Ankete göre, "Annan planı yeniden referanduma sunulursa oyunuz ne olur" sorusuna halkın yüzde 30,1'i "evet", yüzde 45,1'i "hayır" yanıtı verirken, yüzde 20,9'u "kararsız" olduğunu bildirdi.

24 Nisan 2004'te yapılan Annan planı referandumunda, Kıbrıs Türk halkının yüzde 65'i plana "evet" demişti.

KADEM araştırma şirketinin, Kıbrıs gazetesi için ekimde KKTC genelinde 1114 kişiyle yaptığı "sosyal, ekonomik ve siyasi eğilimler araştırmasının" anket sonuçları bu gazetede yayımlandı.

Anket sonuçlarına göre, Kıbrıs Türk halkın çoğunluğu çözüm olacağına inanmıyor. Ancak çözümden umutsuz olanların oranı ocak ayına göre düşerken, aynı dönemde çözüm olacağına inananların oranında atış gözlendi.

Ankete katılanların yüzde 63'ü, KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat ile Kıbrıs Rum yönetimi lideri Dimitris Hristofyas arasında sürdürülen ve Kıbrıs sorununun çözümünü amaçlayan müzakerelerin başarıyla sonuçlanacağına inanmıyor.

"Umutsuzların" oranı Ocak 2009'da yüzde 74,5'ken, geçen ekim ayında yüzde 63'e geriledi. Çözüm olacağına inananların oranı ise Ocak 2009'da yüzde 22,3'ken, ekimde yüzde 33,4'e yükseldi.

Kamuoyu araştırmasının sonuçlarına göre, Kıbrıs Türk halkının yüzde 77,9'u tamamen ayrı iki bağımsız devlet istiyor; halkın yüzde 4'ü mevcut durumun devamına karşı; Türkiye ile entegrasyona yüzde 48,5'i "hayır" diyor, yüzde 42,6'sı destek veriyor.

Ankette, merkezi yapısı zayıf konfederasyona yüzde 75,1 "hayır", merkezi yapısı güçlü federasyona ise yüzde 50,4 oranında "olabilir" deniliyor./vatan