Hollanda'da, İslam karşıtı görüşleriyle bilinen Geert Wilders'in Özgürlük Partisi (PVV) ile koalisyon kurma girişimine, Hristiyan Demokratlar Birliği'ndeki (CDA) Müslüman üyeler tepki vererek, yarın yapılacak olağanüstü parti kongresine sunmak üzere bu koalisyona karşı olduklarını bildiren önerge hazırladı.

Türk ve Faslı 35 kişi tarafından imzalanan önergede, Wilders'ın, İslam'a ve Müslümanlara bakışının anayasada güvence altına alınan din ve vicdan özgürlüğüyle çeliştiği belirtildi.

Önergenin hazırlanmasında rolü bulunan, Rotterdam'a bağlı Charlois ilçesi Belediye Başkan Yardımcısı Alaattin Erdal, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Wilders'ın partisiyle bizim partimiz CDA'nın, Müslümanlara ve İslam'a bakış açıları arasında büyük farklılıklar. Bu farklılıklara rağmen ortak hükümet kurulmasına karşıyız. Bu karşı oluşumuzu da hazırladığımız ortak önergeyle kongreye sunacağız" dedi.

"İslam diniyle mücadele ve Müslümanlara hakaret etmenin Wilders'ın parti programının temelini oluşturduğunu, oysa CDA'nın din ve vicdan özgürlüğünü savunan bir parti olduğunu" belirten Erdal, kongrede bu düşünceleri kürsüde de ifade edeceklerini söyledi.


Sağ azınlık koalisyonunun kurulmaması için sonuna kadar mücadele edeceklerini ifade eden Erdal, "Bütün bunlara rağmen kurulursa da mücadelemize devam edeceğiz. Partiden ayrılma gibi bir düşüncemiz yok. Parti içinde kalıp mücadele edeceğiz" diye konuştu.

Erdal ayrıca, CDA'nın Müslümanlara yönelik politikasının ve Müslüman üyelerine bakış açısının netleşmesini istedi.

Liberal Parti (VVD) ile Hristiyan Demokratlar Birliği'nin (CDA) kuracağı ve Wilders'ın lideri olduğu PVV'nin dışarıdan destekleyeceği sağ azınlık hükümetinin koalisyon protokolü dün açıklanmıştı.

Sağ azınlık hükümetinin kaderi yarın yapılacak CDA kongresine bağlı. Kongrede oylanacak koalisyon protokolü destek görürse hükümet üyelerinin belirlenmesine hafta başından itibaren başlanabilir.