"Medeniyetler diyaloğundan diyaloglar medeniyetine" sloganıyla, Rusya Federasyonu'na bağlı Tataristan Cumhuriyeti'nin başkenti Kazan'da düzenlenen Kazan Uluslararası Müslüman Film Festivali'nin 7'ncisi 6-11 Eylül 2011 tarihleri arasında gerçekleştirilecek.

Organizasyon komitesinden edinilen bilgiye göre, başkanlığını Rusya Müslümanları Müftüsü Ravil Gaynuddin'in üstlendiği festival, Rusya Müslümanları Müftülüğü, Tataristan Kültür Bakanlığı ve Kazan Valiliği tarafından düzenleniyor.

Rusya Müftüler Konseyi'nin girişimiyle 2005 yılında başlatılan festival, "yakın ve uzak İslam ülkeleri ile kültür ve sanat alanlarında tecrübe paylaşımını gerçekleştirmeyi, gerek Rusya gerek dünya toplumunun İslam ve Müslümanlar hakkında objektif fikir sahibi olabilmesine katkı sağlamayı" amaçlıyor.

Rus yönetmen ve aktör Vladimir Hotinenko başkanlığındaki 7 kişilik uluslararası jüri heyetinde "Kurtlar Vadisi"nin yıldızı Necati Şaşmaz da yer alıyor. Festivalin bu yılki onur konuğu ise tanınmış İtalyan oyuncu Ornella Muti.

Uluslararası Türk Kültürü Teşkilatı TÜRKSOY tarafından "Türk Dünyası Sinematoğrafyası Gelişimine Katkıdan Ötürü" adıyla özel bir ödülün de verildiği festivale bu yıl aralarında Türkiye'nin de bulunduğu 28 ülkeden 83 film katılıyor. Festivalin yarışma bölümünde ise uzun metrajlı 14, kısa metrajlı 9, uzun belgesel 8, kısa belgesel 8 ve animasyon dalında 9 olmak üzere toplam 48 film yarışacak.

Organizasyon yetkilileri, bu yıl yarışma dışı film gösterimi kapsamında Tataristan ve Özbekistan filmleri için iki ayrı gösteri programı olduğunu, sonraki festivallerde Kazakistan ve Kırgızistan filmleri için de ayrı gösterim programları planlandığını bildirdi.

Katılımcı ülke ve film sayısı her geçen yıl artarken, festival kapsamındaki etkinliklerin de sürekli geliştirildiğini veya yeni etkinliklerin başlatıldığını belirten yetkililer, örnek olarak bu yıl Çin'in ilk kez katılacağını, ayrıca "Kazanima" adı altında ilk kez animasyon film yarışmasının düzenleneceğini kaydettiler.

Yetkililer, 7. Kazan Müslüman Film Festivali kapsamında daha önce sadece Rusya'dan katılımlarla iki kez yapılan "amatör ve gençler film festivali"nin üçüncüsünün bundan sonra uluslararası nitelikte olacağını, bu yıl Rusya ile birlikte Türkiye, Kazakistan ve Fransa'dan da katılım talebi olduğunu ifade ettiler.

-TÜRKİYE'DEN KATILIM-

"Poyraz" kısa filmiyle 2006'da Cannes'da yarışan Belma Baş'ın, çeşitli uluslararası yarışmalarda ödül kazanan ilk uzun metrajlı filmi "Zefir", 7. Kazan Müslüman Film Festivali'nde de yarışıyor.

Filmde, anneannesi ve dedesiyle yaşayan, ancak annesini çok özleyen 11 yaşındaki Zefir'in hikayesi anlatılıyor. Zefir sonunda annesine kavuşsa da annesi onu almaya değil, veda etmeye gelmiştir...

Festivalin uzun metrajlı filmler bölümünde yarışan diğer Türk filmi ise Orhan Kemal'in aynı adlı eserinde uyarlanan "72. Koğuş".

Murat Saraçoğlu'nun yönettiği ve oyuncuları arasında Hülya Avşar ile Yavuz Bingöl'ün de bulunduğu film, II. Dünya Savaşı sırasında Türkiye'deki kıtlık dönemi ve cezaevinin 72. koğuşunda kalan yoksul mahkumların acıları, yaşadıkları ve düşünceleri anlatıyor.

Kısa metrajlı filmler kategorisinde ise Türkiye'den 3 film yarışıyor: Başarı (Selim Akgül), Beklerken (Burak Çevik, Kutay Denizler) ve Güvercin (Muhammed Abdülrauf Şahin).

Belgesel kategorisinde Haydar Demirtaş'ın "Babam Tarih Yapıyor" ve festival kapsamında ilk kez bu yıl yapılacak Animasyon kategorisinde Murat Pay'ın "Kavuşma" adlı filmi de Türkiye'den katılan filmler arasında yer alıyor.