Hazineden eksildiği iddia edilen 128 milyar doların nereye harcandığı son zamanlarda muhalefetin dillendirmesiyle Ülke’de ana gündem maddesi oldu.

Pandemiden dolayı baş gösteren ekonomik daralmanın yaşandığı bir ortamda seçmen gözünde hükümeti sıkıştıracak hayli etkili bir propaganda malzemesi bu.

O nedenle muhalefet partileri olayı bu şekilde gündemde tutarak hükümeti köşeye sıkıştırmada sonuç alma niyetindeler.

128 milyar doları siyaset bundan sonrada tartışmaya devam edecek gibi görünüyor.

Muhalefetin dört bir koldan kendilerine yakın medya organlarına konuyla ilgili demeçler vermeleri,  reklam panolarına “128 milyar dolar nerede” ilanlar vermeleri tartışmanın uzun süre devam edeceğine işaret ediyor.

Muhalefetteki bu çabaya karşılık hükümete yakın medyanın da iktidara destek olmadaki gayretleri de tartışmanın uzun süreceğinin bir göstergesi.

Sizin anlayacağınız  yangın kısa sürede sönmeyecek gibi görünüyor.

İlk başlarda konuyu pek umursamaz bir görüntü veren hükümet kanadından muhalefet bu şekilde olayı köpürttürmeyi sürdürünce  bir cevap geldi.

Cevabı veren hemşerimiz, AK Parti Aydın milletvekili Mustafa Savaş…

Mustafa Savaş bilindiği üzere hem ekonomist hem de bir finans yöneticisi olmasıyla bu açıklamayı yapabilecek yetkinlikte bir milletvekili…

Ayrıca TBMM KİT Komisyonu Başkanı.

Yani muhalefetin 128 milyar dolar nerede, sorusuna hem donanım hem de makam olarak cevap verebilecek ehliyet ve liyakatte bir milletvekili…

O nedenledir ki, Mustafa Savaş’ın yanıtı karşılık buldu. Ulusal medyada ve TV’lerin ana haber programlarında yer aldı. 

Açıklamanın bu denli ses getirmesine başka bir neden de Mustafa Savaş çıkana kadar AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Ekonomi İşleri Başkanı Nurettin Canikli de dâhil iktidar kanadından bu konuda kapsamlı bir açıklamanın yapılmamış olmasıydı.

Bunu iki nedene bağlamak mümkün.

Birinci neden olayın açıklanması bilgi ve tecrübe isteyen kısaca ehliyet ve liyakat gerektiren bir konu olmasıdır.

İkincisi Cumhurbaşkanı aynı zamanda AK Parti Genel Başkanı da olan Recep Tayyip Erdoğan’dan önce bu tür konularda görüş açıklamanın AK Parti’de bazı riskleri vardır.

Çünkü lider partilerinde lider ya olayın başında konuşur sınırlarını çizer, görüş açıklayacak ona göre açıklar ya da lider konuyu akışına bırakır, son değerlendirme konuşmasını yapar, sonuca bağlar.

İkinci durumda yani liderden önce konuşmanın açığa düşme gibi bir mahzuru vardır. O nedenle bilgisine güveni olmayan ona cesaret edemez.

En yeni,en taze örneği 104 Amiralin Gece Yarısı Bildirisi…

Bildiri yayınlanır yayınlanmaz Külliye’den Cumhurbaşkanı’nın yakın çalışma ekibinden bazı görevlilerin sosyal medyadan yaptıkları açıklama hayli sert tondaydı.

Oysa ertesi gün olayı değerlendirmek için kameraların karşısına geçtiğinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan beklenenin aksine yüksek perdeden değil sakin, gerilimi düşürmeyi hedef alan bir konuşma yaptı.

Bildiri karşısında ilk sert çıkışı yapanlar ve aynı yoldan giderek medyada ve köşe yazılarında olayı köpürtenler Cumhurbaşkanının o sakin konuşmasıyla açık pozisyona düştü.

Amirallerin mahkemece serbest bırakılmalarıyla da o sert değerlendirmeler bariz bir şekilde suya düştü.

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Ekonomi İşleri Başkanı Nurettin Canikli’nin Mustafa Savaş’tan üç gün sonra yani 13 Nisan’da görüş  açıklaması  açık pozisyona düşme ihtiyatından kaynaklıdır, denebilir.

İktidar AK Parti’nin Ekonomi İşleri Başkanı’nın bu ikircikli tavrına bakıp da bazıları Mustafa Savaş’ın o açıklamayı birilerinin telkiniyle yaptığını söylerse ki,çoğu kimse bu inançta, düşüncelerinde haksız da sayılmazlar.

Konuyu sorduğumda Mustafa Savaş her hangi bir kimseden her hangi bir şekilde telkinin söz konusu olmadığını ve olamayacağını söyledi.

Devamında da “benim mesleğim para yönetimidir. Telkin iddiasını ileri sürenler benim bu özelliğimi ve KİT Komisyonu Başkanı olduğumu ya unutuyorlar ya da görmezden geliyorlar herhalde,” dedi.

Velhasıl Mustafa Savaş’ın Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı da olan Recep Tayyip Erdoğan görüşünü belirtmeden 128 milyar doların akıbetiyle ilgili açıklaması siyaseten yerinde bir hareketti.

Sözün özü Mustafa Savaş iyi bir iş çıkardı.

-