Aydın"da 2008 yılında slaj makinesini kollarını kaptıran ve iki kolu olmadan iki yıldır hayatını devam ettirmeye çalışan Cihan Topal"a yaklaşık 100 gün önce kendisine nakledilen kollarını kullanmaya başladı. Şuanda birçok ihtiyacını kendisi giderebilen Cihan Topal, kendini yaşama bağlayan kızıyla el ele sokaklarda ve parklarda gezmenin tadını çıkarıyor. 2008 yılında geçirdiği iş kazasından bu yana yaşadığı süreci anlatan Cihan Topal, nakilden sonra adeta yeniden dünyaya geldiğini söyledi.
Akdeniz Üniversitesi Hastanesi Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi - Estetik Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Ömer Özkan ve ekibi tarafından Türkiye"de ilk kez yapılan bir ameliyatla, trafik kazasında hayatını kaybeden 23 yaşındaki Fatih Demir"in kolları, kesilen kollarına takılan Cihan Topal, şimdi 3 yaşındaki kızı Necile ile el ele parklarda gezip yeni kollarına kavuşmanın sevincini yaşıyor. Ameliyattan sonra kızı için evin içine kurduğu salıncakta kızını sallayan Cihan Topal, tedavilerden arda kalan zamanını kızıyla şakalaşıp oyunlar oynayarak geçiriyor.
Suyunu hiç kimseye muhtaç olmadan kendisi içebilen Topal ameliyatın ardından vücudun nakil yapılan kolları kabul ettiğini tırnaklarının uzadığını ve nakil kolun kendi kolunun rengini almaya başladığını belirterek, her şeyin güzel gittiğini ve ileride daha da güzel olacağına inanıyor.
GAZETE HABERİ ÜMİTLERİ YEŞERTTİ
Tarlada çalışırken slaj makinesini kollarını kaptırdığı günden buyana yaşadıklarını anlatan Cihan Topal, “2008 yılında geçirdiğim bir iş kazası sonucu iki kolumu slaj makinesine kaptırdım. Uzun bir tedavinin ardından normal yaşantıma geri döndüm. Bu durumda hiçbir zaman hayata küsmedim. Bunda eşimin ve kızımın çok büyük emeği var. Kızım Necile, beni hayatta tutan nedenim. Hep onu düşünüp yaşamam gerektiğini kendi kendime telkin ettim, ayakta durmayı becerdim Bir gün kahvehanede gazete okuyordum. Okurken bir baktım "Almanya"da çift kol" nakli diye bir haber. Kendi kedime düşündüm dedim ki "Bugün Almanya"da olan yarın Türkiye"de olacak". Buradan yola çıkarak hemen ertesi gün direk Aydın Devlet Hastanesine gittim. Organ nakil doktoru Mehmet Nuri Oğan"a giderek çift kol nakli için kayıt yaptırmaya geldiğimi söyledim. Doktor "hasta kim" dedi ben de kendim olduğunu söyledim. Doktorda böyle bir konun toplantıda geçtiğini söyleyerek konuyu araştırmaya başladık” dedi.
BEKLENEN TELEFON 25 EYLÜLDE GELDİ
Doktor Mehmet Nuri Ogan"ın destekleriyle konuyu araştırırken Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesinde görevli Doç. Dr. Ömer Özkan kendisinin vaka beklediğini bildirmesi üzerine doktorla görüşmek üzere Antalya"ya gittiklerini anlatan Cihan Topal, “Doktorumla yaptığımız görüşmelerin ardından İki yıl bu konuda uğraştık. Bu süreçte yasal engellerle birlikte bir takım engeller vardı. Öncelikle bunları aştık. 25 Eylül günü bir telefon geldi. Dediler ki, "Cihan kol nakli için gelişme var. Hazır ol hemen seni çağırabiliriz" ve aynı günün akşamına yeni bir telefon daha geldi. O telefonda 2 yıldır beklediğim müjde geldi. Telefondaki kişi, “Cihan Aydın Devlet Hastanesine gel" dedi. Hastaneye vardığımda her şey hazırdı. Bana takılacak kolları taşıyan ambulansa bindim. Eskort eşliğinde ambulansla Akdeniz Üniversitesi Hastanesine dört saatte ulaştık. Yolda giderken bana nakil yapılacak kolların bulunduğu kutuyu izledim gittim. O anlarda çok garip duygular yaşadım. Ve neticesinde 25 Eylül gecesi 22 30"da operasyona başlandı. Ve 7 saatte ameliyat tamamlandı” diye konuştu.
Ameliyattan sonra doktorların ve ekibinin kendisiyle çok yakından ilgilendiğini bugünkü durumuna bu titiz çalışmalar sayesinde geldiklerini kaydeden Topal, “Allah"ıma çok şükür bugün ameliyat olalı 100 günü geçti. Bu yüz günde çok titiz davrandık. Çünkü bu 100 gün bizim için çok önemliydi. Şimdi bu 100 günü aştık. Ve her şey çok güzel gidiyor. Allah"a ne kadar dua etsem azdır. Çok şükür çocuğumun saçını dokunmak bile çok güzel bir şey. Bunları yaşayan bilir. Eşimin elini tutmak bile çok güzel. Bunları da geçtim zaruri ihtiyaçlarınızı göremiyorsunuz. Kendi suyunuzu içemiyorsunuz. Hiçbir yerinizi kaşıyamıyorsunuz. Şimdi başınızı kaşımak ne kadar basit bir şey değimi? Fakat kol olmadığı zaman başınızı kaşımam imkansız” diyerek yaşadığı mutluluğunu dile getirdi.
AMELİYATTAN İKİ KOLLU ÇIKINCA BENİM İÇİN HER ŞEY YENİDEN BAŞLADI
2 sene kolları olmadan hayatını sürdüren Cihan Topal en büyük sorunun başkalarına muhtaç olarak yaşamak olduğunu ifade ederek, “İki yıl boyunca iki kolum olmadan hayatımı sürdürdüm. Bu süre zarfında yine birçok ihtiyacımı kendim gidermeye çalıştım. Tabi zaman zaman ihtiyaçlarımı gideremediğim dönemlerde sıkıntılar yaşadım. Şimdi artık kollarım var. Bu sevinç anlatılmaz. Hele bir de kollarımı parmaklarımı böyle kullanmaya başlayınca benim için her şey yeniden başladı. Şimdi birçok şeyi kendim yapabiliyorum. Fakat bir yıl sonrasında bütün ihtiyaçlarımı kendim görebileceğim” dedi.
AİLE BİZE YENİDEN CAN VERDİ
Bugünlere kendilerini yaşatanları şükran borçlu olduklarını kaydeden Cihan Topla"ın eşi Fatma Topal, “Eşime kolları bağışlanan Fatih Demir"in ailesine ne kadar teşekkür etsek azdır. O"nun ailesi anne-babası bizim de ailemiz ve anne-babamız oldu. Eşime adeta yeniden hayat veren Fatih Demir"in ailesine sonsuz teşekkür ediyoruz” dedi.
DEDİ KODULARDAN RAHATSIZLAR
Kol nakli yaptırdıktan sonra medyanın ilgisi nedeniyle çevresindeki insanların kendisine farklı bakmaya başladığını be durumdan rahatsızlık duyduklarını ifade eden Topla Ailesi, “Şimdi bizi gören "kanallardan, gazetecilerden ne kadar para alıyorsunuz" diye soruyorlar. Sanıyorlar ki röportajları parayla veriyoruz. Bu durumdan çok rahatsızız. Çevremdekilerin sağlığımızı soracaklarına böyle düşünmeleri beni çok rahatsız ediyor” diyerek çevredekilerin bu şekilde düşünmesine üzüldüklerini söylediler.