Gelirlerinin büyük bölümünü müşterilerinin işlemlerinden elde eden bankalar, onlarca mahkeme kararına rağmen aynı uygulamalara devam ediyor. Kredi kartı aidatı başta olmak üzere; hesap işletim ücreti, ATM ücreti, KKDF artırımı, konut kredisinde ipotek parası gibi birçok konu gerek yerel mahkemeler, gerekse Yargıtay tarafından hukuka aykırı bulundu. Yargıtay'ın içtihatlarına rağmen bu kararlar sadece davayı açan tüketiciler için uygulanırken, kredi kartı aidatı, hesap işletim ücreti gibi paralar alınmaya devam ediyor. Tüketici şikayetlerinde mahkemelerde ilk sırayı alan bankaların yaptığı haksızlıklara örneklerin ardı arkası kesilmiyor.

BANKALAR POLİS GÖNDERDİ
2007'de Diyarbakır'da Fırat Üger, kredi kartı faizine itiraz edip dava açtı ve mahkemece haklı bulundu. Yine 2010'da Adanalı esnaf Salih Öztürk, kendisinden habersiz çıkarılan kredi kartına 36 bin TL borcu olduğunu öğrendi. Tüketici mahkemesi esnaf lehine karar verdi. Birçok vatandaş da kredi kartı aidatlarını yine aynı yöntemlerle yargıya götürerek geri aldı. Son olarak da Kahramanmaraş'ta bankanın ipotek yazısı için ücret talep etmesine yargı engeli geldi. Tüketiciler Birliği Başkanı Nazım Kaya, "Bankalar şimdiye kadar birçok tüketiciyi evinden polis zoruyla aldı. Hukuk tanımadı. Bankaların yanlış uygulamaları ile kimi vatandaşlarımız ekmek paralarını bile bankalara verdi" dedi.

HAKSIZ KAZANCIN 121 FARKLI YOLU
Bankalar için 121 kalem şikayet geldiğini belirten Nazım Kaya, bazılarını şöyle sıraladı: "Kredi kartı aidatları, hesap işletim ücretleri, ipotek sekki, kredi dosya masrafı, KKDF artışları ve ATM'lerde alınan fiş ücretleri."

YARGITAY KARARLARI ÇIKTI
-16 Mayıs 2007 Diyarbakır Tüketici Hakem Heyeti: Gecikme faizi hesap kesim tarihinden itibaren başlayamaz.
-19 Haziran 2007 Yargıtay 13. Hukuk Dairesi (Balıkesir): Kart ücreti alınamaz.
-21 Temmuz 2008 Yargıtay 13. Hukuk Dairesi (Zonguldak): Banka kart ücreti isteyemez.
-1 Ağustos 2008 Tüketicinin Korunması Genel Müdürlüğü: Kredi kartı ücreti alınamaz.
-13 Ekim 2009 Darıca Hakem Heyeti: Kredi kartı aidatı alınamaz.
-4 Kasım 2009 Ankara Hakem Heyeti: Hesap işletim ücreti haksızdır.
-11 Kasım 2010 Adana Tüketici Mahkemesi: Habersiz çıkarılan kart ve borcundan vatandaş sorumlu değildir.
-13 Ocak 2011 Muratpaşa Hakem Heyeti: Banka hesap işletim ücreti alamaz.
-23 Şubat 2011 K. Maraş Hakem Heyeti: KKDF artışı haksızdır.
-14 Mart 2011 Isparta Hakem Heyeti: Konut kredisi dosya masrafı alınamaz.
-30 Mart 2011 K. Maraş Asliye Hukuk: Ev ipotek bedeli alınamaz