Dış Ticaret Müsteşarı Ahmet Yakıcı, Brezilya"dan değeri 50 milyon TL"yi aşan 35 bin ton şekerin iç piyasaya sürülmeye başlandığı iddialarının gerçeği yansıtmadığını belirterek, bahsi geçen 35 bin ton şekerin bölgeye girişinin fiziki olarak mümkün olmayacağına dikkat çekti.

Dış Ticaret Müsteşarı Ahmet Yakıcı"nın yaptığı yazılı açıklamada, dün bir gazetede yer alan “Gıdada 50 milyon TL"lik "Brezilya şekeri" kavgası” başlıklı haberde “Türkiye"deki fiyatlara oranla üç kat daha ucuz olan Brezilya şekerinin önce Mersin Serbest Bölge"sine transit ticaret bahanesiyle getirildiği, sahte evraklar ile değeri 50 milyon TL"yi aşan 35 bin ton şekerin iç piyasaya sürülmeye başlandığı” ifade edildiğini anımsattı. Yakıcı, 2010 yılında Türkiye"den alınmak suretiyle bölgeye sadece 347 ton şeker girişi yapıldığını belirterek, “Halen stoklarda 4.5 ton şeker bulunmakta olup, bu faaliyet içerisinde Brezilya şekerinin giriş veya çıkışı söz konusu olmamıştır” dedi.

Yakıcı, bölge limanının draftının 9,5 metre olduğunu, sadece 12 bin grt."luk gemilerin yanaşabildiğini kaydederek, “Haberde bahsi geçen miktarda şekerin bölgeye 3 gemi ile getirilmesi ve bölgenin yaklaşık 5"te 1"i büyüklüğünde 105 bin metreküplük bir kapalı alanda depolanması gerekeceğinden, nakliyesi için ise ortalama 2 bin adet kamyon veya bin adet tıra ihtiyaç bulunacağından, iddia edilen işlemlerin gerçekleşmesi fiziki olarak da mümkün değildir” ifadelerini kullandı. Diğer yandan, şekerin Türkiye"ye kaçak olarak girişinin önlenmesini teminen, ilgili kurumlarca her türlü tedbirin alındığını vurgulayan Yakıcı, “Söz konusu haberde gündeme getirilen iddiaların gerçeği yansıtmadığı anlaşılmaktadır. Sektördeki aktörlerin mesnetsiz iddialarla kurumların zedelenmesine yol açmasını kamuoyunun takdirlerine bırakıyoruz” dedi.

-YÜZDE 135 GÜMRÜK VERGİSİ UYGULANIYOR-

Yakıcı, yürürlükteki İthalat Rejimi Kararı çerçevesinde şeker ithalatında, Dünya Ticaret Örgütü pazara giriş tarife taahhüdünün seviyesi olan yüzde 135 oranında gümrük vergisi uygulandığını kaydetti. Yakıcı, söz konusu ürün Tarım ve Köyişleri Bakanlığı"nın kontrolüne tabi olduğunu, 2010 yılında gıda amaçlı şeker ithalatı için düzenlenmiş bir kontrol belgesi bulunmadığını belirterek, “Bahse konu ürüne ilişkin ithalat istatistiklerinin incelenmesinden,

2007 yılında 4 bin 188 ton, 2008 yılında 4 bin 342 ton, 2009 yılında 4 bin 395 ton, 2010 yılının ilk sekiz aylık döneminde ise 2 bin 710 ton şeker ithalatı yapıldığı,

Söz konusu ithalatın tamamına yakınını kristal şeker ithalatının oluşturduğu,

Kristal şeker ithalatının tamamının ilaç ve kimya sanayiinde faaliyet gösteren firmalar tarafından ilaç imalatında kullanılmak üzere gerçekleştirildiği tespit edilmiştir” ifadelerini kullandı.
Yakıcı, “Serbest bölgeye şeker giriş veya çıkışına; kumanyacılık faaliyeti dışında, üretim ruhsatı bulunan firmaların üreteceği ürünlerin mütemmim cüzi olması ve hiçbir şekilde ticaretinin yapılmaması veya ICRS (International Committe Of The Red Cross) kapsamında bölge kullanıcısı olup da alım satım ruhsatı kapsamında ihale alan firmaların ihale sözleşmesinde belirtilen miktarla sınırlı olmak kaydıyla, ilgili Gümrük İdaresinin de gözetiminde izin verilmektedir” ifadelerini kullandı.