Geçen cumartesi(5 Eylül) partisinin Efeler İlçe Kongresinde AK Parti milletvekili Mustafa Savaş’ın dile getirdiği BŞB Başkanını ziyaret isteği ve Özlem Çerçioğlu’nun da karşılığında sadece Mustafa Savaş’ı değil diğer milletvekillerini de daveti Aydın gündeminde birinci sıraya oturdu.

Normal olan AK Partili bir milletvekilinin seçim bölgesinin CHP’li büyükşehir belediye başkanını ziyaretidir.

Yadırganacak olansa bu ziyarete diplomatik ilişkileri kesik iki ülke başkanının buluşması muamelesi yapılmasıdır.

Bu da Aydın’da siyasetin sorun çözme aracı olmaktan çıktığı kişisel hırsların esiri olduğuna açık bir göstergedir.

Gerçek ise partileri farklı da olsa bir milletvekilinin, belediye başkanının ihtiyaç halinde bölge halkının yararına bir sorunun çözümünde partileri farklı siyasetçilerle yumruğu bir araya vurabilmeleridir.

Bu da kurala uymakla mümkün olur.

Kural ise sorunu çözmekle sorumlu belediye başkanı ya da milletvekilinin olayı propaganda aracı yapmaması hatta yeri geldiğinde yardımı olanların hakkını teşekkürle teslim etmesidir.

Bu güvenliğin şart olduğu bir centilmenlik kuralıdır.

Fakat örneğini bu güne kadar yaşamadığımız Mustafa Savaş - Özlem Çerçioğlu ikilisinin karşılıklı bu iyi niyet gösterisi akıllara bazı sorular da getirmedi değil.

En başta gelen soru da bu kapının aralanması bu güne kadar izlenen ve faturasını Aydın’ın ödediği gerilim siyasetine iki taraf da son mu vermek niyetinde?

İkincisi ise tarafların halkı oyalamak için zaman zaman gündem oluşturmaya yönelik başvurdukları bilindik bir siyaset oyalamacısı mı?

Üçüncüsü de yereldeki iki ezeli rakibin birbirlerini mindere çekme hamlesi mi?

Hepsi mümkün ama bizim dileğimiz Aydın’ı bu gün bitme noktasına getiren gerilim siyasetinin sonu olmasıdır.

Eğer niyet halis ise işe gündemi iş âlemi ile devlet arasındaki sorunların çözmek olan büyükşehir belediye başkanı, il müdürleri, rektör, meslek odaları, reel sektör temsilcileri, iktidar milletvekillerini bir araya getiren Vali’nin başkanlığında yapılacak bir toplantıyla başlamak gerekir.

Bu toplantının başka bir versiyonu da yine Vali’nin başkanlığında aynı katılımcılarla yapılacak gündemi ilin sorunları, çözüm önerileri olan ve kimin hangi sorunun çözümünde görev üstleneceği konusunun görüşüleceği toplantıdır.

Bir ilde böyle bir gelenek ihdas edilmemişse bunun dışa vurumu devlet hizmetinde kalite düşüklüğüdür.

Siz bakmayın Aydın’da olmadığına bu toplantılar çoğu ilde yapılmaktadır, Aydın’da birleşme kültürünün gelişmemesinin asıl nedeni de bu tür organizasyon eksiklikleridir.

Siyasetçinin bireysel hareketinin ve rekabet ediyor düşüncesiyle birbirini çelmelemesinin temel nedeni de budur.

Aslında yapılan iş engellemeden ziyade kendi elleriyle rakibe  güç kazandırmaktan başka bir şey değildir.

Özlem Çerçioğlu yapmakta zorlandığı her hizmette iktidar engelini bahane olarak ileri sürmekte ona da bu fırsatı bürokratlar ve AK Partili siyasetçiler altın tabak içinde ikram etmektedirler.   

Örneği de büyükşehrin Didim-Buharkent arası karayolu üzerine alt geçit yapma isteğine kendilerinin yapacağı gerekçesiyle Karayollarının olumsuz yanıtıdır.

Karayolları sözünde durmadı, iktidar cephesinden soran da olmadı, mağduriyetin yol açtığı parsayı BŞB Başkanı topladı, sonuçta halkın kısmetine de faturayı ödemek düştü.

Eğer bir yerde gerilim siyaseti yürürlükte ise bundan en fazla etkilenenin bürokrasi olduğu bir gerçektir.

2011 yılı içersinde Gençlik ve Spor Bakanlığı içinde Aydın’ın da olduğu yedi ile Yarı Olimpik Yüzme Havuzu yapma kararı almıştı.

Devrin Aydın Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü tesisi Pınarbaşı’ndaki eski yüzme havuzlarının bulunduğu alana yapma kararı almıştı.

Fakat o bölgeyi de içine alan Koruma Amaçlı İmar Planı Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Kurulundan çıkmadığı için Aydın Belediyesi gerekli izni verememişti.

Gençlik Hizmetleri ve Spor Müdürünün ilk etapta Aydın Belediyesi işbirliğiyle, mümkün olmadığı takdirde  Çeştepe, Tepecik ve Ovaeymir belediyelerinden biriyle sorunu çözmek varken konuyu AK Parti, Özlem Çerçioğlu çekişmesi haline getirmesi havuz yapımını çözümsüzlüğe mahkum etti.

Şükür ki, proje iptal edilmedi ve Nazilli’ye yapılmış oldu ki, tek tesellimiz de bu oldu.

Bir türlü tamamlanmayan Atatürk Kapalı Spor Salonu Tenis Kortu inşaatı İl Müdürünün Efeler Belediye Başkanını bir ziyaretiyle çözülebilecekken 5 yıl gecikmeli çözülmesine ne demeli? 

Örnekleri daha da çoğaltmak mümkün…

Ancak gerçek şu ki, bütün bunların temelinde yatan bürokrattaki siyasi korkulara dayalı çekingenlik ve diyalog eksikliğidir.

Sonuç olarak Mustafa Savaş’ın çıkışı ve Özlem Çerçioğlu’nun buna olumlu yanıtı insanlarda AK Parti, Özlem Çerçioğlu çekişmesinin son bulacağı ümidi uyandırdı.

Dileyelim ki, bu beklenti boşa çıkmasın… Zira kaybeden Aydın oluyor