Tesis başta Nabucco olmak üzere yeni projelere ve pazarlara ihracat hedefliyor...

Türkiye'nin önemli çelik boru üreticilerinden Özbal Çelik Boru, üçüncü fabrikasını Mersin-Tarsus Organize Sanayi Bölgesi'de dün açtı. Sanayi Bakanı Nihat Ergün'ün de katıldığı törende verilen bilgiye göre, 20 milyon dolarlık tesisle şirketin yıllık kapasitesi 75 bin tondan 150 bin tona, çalışan sayısı da 200'den 400'e çıktı. Geçen 90 milyon TL ciro elde eden şirket, bu rakamı da kademeli olarak ikiye katlayacak.

Şirket, üretiminin yüzde 60'ını da ihraç ediyor. Portekiz'den Japonya'ya, Azerbaycan'dan Mısır'a 26 ülkeye ihracat yapan Özbal, yeni yatırımıyla, Türkiye'de yeterlilik alan 6 firmadan biri olarak özellikle Nabucco projesine boru vermeyi planlıyor.

HES'ler büyük pazar

Özbal Çelik Boru Yönetim Kurulu Üyesi Bilgehan Öztüre, yatırımın sadece Nabucco'ya yönelik olmadığını söyledi. Öztüre, "Bu sektörün önü çok açık. Örneğin Avrupa'nın altyapısı 100 yılı doldurdu, yenilenmesi gerekiyor. Afrika'da altyapı yeni kuruluyor. Türkiye'de ise projeler artıyor. İstanbul'un su projeleri, Botaş'ın ihtiyaçları, HES yatırımları" dedi. Öztüre, Japonya'da felaketin ise sektörü iki yönlü etkileyeceğini söyledi. Önemli üreticilerinden biri olan Japonya'nın pazarda ne süreli bir boşluk oluşturacağına dikkat edilmesini isteyen Öztüre, ayrıca yıkılan yerlerden çıkacak 56 milyon ton hurda demirin de hammadde fiyatlarını etkileyeceğini belirtti.

Yıldız Entegreden 300 milyon euro

Dünyanın en büyük MDF üreticilerinden Yıldız Entegre, 2011'e girdi. Mer- i sin-Tarsus OSB'nin 100 milyon euroluk yeni MDF yatırımmın temelini dün atan şirket bu tesisi Nisan 2012'de tamamlayacak. Tesiste
direkt 400 kişi, dolaylı olarak da bin 600 kişiye istihdam sağlayan şirket yeni yatınmlarına da devam edecek.

Önümüzde günlerde Manisa'da yeni bir yonga levha tesisinin temelini atacak olan şirket, ayrıca Mudurnu'da
sunta tesisi inşa edecek. Yatırıma ile ilgili bilgi veren Yönetim Kurulu Başkanı Hakkı Yıldız "Tamamladığımız bir satın almayla birlikte bu yılki yatırımlarımız 300 milyon euroyu bulacak. Mersin yatırımımız özellikle Ortadoğu pazarını hedefliyor" dedi.

bugün