ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton"ın dün Bahreyn"de yapılan Manama Diyalogu Toplantısı"nın açılışındaki sözlerine İran Dışişleri Bakanı Manşehr Muttaki"den yanıt geldi. Muttaki “Düşmanlarımıza karşı asla güç kullanmadık, asla da kullanmayız, çünkü komşularımız Müslüman"dır” dedi.

Clinton dün yaptığı konuşmada nasıl ki Kuzey Kore"nin faaliyetleri Kuzeydoğu Asya"daki halkları kaygılandırıyorsa. ABD"nin Tahran nükleer programıyla ilgili kaygılarının bölge ülkeleri tarafından da paylaşıldığını söylemişti.

Bahreyn"de yaptığı konuşmada Muttaki, “Biz komşularımıza karşı asla güç kullanmadık ve kullanmayız. Bölgede sizin gücünüz bizim gücümüz, bizim gücümüz de sizin gücünüzdür” dedi.

KÜRSÜ TAMAM, KİŞİSEL DİPLOMASİ ZAYIF
Bu arada Clinton, kürsüdeki sözleri doğrudan Muttaki"yi hedef alsa da, İran Dışişleri Bakanı"nıyla kurmaya çalıştığı bir kişisel diplomasi bağının boşa gittiğini söyledi.

Bahreyn"den dönüşte uçakta gazetecilere bir açıklama yapan Clinton, “Salondaki koltuğumdan kalktım, Muttaki de birkaç sandalye ileride insanların ellerini sıkıyordu. Beni gördü, bir an durakladı, sonra da arkasını dönüp gitmeye başladı” dedi.

Muttaki"ye “Merhaba Bakan!” diye seslendiğini söyleyen Clinton, bir yanıt alamadığını belirtti.

TELEFON GÖRÜŞMELERİ SÜRECEK
Uçakta Wikileaks kriziyle ilgili de açıklama yapan Clinton, geçtiğimiz hafta boyunca dünyanın birçok yerinden liderlerle telefon görüşmeleri yaptığını, önümüdeki haftalarda da bu görüşmelere devam edeceğini ifade etti.

Böylece yeni belgeler ortaya çıktığında bir kaygı yaşanması durumunda, yabancı mevkidaşlarıyla diyalog kurma şansının daha yüksek olacağını ifade eden Clinton , “Bu ilişkileri geliştirmek için çok uğraştım. Güveni ve bu ilişkileri yeniden tesis etmek zorunda olduğumuza inanıyorum. Dolayısıyla bu durumla kişisel olarak ilgileniyorum” dedi.