Yaprak Dökümü”nün sezon finalinde neler olacak?

“Yaprak Dökümü” dizisinin insafsız, intikamcı gelini Ferhunde"yi oynayan Deniz Çakır, “Kötü kadın” olarak anılmayı dert etmiyor kendine... Tam aksine inandırıcı oynadığı için çok mutlu olduğunu söylüyor... Dizide oynadığı Ferhunde"nin kartları en açık oynayan kadın olduğunu söyleyen Çakır, “Kızlar çok mu iyi, Ferhunde"yi taşlıyoruz” diyor... Çakır, önümüzdeki sezonun finalinde Ferhunde"nin mutluluğu yakalayacağını anlatıyor
“Yaprak Dökümü”nde oynadığınız Ferhunde karakterinin bu kadar ön plana çıkacağını tahmin ediyor muydunuz?
Ferhunde"nin bu kadar fenomen bir karakter olacağını düşünmüyordum. Ferhunde"ye ilk zamanlar kötü kadın olarak bakıyorlardı ama artık çok boyutlu bakabiliyorlar. “Kötü kadın” diye baksalar bile pozitif düşünmek gerekiyor. Demek ki inandırmışım onları. Senaristler çok boyutlu yazıyorlar. Ben de elimden geldiğince çok boyutlu oynamaya çalışıyorum.

Dizi adeta Dallas"a döndü. Kim iyi, kim kötü karışmış durumda.
Aynen öyle. Diziye baktığınızda kim iyi ki. Ferhunde"ye kötü diyorsanız kızlara ne diyeceksiniz. Kızların hata yapmaları için daha az lüksleri var. Ferhunde"nin zorluklar çektiği bir geçmişi var. Yetiştirme yurtlarında büyümüş. Ama kızlara baktığınızda annesi, babası, düzgün bir yaşamları ve çocuklukları var. Bu kadar hata yapma şansları var mı ki, Ferhunde"yi bu kadar taşlıyoruz. Oynadığımız rolleri sevmek zorunda değiliz ama sahiplenmek zorundayız. Ferhunde hayatı çok basit kazanmamış. O yüzden tırnakları dışarıda yaşıyor. Seyircinin haksızlık ettiğini düşünüyorum Ferhunde"ye.

Ferhunde"yi oynarken "bu kadar da olmaz" dediğiniz zamanlar oluyor mu?
Elbette ki zaman zaman oluyor ama nedenleri, çocukluğu, geçmişi ortaya çıktıkça kendimce nedenler buluyorum. Ben de zaman zaman Ferhunde"ye kızıyorum. Bir taraftan haklı yanını bulmalıyım ki, layığıyla oynayayım.

Yeni sezonda tekrar oynayacaksınız. Sıkılmadınız mı Ferhunde"den?
Yeni sezonda 13 bölüm oynayacağız ve ocak ayında ekrana veda edeceğiz. Uzun süre aynı rolü oynamak aslında çok büyük bir dezavantaj. Sıkılırız biz ayrı rolü oynamaktan fakat çok derinlikli yazıyorlar.

Gelen sinema filmlerindeki roller kötü kadın mı?
Çok şaşırtıcı ama Ferhunde"ye benzer roller hiç gelmedi. Çıta çok yükseldiği için işim daha zorlaştı.

Dizide Mithat Bey size evlenme teklif etti. Teklifi kabul edip sonunda mutluluğu yakalayacak mı Ferhunde?
Sezon finali çok acayip olacak. İnsanları inanılmaz merakta bırakacağız. Ferhunde her şeyi yapabilir. Onu oralara götüren bir şeyler var. Ben bu aralar Ferhunde"den çok etkileniyorum. Ferhunde en sonunda mutluluğu yakalayacak.

Dizideki kıyafetlerinizi siz mi seçiyorsunuz. Beğenmeyenler çoğunlukta kıyafetlerinizi?
Kostüm ekibimiz var ama ben saçıma, makyajıma ve kostümüme çok müdahale ederim. Ferhunde"nin bir tarzı var, biraz kokoş olması gerekiyor. Ben o kokoşluğu çok alaturka yaptırmamaya çalışıyorum. Ferhunde avam bir kadın değil. Biraz süslü olması gerekiyor. Ben makyajın oyunculukta ifadeyi öldürdüğüne ve ifadenin önüne geçeceğine inanıyorum. Ferhunde biraz süslü mecburen öyle giyinip makyaj yapıyorum.

Siz gerçek hayatta o kadar süslü giyinmeyi seviyor musunuz?
Diziye başlamadan önce elbise giymeyi severdim. Üç senedir o kadar çok elbise giydim ki, normal hayatta artık giymiyorum diyebilirim. Daha çok spor giyiniyorum. Bir de ben topuklu ayakkabı giymiş bir insan değilim. Ferhunde"de başlangıçta yürürken çok zorlanıyordum. Onun sayesinde topuklu ayakkabı giymeyi öğrendim.

Ekranda tüm kadın oyuncular güzel, tüm erkek oyuncular yakışıklı. Yaptığınız işte görsellik bu kadar önemli mi sizce?
Maalesef birçok dizide herkes çok güzel. Böyle bir dünya yok ki. Çocuktan, hizmetçiye herkes çok güzel. Bence güzellik oyunculuk için dezavantaj. Ben kendimi çok güzel bulmam ama oyunculuk için biraz daha çirkin olmak isterdim. Elin yüzün düzgünse yelpazen sınırlandırılıyor. Ortalama güzellikte olan daha idealdir.

Çirkin ve kilolu bir kadını oynamanız için teklif gelirse kabul eder misiniz?
Bizdeki yönetmenler olanıyla yetiniyorlar. Şişman ve çirkin bir kadın gerekiyorsa onu buluyorlar. İnandığı oyuncuya sen bunu oyna demiyorlar. Öyle bir teklif gelse keşke. O kadar heyecanlansam da 20 değil, 40 kilo alsam.

Spor yapıyor musunuz?
Evet yapıyorum. Spor hayatımda olunca kendimi çok dinamik ve zihinsel olarak rahat hissediyorum. Aptal saptal şeylere takılmıyorum. Zihnimin işleyişi değişiyor.

50"li yıllarda yaşamak varmış
Oyunculuk dışında fotoğraf çektiğinizi de duyduk.
Fotoğraf bana çok nostaljik geliyor. Benim eskiye bir tutkunluğum vardır. Ben doğmadan önceki zamana. Nesil olarak da beni nostaljik bulurlar. Neslimin insanı değilim. İçinde insan ve ifade barındıran fotoğraflar çekmekten keyif alıyorum. Mesuda Eraslan yönetmenimiz "Kadrajın çok iyi bunun üstüne git" dedi. Bu beni cesaretlendi ve Serdar Güzel adlı bir arkadaşımla birlikte “Rabarba” isimli bir proje üstünde çalışmaya başladık.

“Rabarba” projesinin içeriği nedir. Neleri çekiyorsunuz?
Seslendirme sanatçılarının dublaj anındaki mimiklerini, ifadelerini portreliyoruz. Bildiğimiz seslerin hangi yüze ait olduğunu bilmiyoruz. Seslerle yüzleri birleştirmek istedik. Şu anda 65 kişiyi çektik bir o kadar daha var. Seneye eylül gibi sergimizi açacağız. Bazı oyuncular sadece oynuyorlar ve başkaları onları seslendiriyor. Bunlar kendilerine oyuncu diyorlar inanılmaz bir durum. Kendisini seslendirmeyen bir insanın oyunculukla ilgili cümleler kurması çok gülünç geliyor bana.

Hangi dönemde yaşamak isterdiniz?

1950"ler Türkiyesini yaşamayı çok isterdim mesela. 1980 sonrası gençlik her şeyin üstüne gelmiş. Hazıra konmaya alışmış bir nesil benim neslim. Yokun, hayırın ne olduğunu bilmiyor benim neslim. Yok diye bir şey var oysa ki. Mücadele veren bir nesil değiliz. Ben savaşlar döneminde o mücadeleleri vermek isterdim.

“40” adlı filmde oynadınız. Nasıl bir karakterle seyirci karşısında olacaksınız?
Bir hemşireyi oynadım. Benimle benzerlikleri olan bir karakter. En son numaralara takmış kafayı. Hayatın sırlarının sayılarla çözüldüğüne inanan saplantılı bir karakter.