İran ve '5 artı 1' ülkeleri arasında yapılması beklenen müzakerelerin içeriği, yeri ve zamanının henüz belli olmadığı bildirildi.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ramin Mihmanperest, haftalık olağan basın toplantısında, BM Güvenlik Konseyi'nin daimi üyeleri ve Almanya'dan oluşan '5 artı 1' ülkeleriyle yürütülen görüşmeler hakkında bilgi verdi.

Her iki tarafın müzakerelere hazır olduğunu ilan ettiklerini belirten Mihmanperest, ''Müzakerelerin içeriği, yeri ve zamanına ilişkin ayrıntılar üzerinde henüz bir karara varılmış değil'' dedi.

Viyana Gurubu (ABD, Rusya, Fransa ve UAEK) ile Tahran Bildirisi temelinde yakıt takasına hazır olduklarını da anlatan Mihmanperest, takas ve '5 artı 1' ile müzakerelerin farklı konular olduğunu kaydetti.

Mihmanperest, '5 artı 1' ile müzakerelerde tüm ülkelerin barışçıl nükleer enerji elde etme haklarının korunması ile nükleer silahların yayılmasının önlenmesi ve imhası konularının ele alınabileceğini söyledi.

İranlı sözcü, müzakerelerde Nükleer Silahların Yayılmasının Önlenmesi Anlaşması (NPT) ile Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (UAEK) ilke ve yasalarının esas alınacağını ifade etti.

Tahran yönetimi, '5 artı 1'den İsrail'in nükleer silahları konusundaki görüşlerini açıklamalarını müzakere için ön şart olarak ileri sürmüştü.

AB Dışişleri Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton, İran'ın 10 Kasımdan itibaren müzakerelere hazır olduğunu açıklamıştı.

Taraflar arasında 1 Ekim 2009'da Cenevre'deki son müzakereden de sonuç alınamamıştı.

A.A.