Kuşadası Genç Oluşum Derneği tarafından hazırlanan ve Avrupa Birliği (AB) tarafından kabul edilen "Öteki Tarafların Müziği" isimli uluslararası gençlik projesi kapsamında, Almanya ve Bulgaristan'dan müzik grupları Kuşadası'na geldi.
Kuşadası Genç Oluşum Derneği'nin hazırladığı ve AB Eğitim ve Gençlik Programları çerçevesinde düzenlenen ve Ulusal Ajans tarafından kabul edilen "Öteki Tarafların Müziği" (Music of Other Sides) projesi hayata geçirildi. Proje kapsamında Almanya'nın Stutgart şehrinden Jugendhaus Munderkingen ve Bulgaristan'ın Svilengard şehrinden İzida Yunak isimli müzik grupları Kuşadası'na geldi. Bir hafta süreyle Kuşadası'nda kalan Alman ve Bulgar müzik grupları Kuşadası Genç Oluşum Derneği üyeleri tarafından ağırlanırken, proje kapsamında bir dizi etkinlik gerçekleştirildi.
Alman ve Bulgar müzik grupları, proje kapsamında şehir turuna katıldı, çeşitli ziyaretler yaptı, Efes Antik Kenti ile Meryemana Evi'ne ziyarette bulunuldu. Daha sonra Kuşadası Belediyesi İbramaki Sanat Galerisi'nde yerel halk sanatçıları ile bir araya gelinip, söyleşi yapıldı, yerel mutfak ile yerel halk müziği ve folkloru tanıtan atölye çalışmaları gerçekleştirildi. Efelik ve Zeybeklik isimli sunum düzenlenirken, yabancı konuklar kendi ülkelerinin müziğini anlattı ve Kuşadası'nın eski evlerinin tanıtımı
yapıldı. Alman ve Bulgar gruplar, Kuşadası'nda gerçekleştirilen 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı kapsamındaki tüm etkinlikleri izledi.
Kuşadası Genç Oluşum Derneği Başkanı Ali Anıl Alkış, AB tarafından kabul edilen projenin başarıyla hayata geçirildiğini söyledi. Etkinliğe Almanya ile Bulgaristan'dan gelen müzik gruplarının katıldığını kaydeden Alkış, "Öte tarafların Müziği" projesiyle, kültürel mirasın önemli domino taşlarından olan yerel halk müziklerinin canlandırılması, genç nesillere görsel ve işitsel olarak aktarılarak yaygınlaştırılmasını amaçladıklarını belirtti.
Projeyi, Türk ve Avrupalı gençler arasında çok kültürlü diyalog ve işbirliği için önemli adım olarak nitelendirilen Alkış, "Kuşadası'nın yerel halk müziğine yönelik yerelde sürdürülebilir bir farkındalık yaratmayı amaçlayan projemiz, Almanya ve Bulgaristan'dan gelen 6'şar kişilik proje ortaklarımızın katılımıyla yapıldı. Projemizle kültürel mirasın önemli parçası yerel halk müziklerinin canlandırılması ve genç nesillere görsel ve işitsel olarak aktarılarak yaygınlaştırılmasını amaçladık" dedi.