İzmir Gazeteciler Cemiyeti ve Konak Belediyesi işbirliğinde, halen Silivri Cezaevinde tutuklu bulunan gazeteci Mustafa Balbay'ın fotoğraflarından oluşan sergi açıldı.

Konak Belediyesi Türkan Saylan Kültür Merkezinde açılan sergide konuşan Konak Belediye Başkanı Hakan Tartan, Balbay ile aynı dönemde gazetecilik yaptıklarını belirterek, ''kendisine destek olmak amacıyla bu sergiyi açtık'' dedi. Balbay'ın en kısa sürede özgür bırakılmasını isteyen Tartan, son kitabını onun yerine imzalayacaklarını bildirdi.

İzmir Gazeteciler Cemiyeti ve Türkiye Gazeteciler Federasyonu Başkanı Atilla Sertel de meslekte 30 yılı geride bırakan Balbay'ın gazeteciliğe ilk başladığı dönemden bugüne kadar çektiği 47 fotoğrafın sergilendiğini ifade ederek, şunları söyledi:

''Sadece Balbay mahkum edilmemiştir, ailesi ve çocukları da bu kararla mahkum olmuştur. Balbay'ın cezaevinde yatmasının bir önemi kalmamıştır. Cezasını çekmeye hazırdır ama mahkeme suçu ve cezasını bir türlü kendisine söylememektedir. Basın özgürlüğünde Türkiye 138. sıraya gerilemiştir.''

Konuklara kağıttan Mustafa Balbay maskesinin dağıtıldığı sergi açılışında, İzmir Gazeteciler Cemiyeti Başkan Yardımcısı Ali Ekber Yıldırım, önceki gün yapılan son duruşmada Mustafa Balbay'ın kendisine verdiği mektubu okudu.

Balbay'ın çalıştığı Cumhuriyet Gazetesi Ege Bölge Temsilcisi Serdar Kızık da gazetenin hedef olduğu için Balbay'ın da haksız hedef olarak içeride zulüm çektiğini savunarak, ''İlkokulda türbanı konuşur hale geldik. AB yandaşlığı yapan yazarların Türkiye'de basın özgürlüğünün utanç verici olduğunu görmemesinden, yurttaş ve gazeteci olarak ve burada konuşmaktan ben utanıyorum'' dedi.

Sergi ve konuşmaların ardından Mustafa Balbay'ın son kitabı ''Silivri Toplama Kampı Zulümhane'' Konak Belediye Başkanı Hakan Tartan, İzmir Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Atilla Sertel, Cumhuriyet Gazetesi Ege Bölge Temsilcisi Serdar Kızık tarafından imzalandı.

A.A.