İlhanlılar döneminde Moğollar tarafından zehirlenerek ya da boğularak öldürüldükleri zannedilen dönemin Anadolu Nazırı Şehzade Cumudar'ın ailesi, eşi ve çocuklarına ait mumyalar sergilendikleri Amasya Müzesi'nde ziyaretçi akınına uğradı.

Mehmet Menekşe - Amasya-
Yılın 10 ayında 280 bin kişinin ziyaretettiği mumyaların, Anadolu mumyacılığının en önemli örneklerini oluşturdukları, Mısır mumyalarının aksine ölenlerin iç organları çıkartılmadan mumyalandığı ve bunun dünyada başka bir örneğinin olmadığı bildirildi.

Araştırmacısı arkeolog Muzaffer Doğanbaş, Amasya Müzesi'nde sergilenen 14.yüzyılda Danişmendliler ve İlhanlı dönemine ait mumyaların yoğun ilgi gördüğünü belirterek "İlhanlılar döneminde Anadolu'da bakanlık yapmış, aynı zamanda Amasya Valiliği görevinde bulunmuş olan İlhanlı dönemi askeri komutanlarına ait mumyalardır. Bu İlhanlı dönemi mumyaları dünyadaki İlhanlı dönemine ait tek mumyalardır ve sadece bizde var. Başka mumya örnekleri Anadolu'da yok. Anadolu dışındaki coğrafyada da olduğunu zannetmiyorum. Danişmedliler dönemine ait mumyalardan Türkiye'de başka yok" dedi.

Amasya Müzesi'nde koleksiyonun sergilendiği bölümün koşullarının mumyalara zarar vermediğini ifade eden Doğanbaş "Soğuk havaların mumyalara olumsuz biretkisi var. Rutubet ve soğuk mumyaya zarar verir. Mumyaların özgün olarak bulundukları yerlerde de hava değişimi olabiliyor ama bunlar fazla zarar vermiyor" diye konuştu.