunu ifade eden Sav, şunları söyledi: "Bu kadar net konuşan bir partiye bunun yakıştırılması mümkün değildir. O genlerimizdeki duruşumuzdan, refleksimizden dolayı Ergenekon Sokağı'nda kurulan tuzaklara, tertiplere karşı da CHP dikilmiştir. Bugün CHP baştan itibaren bu duyarlılığını sergilemeseydi kim bilir daha nice aydınımız, yetişmiş insanımız Silivri'nin o karanlık odalarında çile dolduracaktı. Ben o gereksiz yere çile dolduranların Silivri zindanlarında ömürlerini tüketmeden çok kısa zamanda bağımsız yargının dirayetli eli ile dışarıya çıkacaklarını ümit ediyorum."

Önder Sav, Ceza Kanunu'nda yapılan değişiklikte CHP Grup Başkan vekilleri ve milletvekillerinin imzalarının bulunduğuna dair haberlerin gerçeği yansıtmadığını kaydetti. Sav, Anayasa Mahkemesi'ne götürdükleri Ceza Kanunu'nda hiçbir CHP milletvekili, grup başkan vekilinin imzasının bulunmadığını anlattı. Sav, "CHP Anayasa Mahkemesi'ne gidiyor diye şikayet ediyorlar. Arayasa Mahkemesi niçin var, Anayasa niçin var, siyasal iktidarın hukuk dışı gidişine dur demek, siyasal iktidarı hukukun üstünlüğü ilkesine çekmek için var. Nitekim dün Anayasa Mahkemesi'nin mayınlı arazilerle ilgili verdiği karar CHP'nin ne kadar haklı olduğunu, sayın Başbakan ve yandaşlarının da kadar haksız olduğunu ortaya koymuştur. Bu tür düşüncelere, bu tür yazılara, bu tür görüntülü basındaki söylemlere en güzel cevabı Mevlana vermiştir. Mevlana o eskimeyen kalıcı dörtlüğünde aynen söyle diyor: Cehalet insanı çirkefleştirir. Her lafa söyleyecek sözüm var, ama önce lafa bakarım laf mı diye, sonra adama bakarım adam mı diye." diye konuştu

SAV'IN HACCA GİTMEK İSTEYEN PARTİLİYLE DİYALOĞU

Ankara'nın Elmadağ ilçesine giden CHP Genel Sekreteri Önder Sav, hac ibadetini yapmak istediğini söyleyen Mustafa Ünal'la "Boş ver. Araplara para kaptırma." demişti. Ünal, hacca gitme ısrarını "Niye? Yaşım 80'e gidiyor. Bir ayağım çukurda." diye sürdürünce Sav, "Bakarsın orda Muhammed bırakmaz seni. Buraya göndermez." diyerek Müslümanları inciten açıklamalarda bulunmuştu.

(CİHAN)