Geçen haftaki köşe yazımızda çok farklı bir yöntem denemiştik. İlk defa bir köşe yazısına okurların interaktif olarak katılımını sağlandı. Böylece dijital teknolojiyi kullanarak okur kendi görüşleriyle köşe yazısını şekillendirmiş oldu.

AKP Aydın Milletvekili Metin Yavuz’un “Aydın'ın jeotermal sorunu yok” açıklaması ile ilgili olarak yazımı sizinle paylaştım ve yazının içerisinde belli yerlere anketler koyarak onları yanıtlamanızı istedim [1].

Yazı çok ilgi gördü. Birçok okurumuz anketleri doldurdu. Sonuçlar son derece ilginç.

“Aydın’ın jeotermallerle ilgili sorunu var mı yok mu?” sorusuna ilişkin ankete katılan okurlarımızın % 83’ü “sorun var” derken, % 17’si “sorun yok” şeklinde oy kullanmış.

akin1.jpg

 

“Metin Yavuz’un jeotermal tesislerin insan sağlığına, çevreye ve bitkilere zararı olmadığı görüşüne katılıyor musunuz?” sorusuna ilişkin ankete katılan okurlarımızın % 58’i “katılmıyorum” derken, % 42’si “katılıyorum” şeklinde oy kullanmış.

akin2.jpg

 

“Metin Yavuz’un jeotermal tesislerle ilgili olarak tepkilerini ifade eden kadınlar için “Kadınları ezberlettirmişler, vır vır vır konuşturuyorlar” şeklindeki açıklamasını doğru buluyor musunuz?” sorusuna ilişkin ankete katılan okurlarımızın %70’i “doğru bulmuyorum” derken, % 30’u “doğru buluyorum” şeklinde oy kullanmış.

akin3.jpg

 

“AKP Aydın Milletvekili Metin Yavuz’un jeotermal tesislerin doğaya verdiği zararların tespitinin yerel yönetimler tarafından yapılması gerektiği görüşüne katılıyor musunuz?” sorusuna ilişkin ankete katılan okurlarımızın %51’i “katılmıyorum” derken, %49’u “katılıyorum” şeklinde oy kullanmış.

akin4.jpg

 

Anket sonuçlarının yorumunu okurlarımıza bırakıyorum. Bundan sonra da anket uygulamasını köşe yazılarıyla birlikte yapmaya devam edeceğiz.

AKP Milletvekili Mustafa Savaş 31.03.2019 tarihindeki yerel seçimlerden sonra JES hakkında bir açıklamasını duymadım. Bu konudaki son açıklamasını 31.03.2019 yerel seçimlerinden önce yapmıştı.

Bugüne kadar, AKP milletvekilleri, bakanları, atadığı Aydın valileri, ilgili bürokratları JES’lerin Aydına herhangi bir zararının olduğunu kabul etmediler. Bu konuda iddiaları külliyen reddettiler. Mustafa Savaş da, 2019 seçim sürecinden önce, milletvekili iken bu iddiaları tamamen reddetmişti. 8.Mart 2019 günü Aydınpost ekranlarından canlı olarak yayınlanan bir açık oturumda, çok ilginç bir şekilde ilk kez JES’lerin Aydın’a zarar verdiğini, bunun kesinlikle önlenmesi gerektiğini ifade etti. Açıkçası bu bir ilkti. Tarihe bir not düşme adına bu yayın çok önemlidir. Hatırlamak için videoyu izlemenizi tavsiye ediyorum.

 

Mustafa Savaş bu canlı yayın sonrasında da, Aydındaki jeotermal elektrik santrallerinin çevreye verdiği zararlarla ilgili olarak sadece kendisinin çözüm üretebileceğini açıklamıştı. Fakat, Mustafa Savaş, 31.03.2019 yerel seçimlerini kazanamayınca Ankara’ya döndü. Bu aşamadan sonra da Mustafa Savaş’ın herhangi bir açıklamasını ve bu zararların giderilmesi adına yaptığı herhangi bir girişimi duymadım.

Buradan soruyorum;

Sayın Mustafa Savaş jeotermal elektrik santrallerinin Aydına verdiği zararlar hakkında neden bir şey yapmıyor?

Mustafa Savaş herhangi bir açıklama yaparsa bunu sizlerle paylaşacağım.