Rafsancani, Tahran Üniversitesi bahçesinde verdiği cuma hutbesinde, Sincan Uygur Özerk Bölgesinde çok sayıda Müslüman Uygur'un ölümü, yaralanması ve tutuklanmasıyla sonuçlanan gelişmelere değindi.

'Çin'deki Müslümanlar acı günler geçiriyorlar' diyen Rafsancani, 'orada devam eden mezalime son verilmesinin beklentisi içerisinde olduklarını' söyledi.

'Ülkesinin gelişmesi için çalışan ve akıllı bildiğimiz Çin hükümetine nasihat ediyoruz, kardeşçe nasihat ediyoruz ki, bu onların yararına değil' ifadesini kullanan Rafsancani, 'Dünyada 1,6 milyar Müslüman ve yaklaşık 60 İslam ülkesi var. Dünyanın her yerindeki Müslümanların kalpleri Çin'de zulüm gören kardeşleriyle birlikte' dedi.

Rafsancani, Çin'e kendi çıkarları için İslam dünyası ve Müslümanlarla ilişkilerini dikkate alması uyarısında bulundu.

Konuşması 'Çin'e ölüm' sloganıyla kesilen Rafsancani, Çin ve diğer yerlerdeki Müslümanların zulme uğramasına şahit olunmaması temennisinde bulundu.

Öte yandan, önde gelen dini liderlerden Büyük Ayetullah Nasir Mekarim Şirazi, Lütfullah Safi Gülpaygani, Cafer Subhani ve Nuri Hamedani ile Uzmanlar Meclisi üyesi Ayetullah Ahmed Hatemi de ayrı ayrı yayımladıkları bildirilerde, "Sincan Uygur Özerk Bölgesinde çok sayıda Müslümanın öldürülmesi, yaralanması ve tutuklanmasını" kınamıştı.

İran Dışişleri Bakanı Menuçehr Mutteki de Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Çin Dışişleri Bakanı Yang Cieçi ve İslam Konferansı Teşkilatı (İKT) Genel Sekreteri Ekmeleddin İhsanoğlu ile Sincan Uygur Özerk Bölgesindeki olayları görüşmüştü. - yenişafak